Levels of oregano (Origanum vulgare) in the diet and its influence on the productive performance of the broiler
Descripción del Articulo
The aim of this study was to determine the optimum level of oregano (Origanun vulgare) in the diet on the productive performance of broilers. A total of 120 1-day-old male chickens from the Cobb-500 line were randomly distributed in four treatments: 0, 0.5, 1.0 and 1.5% of dried and ground oregano i...
Autores: | , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/16599 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/16599 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | oregano; broiler; performance; optimum level orégano; pollo de engorde; rendimiento; nivel óptimo |
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Levels of oregano (Origanum vulgare) in the diet and its influence on the productive performance of the broilerNiveles de orégano (Origanum vulgare) en la dieta y su influencia en el rendimiento productivo del pollo de engordePujada Abad, HilarioVega-Vilca, JaimeVelásquez Vergara, CarlomagnoPalacios-Rodríguez, Bettyoregano; broiler; performance; optimum levelorégano; pollo de engorde; rendimiento; nivel óptimoThe aim of this study was to determine the optimum level of oregano (Origanun vulgare) in the diet on the productive performance of broilers. A total of 120 1-day-old male chickens from the Cobb-500 line were randomly distributed in four treatments: 0, 0.5, 1.0 and 1.5% of dried and ground oregano in the diets. The final bodyweight, feed consumption and feed conversion were determined. Data was analysed by an analysis of variance through a completely randomized design and the Tukey test for the comparison of means. The polynomial regression and the derivative of a quadratic function were used to find the optimum level of oregano in the variables. The levels of oregano influenced bodyweight, feed consumption and feed conversion (p<0.05), denoting a quadratic effect. On average, the optimum level of oregano in the diet was 0.71%.El objetivo del estudio fue determinar el nivel óptimo de orégano (Origanun vulgare) en la dieta alimenticia sobre el rendimiento productivo del pollo de engorde. Se utilizaron 120 pollos machos de un día de edad de la línea Cobb-500, distribuidos al azar en cuatro tratamientos: 0, 0.5, 1.0 y 1.5% de orégano seco y molido en las dietas. Se determinó el peso vivo final, consumo de alimento y conversión alimenticia. Para el análisis de los datos se utilizó el análisis de la varianza de un diseño completamente al azar y para la comparación de medias, la prueba de Tukey. La regresión polinomial y la derivada de una función cuadrática fueron utilizadas para hallar el nivel óptimo de orégano en las variables. Los niveles de orégano empleados influyeron en el peso vivo final, consumo de alimento y conversión alimenticia (p<0.05), observándose un efecto cuadrático. En promedio, el nivel óptimo de orégano en la dieta fue de 0.71%.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2019-10-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1659910.15381/rivep.v30i3.16599Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 30 Núm. 3 (2019); 1077-1082Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 30 No. 3 (2019); 1077-10821682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/16599/14352Derechos de autor 2019 Hilario Pujada Abad, Jaime Vega-Vilca, Carlomagno Velásquez Vergara, Betty Palacios-Rodríguezhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/165992019-10-13T17:18:10Z |
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