Efecto de la Hidratación en el cambio de Volumen y contenido de Humedad de granos de frijol Garbancillo (Phaseolus vulgaris L)

Descripción del Articulo

This research work determined the effect of hydration on the change in volume and moisture content of dried chickpea bean beans (Phaseolus vulgaris L), is intended to help improve and recognize the hydration characteristics of the grains for subsequent benefit, for which it has been proposed to cont...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Vela Valderrama, Nory Elisa
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/14886
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/14886
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Hidratación
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description This research work determined the effect of hydration on the change in volume and moisture content of dried chickpea bean beans (Phaseolus vulgaris L), is intended to help improve and recognize the hydration characteristics of the grains for subsequent benefit, for which it has been proposed to contribute to optimize time and money, since depending on the grain to be used, the best model to work will be set. The sphericity factor (length, width and height) of 20 bean grains was evaluated with the ImagJ program, which studied 4 models (Aschenbrenner; Wadell; Aguerre, Gabito, Chirife and Mohsenin, 1970) getting to fit the Wadell model with a sphericity factor of 0.843. The change of mass was studied due to the change of volume in beans at temperatures of 20, 27, 37 and 47 ° C, with 20 times and 3 repetitions at each temperature, 6 hydration models were used (Peleg, Weibull, Page, Ibarz-Augusto, Gompertz and Kaptso) the models that fit in reference to the MSD, RMSD and NRMSD are Peleg and Weibull modeling concavely. Temperature models were also evaluated (Arrhenius Equation, Exponential Equation, Empirical Equation 1 referring to the volume of the model that fits; it is the Empirical Equation 1 and 2 with the Peleg model; evaluating the MSD, R2 and b.
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spelling Sánchez González, Jesús AlexanderVela Valderrama, Nory Elisa2019-11-02T19:10:05Z2019-11-02T19:10:05Z2019https://hdl.handle.net/20.500.14414/14886This research work determined the effect of hydration on the change in volume and moisture content of dried chickpea bean beans (Phaseolus vulgaris L), is intended to help improve and recognize the hydration characteristics of the grains for subsequent benefit, for which it has been proposed to contribute to optimize time and money, since depending on the grain to be used, the best model to work will be set. The sphericity factor (length, width and height) of 20 bean grains was evaluated with the ImagJ program, which studied 4 models (Aschenbrenner; Wadell; Aguerre, Gabito, Chirife and Mohsenin, 1970) getting to fit the Wadell model with a sphericity factor of 0.843. The change of mass was studied due to the change of volume in beans at temperatures of 20, 27, 37 and 47 ° C, with 20 times and 3 repetitions at each temperature, 6 hydration models were used (Peleg, Weibull, Page, Ibarz-Augusto, Gompertz and Kaptso) the models that fit in reference to the MSD, RMSD and NRMSD are Peleg and Weibull modeling concavely. Temperature models were also evaluated (Arrhenius Equation, Exponential Equation, Empirical Equation 1 referring to the volume of the model that fits; it is the Empirical Equation 1 and 2 with the Peleg model; evaluating the MSD, R2 and b.El presente trabajo de investigación determino el efecto de la hidratación en el cambio de volumen y contenido de humedad de granos de frijol garbancillo seco (Phaseolus vulgaris L), tiene por finalidad contribuir a mejorar y reconocer las características de la hidratación de los granos para su posterior beneficio, para lo cual se ha planteado con ello contribuir a optimizar tiempo y dinero, ya que dependiendo al grano a usar se estará fijando el mejor modelo a trabajar. Se evaluó el factor esfericidad (largo, ancho y altura) de 20 granos de frijol con el programa ImagJ, la cual se estudió 4 modelos (Aschenbrenner; Wadell; Aguerre, Gabito, Chirríe y Mohsenin, 1970) llegando a ajustarse el modelo Wadell con un factor esfericidad de 0.843. Se estudió el cambio de masa a razón del cambio de volumen en frijol a temperaturas de 20, 27 37 y 47ºC, con 20 tiempos y 3 repeticiones en cada temperatura, se utilizó 6 modelos de hidratación (Peleg, Weibull, Page, Ibarz- Augusto, Gompertz y Kaptso) los modelos que se ajustan referente al MSD, RMSD Y NRMSD es Peleg y Weibull modelando de manera cóncava. También se evaluó modelos de temperatura (Ecuación Arrhenius, Ecuación Exponencial, Ecuación Empírica 1y 2) referente al volumen el modelo que se ajusta; es la Ecuación Empírica 1 con el modelo de Peleg (K1); evaluando el MSD, R2 y b.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAGI;769SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUHidrataciónfactor esfericidadfrijol garbancillomodelos de temperaturaEfecto de la Hidratación en el cambio de Volumen y contenido de Humedad de granos de frijol Garbancillo (Phaseolus vulgaris L)Effect of Hydration on the Change in Volume and Moisture content of Garbancillo bean grains (Phaseolus vulgaris L)info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTitulo ProfesionalIngeniero AgroindustrialAgroindustrialUniversidad Nacional de Trujillo. 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