Retención proteíca de raciones con pulpa de coco (Coccus nucifera) y con pituca (Colocasia esculenta) en juveniles de “gamitana” (Colossoma macropomum) en laboratorio

Descripción del Articulo

In the search for regional inputs that serve as ingredients of the rations for Amazonian fish, it was decided to use coconut pulp and pituca flour, compared to a commercial ration in the feeding of gamitana juveniles. As objectives, the productive indices of the fish bred in captivity conditions wer...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Pezo Pinedo, Aldinger
Formato: tesis de maestría
Fecha de Publicación:2022
Institución:Universidad Nacional De La Amazonía Peruana
Repositorio:UNAPIquitos-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/9060
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.12737/9060
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Gamitana
Colossoma macropomum
Juveniles
Valor nutritivo
Pulpa de frutas
Coco
Coccus nucifera
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description In the search for regional inputs that serve as ingredients of the rations for Amazonian fish, it was decided to use coconut pulp and pituca flour, compared to a commercial ration in the feeding of gamitana juveniles. As objectives, the productive indices of the fish bred in captivity conditions were determined. Determine the protein retention percentages of the rations containing the inputs to be tested. (Coconut and pituca) compared to a commercial ration for fish. A DCA was considered under three treatments and three repetitions. These fish were raised for 90 days in pens lined with anchovy mesh. The 6m3 pens (3mX2mX1m) were located inside an excavated pond, five gamitana juveniles were placed, on average (698 and 32.56cm) fed twice a day with 6% of the biomass of each pen. The physical-chemical parameters of the water were monitored and measured with specific devices. At the end of this first phase, the fish (989.4 and 35.84cm) were used for the protein retention experiment: after three days of fasting, five fish for each ration were fed until satiety, then placed separately in 200L conical incubators, for 24 hours in order to collect the decanted feces. This process was repeated exchanging the fish daily until completing 100g of dry feces for each serving. The bromatological analyzes of the feces were carried out according to the recommendations of the A.O.A.C (1994).
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The physical-chemical parameters of the water were monitored and measured with specific devices. At the end of this first phase, the fish (989.4 and 35.84cm) were used for the protein retention experiment: after three days of fasting, five fish for each ration were fed until satiety, then placed separately in 200L conical incubators, for 24 hours in order to collect the decanted feces. This process was repeated exchanging the fish daily until completing 100g of dry feces for each serving. The bromatological analyzes of the feces were carried out according to the recommendations of the A.O.A.C (1994).En la búsqueda de insumos regionales que sirvan como ingredientes de las raciones para peces amazónicos se decidió utilizar la pulpa de coco y de la harina de pituca, comparados a una ración comercial en la alimentación de juveniles de gamitana. Como objetivos se determinó los índices productivos de los peces criados en condiciones de cautiverio. Determinar los porcentajes de retención proteica de las raciones conteniendo los insumos a probar. (Coco y pituca) en comparación de una ración comercial para peces. Se consideró un DCA bajo tres tratamientos y tres repeticiones. Dichos peces fueron criados durante 90 días en corrales forrados con malla anchovetera. Los corrales de 6m3 (3mX2mX1m) fueron ubicados dentro de un estanque excavado, se colocaron cinco juveniles de gamitana, en promedio (698 y 32.56cm) alimentados dos veces al día con el 6% de la biomasa de cada corral. Fueron monitoreados los parámetros físico-químicos del agua y medidos con aparatos específicos. Al finalizar esta primera fase, los peces (989.4 y 35.84cm) fueron utilizados para el experimento de retención proteica: después de tres días de ayuno, cinco peces para cada ración fueron alimentados hasta la saciedad, luego colocados separados en incubadoras cónicas de 200L, durante 24 horas con la finalidad de colectar las heces decantadas. Este proceso fue repetido intercambiando los peces diariamente hasta completar 100g de heces secas por cada ración. Los análisis bromatológicos de las heces fueron realizados según las recomendaciones de la A.O.A.C (1994).application/pdfspaUniversidad Nacional de la Amazonía PeruanaPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/GamitanaColossoma macropomumJuvenilesValor nutritivoPulpa de frutasCocoCoccus nuciferaPitucaColocasia esculentahttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.08Retención proteíca de raciones con pulpa de coco (Coccus nucifera) y con pituca (Colocasia esculenta) en juveniles de “gamitana” (Colossoma macropomum) en laboratorioinfo:eu-repo/semantics/masterThesisreponame:UNAPIquitos-Institucionalinstname:Universidad Nacional De La Amazonía Peruanainstacron:UNAPIquitosSUNEDUMaestría en AcuiculturaUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Escuela de PostgradoMaestro(a) en Acuicultura01160601https://orcid.org/0000-0003-3254-196305222246https://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis831017https://purl.org/pe-repo/renati/level#maestroMontreuil Frias, Victor HugoRios Isern, EnriqueCampos Baca, Luis ExequielORIGINALAldinger_Tesis_Maestria_2022.pdfAldinger_Tesis_Maestria_2022.pdfTexto completoapplication/pdf5022822https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/dbf5d6ff-6a3b-4eda-9ef2-793a0751ce25/downloade69b1ccf14e96958bc5d3a5551ed0f0dMD51trueAnonymousREADAldinger_Formulario de Autorización.pdfAldinger_Formulario de Autorización.pdfapplication/pdf111140https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/e25063cf-52fc-4c09-af58-0649a134e9b5/download64536d5dafc4ea862aee6cdbb5a56f0cMD52falseAnounymousREADAldinger_Constancia de Similitud.pdfAldinger_Constancia de Similitud.pdfapplication/pdf790436https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/2094e1aa-1ff2-4737-b63f-ee53d6690320/downloadc6f68ebe3db348a576a0ca942af86351MD53falseAnounymousREADAldinger_Constancia de Conformidad.pdfAldinger_Constancia de Conformidad.pdfapplication/pdf294456https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/d81cf698-d344-4214-a5eb-fafa2e8c7dd2/download6f799f2ba648db753d13348055758887MD54falseAnounymousREADTEXTAldinger_Tesis_Maestria_2022.pdf.txtAldinger_Tesis_Maestria_2022.pdf.txtExtracted texttext/plain96496https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/0a2a9c86-654d-44c8-9982-a800cefa39c1/downloadd3f2ffabce6f5e75a5a944dafaea5ae5MD585falseAnonymousREADAldinger_Formulario de Autorización.pdf.txtAldinger_Formulario de Autorización.pdf.txtExtracted texttext/plain5031https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/926eebd7-f1b5-4939-9350-c18e3214baf7/download4243336d139837bc09ddd038ca9076f8MD587falseAnounymousREADAldinger_Constancia de Similitud.pdf.txtAldinger_Constancia de Similitud.pdf.txtExtracted texttext/plain101445https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/1645fde3-e797-4604-8530-878c9ab970cf/download5105ff97e3fad8a73b82569260e3d5b3MD589falseAnounymousREADAldinger_Constancia de Conformidad.pdf.txtAldinger_Constancia de Conformidad.pdf.txtExtracted texttext/plain2https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/df5cad6c-d85c-4031-b285-a8e0ed61e265/downloade1c06d85ae7b8b032bef47e42e4c08f9MD591falseAnounymousREADTHUMBNAILAldinger_Tesis_Maestria_2022.pdf.jpgAldinger_Tesis_Maestria_2022.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg3346https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/e1b21962-09d6-4658-878b-d214674611e9/download0d47328137086b7af8978a5a48f517e3MD586falseAnonymousREADAldinger_Formulario de Autorización.pdf.jpgAldinger_Formulario de Autorización.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg4214https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/308d8e18-7fa9-4556-8c0f-44ebc0eb4276/download9f5b7e1587f18da1b1b4e2c65c7e5218MD588falseAnounymousREADAldinger_Constancia de Similitud.pdf.jpgAldinger_Constancia de Similitud.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg5734https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/a3d900eb-0e11-4b10-be3c-17ec3a948335/download04429b07f191cf7b93911a5906710558MD590falseAnounymousREADAldinger_Constancia de Conformidad.pdf.jpgAldinger_Constancia de Conformidad.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg4563https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/df060d8a-8613-4a2b-b443-a1cfcb383e95/download716ad421c67643cd0b55fc193c2e2908MD592falseAnounymousREAD20.500.12737/9060oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/90602025-09-27T21:08:07.073649Zhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://repositorio.unapiquitos.edu.peRepositorio Digital UNAPrepositorio.institucional@unapiquitos.edu.pe
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