Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas
Descripción del Articulo
Objective: To analyze the sociodemographic characteristics and bone health among adult consumers of plant-based diets (PBD). Methods: Individuals aged 18 to 75 were invited to complete a self-administered survey via a digital platform. Results: A total of 1151 participants completed the survey; the...
| Autores: | , , |
|---|---|
| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2024 |
| Institución: | Universidad Ricardo Palma |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Ricardo Palma |
| Lenguaje: | español inglés |
| OAI Identifier: | oai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/5764 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Alimentación basada en plantas características socioeconómicas salud ósea Plant-based nutrition sociodemographic characteristics bone health |
| id |
REVURP_100055527143c1f851433c8e58cdf10d |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/5764 |
| network_acronym_str |
REVURP |
| network_name_str |
Revistas - Universidad Ricardo Palma |
| repository_id_str |
|
| dc.title.none.fl_str_mv |
Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas: Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet |
| title |
Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas |
| spellingShingle |
Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas Taboada, Paula Alimentación basada en plantas características socioeconómicas salud ósea Plant-based nutrition sociodemographic characteristics bone health |
| title_short |
Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas |
| title_full |
Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas |
| title_fullStr |
Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas |
| title_full_unstemmed |
Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas |
| title_sort |
Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Taboada, Paula Manuzza, Marcela Mastaglia, Silvina |
| author |
Taboada, Paula |
| author_facet |
Taboada, Paula Manuzza, Marcela Mastaglia, Silvina |
| author_role |
author |
| author2 |
Manuzza, Marcela Mastaglia, Silvina |
| author2_role |
author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Alimentación basada en plantas características socioeconómicas salud ósea Plant-based nutrition sociodemographic characteristics bone health |
| topic |
Alimentación basada en plantas características socioeconómicas salud ósea Plant-based nutrition sociodemographic characteristics bone health |
| description |
Objective: To analyze the sociodemographic characteristics and bone health among adult consumers of plant-based diets (PBD). Methods: Individuals aged 18 to 75 were invited to complete a self-administered survey via a digital platform. Results: A total of 1151 participants completed the survey; the majority were women [n=958 (83.2%)], young [age (years): 18-25: 35.8%; 26-35: 39.8%, and 36-45: 17.4%] and single (67.1%). The pattern of PBD consumption was mainly represented by veganism (54.0%), followed by lacto-ovo-vegetarianism (27.7%). The primary reason for their dietary choice was animal welfare (83.5%). Adherence to PBD, based on duration (years), was <1: 12.3%; 1-5: 67.4%; 10-15: 14.8%, and >15: 5.5%. 16% of vegans reported having experienced fractures, and 5.1% reported undergoing bone densitometry. Of these, 88.1% reported normal results, and 11.8% presented osteopenia. No cases of osteoporosis were recorded in the survey. Vitamin B12 was the predominant supplement among PBD consumers (61.4%). Conclusions: PBD consumers constitute a significant minority in our country, predominantly composed of women under 35 years old, with a projected increase in the coming years. |
| publishDate |
2024 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2024-04-14 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764 10.25176/RFMH.v24i1.5764 |
| url |
http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764 |
| identifier_str_mv |
10.25176/RFMH.v24i1.5764 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa eng |
| language |
spa eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764/10387 http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764/10388 http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764/10357 http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764/10358 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2024 Revista de la Facultad de Medicina Humana http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2024 Revista de la Facultad de Medicina Humana http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
text/html text/html application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Ricardo Palma |
| publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Ricardo Palma |
| dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de la Facultad de Medicina Humana; Vol. 24 No. 1 (2024): Revista de la Facultad de Medicina Humana Revista de la Facultad de Medicina Humana; Vol. 24 Núm. 1 (2024): Revista de la Facultad de Medicina Humana 2308-0531 1814-5469 reponame:Revistas - Universidad Ricardo Palma instname:Universidad Ricardo Palma instacron:URP |
| instname_str |
Universidad Ricardo Palma |
| instacron_str |
URP |
| institution |
URP |
| reponame_str |
Revistas - Universidad Ricardo Palma |
| collection |
Revistas - Universidad Ricardo Palma |
| repository.name.fl_str_mv |
|
| repository.mail.fl_str_mv |
|
| _version_ |
1798503631287222272 |
| spelling |
Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based diet: Características sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantasCaracterísticas sociodemográficas y salud ósea en adultos argentinos con alimentación basada en plantas: Sociodemographic characteristics and bone health in Argentine adults with a plant-based dietTaboada, PaulaManuzza, MarcelaMastaglia, SilvinaAlimentación basada en plantascaracterísticas socioeconómicassalud óseaPlant-based nutritionsociodemographic characteristicsbone healthObjective: To analyze the sociodemographic characteristics and bone health among adult consumers of plant-based diets (PBD). Methods: Individuals aged 18 to 75 were invited to complete a self-administered survey via a digital platform. Results: A total of 1151 participants completed the survey; the majority were women [n=958 (83.2%)], young [age (years): 18-25: 35.8%; 26-35: 39.8%, and 36-45: 17.4%] and single (67.1%). The pattern of PBD consumption was mainly represented by veganism (54.0%), followed by lacto-ovo-vegetarianism (27.7%). The primary reason for their dietary choice was animal welfare (83.5%). Adherence to PBD, based on duration (years), was <1: 12.3%; 1-5: 67.4%; 10-15: 14.8%, and >15: 5.5%. 16% of vegans reported having experienced fractures, and 5.1% reported undergoing bone densitometry. Of these, 88.1% reported normal results, and 11.8% presented osteopenia. No cases of osteoporosis were recorded in the survey. Vitamin B12 was the predominant supplement among PBD consumers (61.4%). Conclusions: PBD consumers constitute a significant minority in our country, predominantly composed of women under 35 years old, with a projected increase in the coming years.Objetivo: Analizar las características sociodemográficas y salud ósea en consumidores adultos de alimentación basada en plantas (ABP). Métodos: Se invitó a individuos entre 18 a 75 años a realizar una encuesta autoadministrada a través de una plataforma digital. Resultados: Un total de 1151 participantes completaron la encuesta; la mayoría fueron mujeres [n=958 (83,2%)], jóvenes [edad (años): 18-25: 35,8%; 26-35:39,8% y 36-45:17,4%] y solteras (67,1%). El patrón de consumo de ABP estuvo representado, principalmente, por vegano (54,0%) seguido por lacto-ovo-vegetariano (27,7%), la principal razón de su elección alimentaria fue el cuidado de la vida animal (83,5%). La adherencia a la ABP, en función del tiempo (años), fue <1: 12,3%; 1-5: 67,4%; 10-15:14,8% y >15:5,5%. 16 % de los veganos refirió haber sufrido fracturas y el 5,1 % refirió haberse realizado una densitometría. De ellos el 88,1 % respondió resultados normales y el 11,8 % presentó osteopenia. No se registró en la encuesta ningún caso de osteoporosis. La vitamina B12 fue el suplemento predominante entre los consumidores de ABP (61,4%). Conclusiones: Los consumidores de ABP constituyen una minoría importante en nuestro país, compuesta predominantemente por mujeres menores de 35 años, con proyección a aumentar en los próximos años. Universidad Ricardo Palma2024-04-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmltext/htmlapplication/pdfapplication/pdfhttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/576410.25176/RFMH.v24i1.5764Revista de la Facultad de Medicina Humana; Vol. 24 No. 1 (2024): Revista de la Facultad de Medicina HumanaRevista de la Facultad de Medicina Humana; Vol. 24 Núm. 1 (2024): Revista de la Facultad de Medicina Humana2308-05311814-5469reponame:Revistas - Universidad Ricardo Palmainstname:Universidad Ricardo Palmainstacron:URPspaenghttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764/10387http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764/10388http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764/10357http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/5764/10358Derechos de autor 2024 Revista de la Facultad de Medicina Humanahttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/57642024-04-29T02:22:40Z |
| score |
13.905282 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).