Bebida funcional a base de Solanum sessiliflorum (cocona) endulzado con Stevia rebaudiana (estevia)
Descripción del Articulo
The lacking of functional drinks of Amazonian fruits with health benefits was the reason for the elaboration of a functional drink based on Solanum sessiliflorum (cocona) with Stevia revaudiana (stevia) with the appropriate technological parameters and its respective file was proposed technique. The...
Autor: | |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2022 |
Institución: | Universidad Nacional De La Amazonía Peruana |
Repositorio: | UNAPIquitos-Institucional |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/7736 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.12737/7736 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
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The lacking of functional drinks of Amazonian fruits with health benefits was the reason for the elaboration of a functional drink based on Solanum sessiliflorum (cocona) with Stevia revaudiana (stevia) with the appropriate technological parameters and its respective file was proposed technique. The research was of a quantitative approach, of an experimental type, to carry out the project a totally randomized design was applied. Nine treatments were formulated, for which 3 equal volumes of cocona pulp of 500 ml each were made, 3 different amounts of water (500ml, 750ml, 1lt), and 3 different amounts of stevia (0.01%, 0.025%, 0.045%). The final formulation of the functional drink was sample C3 (dilution 1:1 with 0.045% stevia), with thermal treatment of 75 ° C by 5, presenting physicochemical values of acidity 1.18%, pH 3.81 and 3.27 ° Brix, nutritional minutes of proteins (0.46%), carbohydrates total (3.53%), total fiber (2.91%), Vitamin C (2.74 mg / 100g) and energy (20.41 Kcal). The results of the microbiological analyzes are within the range established by the NTS N ° 071-MINSA / DIGESA - V.01. 2008. The antioxidant activity of the functional drink determined by the DPPH method presented a value of 1.84 μg of Trolox /ml of sample. Has a shelf life of 4 months and 1 day, thanks to the preservative used, which was 0.05% potassium sorbate. |
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The final formulation of the functional drink was sample C3 (dilution 1:1 with 0.045% stevia), with thermal treatment of 75 ° C by 5, presenting physicochemical values of acidity 1.18%, pH 3.81 and 3.27 ° Brix, nutritional minutes of proteins (0.46%), carbohydrates total (3.53%), total fiber (2.91%), Vitamin C (2.74 mg / 100g) and energy (20.41 Kcal). The results of the microbiological analyzes are within the range established by the NTS N ° 071-MINSA / DIGESA - V.01. 2008. The antioxidant activity of the functional drink determined by the DPPH method presented a value of 1.84 μg of Trolox /ml of sample. Has a shelf life of 4 months and 1 day, thanks to the preservative used, which was 0.05% potassium sorbate.La ausencia de bebidas funcionales de frutos amazónicos con beneficios a la salud fue el motivo por el cual se plantea la elaboración de una bebida funcional a base de Solanum sessiliflorum (cocona) con Stevia revaudiana (estevia) con los parámetros tecnológicos adecuados y su respectiva ficha técnica. La investigación fue de enfoque cuantitativo, de tipo experimental, con un diseño totalmente aleatorizado. Se formuló nueve tratamientos, para los cuales se utilizó 3 volúmenes iguales de pulpa de cocona de 500 ml cada una, 3 cantidades diferentes de agua (500ml, 750ml, 1lt), y 3 cantidades diferentes de estevia (0.01%, 0.025%, 0.045%). La formulación final de la bebida funcional fue la muestra C3 (dilución 1:1 y 0.045% de estevia), con tratamiento térmico de 75°C por 5 minutos, presentando valores fisicoquímicos de acidez 1.18%, pH 3.81, y 3.27°Brix; propiedades nutricionales de proteínas (0.46%), carbohidratos totales (3.53%), fibra total (2.91%), Vitamina C (2.74 mg/100g) y energía (20.41 Kcal). Los resultados de los análisis microbiológicos están dentro del rango establecido por la NTS N°071-MINSA/DIGESA – V.01. 2008. La actividad antioxidante de la bebida funcional determinada por el método de DPPH presentó un valor de 1.84 μg de Trolox/ml de muestra. Tiene una vida útil de 4 meses y 1 día, esto gracias al conservante utilizado que fue sorbato de potasio al 0.05%.application/pdfspaUniversidad Nacional de la Amazonía PeruanaPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/Elaboración de alimentosBebidasCoconaSolanum sessiliflorumEdulcorantesSteviaStevia rebaudianahttp://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.01Bebida funcional a base de Solanum sessiliflorum (cocona) endulzado con Stevia rebaudiana (estevia)info:eu-repo/semantics/bachelorThesisreponame:UNAPIquitos-Institucionalinstname:Universidad Nacional De La Amazonía Peruanainstacron:UNAPIquitosSUNEDUIngeniería de Industrias AlimentariasUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. 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