Effect of different doses of N, P and K on the content of total soluble proteins in cape gooseberry leaves Physalis peruviana L. (Solanaceae)

Descripción del Articulo

Cape “gooseberry” Physalis peruviana L. is a Solanaceae of great economic importance due to the high nutritional value of its fruits. It is known that the use of a good NPK fertilization scheme allows to achieve increases in the content of nutrients such as proteins. The objective of this work was t...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Ramos Otiniano, Cynthia Catheryne; Programa de Estudio de Medicina Humana, Universidad Privada Antenor Orrego, Hidalgo Rodríguez, José Ernesto Manuel; Programa de Estudio de Medicina Humana, Universidad Privada Antenor Orrego, Lezama Asencio, Pedro Bernardo; Departamento de Ciencias, Universidad Privada Antenor Orrego, Chaman Medina, Mercedes Elizabeth; Laboratorio de Fisiología Vegetal, Universidad Nacional de Trujillo
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad Privada Antenor Orrego
Repositorio:Revistas - Universidad Privada Antenor Orrego
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:oai:journal.upao.edu.pe:article/1685
Enlace del recurso:http://journal.upao.edu.pe/Arnaldoa/article/view/1685
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:cape “gooseberry”, NPK, total soluble proteins
Aguaymanto, NPK, proteínas solubles totales
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Efecto de diferentes dosis de N, P y K sobre el contenido de proteínas solubles totales en hojas de “aguaymanto” Physalis peruviana L. (Solanaceae)
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description Cape “gooseberry” Physalis peruviana L. is a Solanaceae of great economic importance due to the high nutritional value of its fruits. It is known that the use of a good NPK fertilization scheme allows to achieve increases in the content of nutrients such as proteins. The objective of this work was to determine the effect of different doses 160-50-160; 225-70-275; 300-100-450 of NPK respectively on the content of total soluble proteins in cape goosberry leaves. Total soluble protein content was determined with the Bradford method. Cape goosberry plants treated with NPK 300-100-450 showed higher PST content (31.04 ug/g sample), with significant differences (p<0.05) compared to the control. The NPK 225-70-275 treatment showed a value of 23.08 ug/g total soluble protein sample, while the lowest protein value was obtained with the NPK 160-50-160 treatment (9.81 ug/g sample). It is concluded that the different concentrations of N, P and K cause variation in the total soluble protein content of cape “gooseberry” Physalis peruviana L. (Solanaceae), with the plants treated with NPK 300-100-450 showing the highest protein content.
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It is known that the use of a good NPK fertilization scheme allows to achieve increases in the content of nutrients such as proteins. The objective of this work was to determine the effect of different doses 160-50-160; 225-70-275; 300-100-450 of NPK respectively on the content of total soluble proteins in cape goosberry leaves. Total soluble protein content was determined with the Bradford method. Cape goosberry plants treated with NPK 300-100-450 showed higher PST content (31.04 ug/g sample), with significant differences (p<0.05) compared to the control. The NPK 225-70-275 treatment showed a value of 23.08 ug/g total soluble protein sample, while the lowest protein value was obtained with the NPK 160-50-160 treatment (9.81 ug/g sample). It is concluded that the different concentrations of N, P and K cause variation in the total soluble protein content of cape “gooseberry” Physalis peruviana L. (Solanaceae), with the plants treated with NPK 300-100-450 showing the highest protein content.El “aguaymanto” Physalis peruviana L. es una solanácea de importancia socioeconómica debido al alto valor nutricional de sus frutos. El uso de un buen esquema de fertilización NPK, permite lograr incrementos en el contenido de nutrientes como proteínas. Los objetivos de este trabajo fueron determinar el efecto de diferentes dosis 160-50-160; 225-70-275; 300-100-450 de NPK respectivamente sobre el contenido de proteínas solubles totales en hojas de “aguaymanto”. La evaluación del nivel de proteínas solubles totales se realizó mediante el método de Bradford. Las plantas de “aguaymanto” tratadas con NPK 300-100-450, mostraron mayor contenido de PST (31,04 ug/g muestra), encontrándose diferencias significativas (p<0.05) con respecto al control. El tratamiento NPK 225-70-275, mostró un valor de 23,08 ug/g muestra de proteínas solubles totales, mientras que el valor más bajo de proteínas se obtuvo con el tratamiento NPK 160-50-160 (9,81 ug/g muestra). Se concluye que las diferentes concentraciones de N, P y K inducen variación en el contenido de proteínas solubles totales de “aguaymanto” Physalis peruviana L. (Solanaceae), siendo las plantas tratadas con NPK 300-100-450 las que presentaron mayor contenido proteico.Universidad Privada Antenor Orrego2023-02-13info:eu-repo/semantics/articleArtículo Originalinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://journal.upao.edu.pe/Arnaldoa/article/view/168510.22497/1685ARNALDOA; Vol 29, No 3: SEPTIEMBRE-DICIEMBRE; 355-400reponame:Revistas - Universidad Privada Antenor Orregoinstname:Universidad Privada Antenor Orregoinstacron:UPAOspahttp://journal.upao.edu.pe/Arnaldoa/article/view/1685/1422By submitting a paper to the journal, it is understood that the authors agree to transfer the publication rights to the journal once it is accepted.It is permitted to share and adapt the contents of this journal in any medium or format always if the original source is properly cited and there are not commercial purposes.Al enviar un artículo a la revista, queda sobrentendido que los autores están de acuerdo con transferir los derechos de publicación a la revista una vez que sea aceptado.Arnaldoa es publicado por el Museo de Historia Natural y Cultural, en representación de la Universidad Privada Antenor Orrego. 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Los autores solo pueden compartir la versión final de la versión en línea (no la versión impresa) de sus artículos.  info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai:journal.upao.edu.pe:article/16852023-02-14T04:14:18Z
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