El cambio climático y la producción de alimentos de origen vegetal (The climate change and the production of foods of vegetable origin)

Descripción del Articulo

The objective of this review is to provide sufficient information to the reader on the current effects of climate change on the production of food of plant origin, so that it can raise awareness in the conservation of the environment and the mitigation of climate change. Since this environmental pro...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Carranza Araujo, Rocio Yovany
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2017
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/10034
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/10034
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:biodiversidad, cambio climático, mitigación, hidrometeorologicos
id UNIT_0b2d8ea57d9e67e7db622b9703047f1e
oai_identifier_str oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/10034
network_acronym_str UNIT
network_name_str UNITRU-Tesis
repository_id_str 4801
dc.title.es_PE.fl_str_mv El cambio climático y la producción de alimentos de origen vegetal (The climate change and the production of foods of vegetable origin)
title El cambio climático y la producción de alimentos de origen vegetal (The climate change and the production of foods of vegetable origin)
spellingShingle El cambio climático y la producción de alimentos de origen vegetal (The climate change and the production of foods of vegetable origin)
Carranza Araujo, Rocio Yovany
biodiversidad, cambio climático, mitigación, hidrometeorologicos
title_short El cambio climático y la producción de alimentos de origen vegetal (The climate change and the production of foods of vegetable origin)
title_full El cambio climático y la producción de alimentos de origen vegetal (The climate change and the production of foods of vegetable origin)
title_fullStr El cambio climático y la producción de alimentos de origen vegetal (The climate change and the production of foods of vegetable origin)
title_full_unstemmed El cambio climático y la producción de alimentos de origen vegetal (The climate change and the production of foods of vegetable origin)
title_sort El cambio climático y la producción de alimentos de origen vegetal (The climate change and the production of foods of vegetable origin)
author Carranza Araujo, Rocio Yovany
author_facet Carranza Araujo, Rocio Yovany
author_role author
dc.contributor.advisor.fl_str_mv Rojas Padilla, Carmen Rosa
dc.contributor.author.fl_str_mv Carranza Araujo, Rocio Yovany
dc.subject.es_PE.fl_str_mv biodiversidad, cambio climático, mitigación, hidrometeorologicos
topic biodiversidad, cambio climático, mitigación, hidrometeorologicos
description The objective of this review is to provide sufficient information to the reader on the current effects of climate change on the production of food of plant origin, so that it can raise awareness in the conservation of the environment and the mitigation of climate change. Since this environmental problem is an inescapable reality and the actions to face them are also imperative. Since in recent years it has been a real threat to the well-being of our population and its present manifestations, the same ones observed in the increase in the price of food, the availability and quality of energy and water, and Such as increased vulnerability to hydrometeorological events. That being so, we all have an obligation to protect ecosystems, as they are of great importance for biodiversity and the dampening of current and future climate changes; These ecosystems must be taken care of and used in a sustainable manner with the support of alliance civil society, public and private companies at national level, the primary objective of this work. It encourages business and personal activities to promote adaptation and mitigation to climate change, the search for energy from renewable sources and the reduction of dependence on fossil fuels, sustainable management of water resources and Food safety. The present work invites the reader to develop and strengthen local capacities to address this situation, trying to find possible solutions to climate change mitigation in the production of food of plant origin in all areas of the country
publishDate 2017
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2018-03-15T18:12:02Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2018-03-15T18:12:02Z
dc.date.issued.fl_str_mv 2017
dc.type.es_PE.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv https://hdl.handle.net/20.500.14414/10034
url https://hdl.handle.net/20.500.14414/10034
dc.language.iso.es_PE.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.ispartof.fl_str_mv SUNEDU
dc.relation.ispartofseries.none.fl_str_mv TAGI;573
dc.rights.es_PE.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri.es_PE.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/
dc.publisher.es_PE.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
dc.source.es_PE.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio institucional - UNITRU
dc.source.none.fl_str_mv reponame:UNITRU-Tesis
instname:Universidad Nacional de Trujillo
instacron:UNITRU
instname_str Universidad Nacional de Trujillo
instacron_str UNITRU
institution UNITRU
reponame_str UNITRU-Tesis
collection UNITRU-Tesis
bitstream.url.fl_str_mv https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/8d829d26-bc77-4603-a3f9-16cc455d9e9e/download
https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/6b23aa2e-a740-4051-bf57-a382b1e23182/download
bitstream.checksum.fl_str_mv ee0899d1ac645d72ad0d19ee7aea21cb
8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional - UNITRU
repository.mail.fl_str_mv repositorios@unitru.edu.pe
_version_ 1807289746735497216
spelling Rojas Padilla, Carmen RosaCarranza Araujo, Rocio Yovany2018-03-15T18:12:02Z2018-03-15T18:12:02Z2017https://hdl.handle.net/20.500.14414/10034The objective of this review is to provide sufficient information to the reader on the current effects of climate change on the production of food of plant origin, so that it can raise awareness in the conservation of the environment and the mitigation of climate change. Since this environmental problem is an inescapable reality and the actions to face them are also imperative. Since in recent years it has been a real threat to the well-being of our population and its present manifestations, the same ones observed in the increase in the price of food, the availability and quality of energy and water, and Such as increased vulnerability to hydrometeorological events. That being so, we all have an obligation to protect ecosystems, as they are of great importance for biodiversity and the dampening of current and future climate changes; These ecosystems must be taken care of and used in a sustainable manner with the support of alliance civil society, public and private companies at national level, the primary objective of this work. It encourages business and personal activities to promote adaptation and mitigation to climate change, the search for energy from renewable sources and the reduction of dependence on fossil fuels, sustainable management of water resources and Food safety. The present work invites the reader to develop and strengthen local capacities to address this situation, trying to find possible solutions to climate change mitigation in the production of food of plant origin in all areas of the countryEl objetivo de la presente revisión es brindar información suficiente al lector sobre los efectos actuales del cambio climático en la producción de alimentos de origen vegetal, a fin de que este pueda concientizar en la conservación del medio ambiente y la mitigación del cambio climático. Puesto que este problema medioambiental, es una realidad ineludible y las acciones para enfrentarlos son asimismo impostergables. Ya que en los últimos años, ha constituido una amenaza real sobre el bienestar de nuestra población y sus manifestaciones actuales, los mismos que se observan en el aumento del precio de los alimentos, la disponibilidad y la calidad de la energía y el agua, así como el aumento de la vulnerabilidad frente a eventos hidrometeorológicos. Siendo así, que todos tenemos la obligación de proteger los ecosistemas, ya que son de gran importancia para la biodiversidad y el amortiguamiento de los cambios climáticos actuales y futuros; estos ecosistemas deben cuidarse y utilizarse en forma sostenible con el apoyo de alianza sociedad civil, público y empresas privadas a nivel nacional, objetivo primordial que tuvo el presente trabajo. El mismo que incentiva a que las actividades empresariales y personales favorezcan la adaptación y la mitigación al cambio climático, la búsqueda de generación de energía a partir de fuentes renovables y la reducción de la dependencia de combustibles fósiles, la gestión sostenible del recurso hídrico y la seguridad alimentaria. Seguidamente, el presente trabajo invita al lector al desarrollo y fortalecimiento de capacidades locales para abordar esta situación, tratando así de buscar las posibles soluciones para la mitigación del cambio climático en la producción de alimentos de origen vegetal en todos los ámbitos del país.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAGI;573SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUbiodiversidad, cambio climático, mitigación, hidrometeorologicosEl cambio climático y la producción de alimentos de origen vegetal (The climate change and the production of foods of vegetable origin)info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTitulo ProfesionalINGENIERO AGROINDUSTRIALIngeniería AgroindustrialUniversidad Nacional de Trujillo - Facultad de Ciencias AgropecuariasORIGINALCarranza Araujo Rocío Yovany.pdfCarranza Araujo Rocío Yovany.pdfapplication/pdf858237https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/8d829d26-bc77-4603-a3f9-16cc455d9e9e/downloadee0899d1ac645d72ad0d19ee7aea21cbMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/6b23aa2e-a740-4051-bf57-a382b1e23182/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/10034oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/100342024-02-12 13:24:05.839http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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
score 13.774068
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).