Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety)
Descripción del Articulo
This research aimed to characterize orange (Citrus sinensis) peel flour from the Valencia variety for its optimal use in the agro-industry. The study evaluated the physicochemical and phytochemical properties of orange peel flour subjected to drying temperatures of 60 °C and 70 °C, along with drying...
| Autores: | , , , , |
|---|---|
| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2025 |
| Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Lenguaje: | español inglés |
| OAI Identifier: | oai:revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe:article/27801 |
| Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/27801 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Cáscara naranja flavedo fisicoquímicos fitoquímico Orange peel physicochemicals phytochemical |
| id |
REVUNMSM_f0d433443afb30136a3b0fe1cb5592c4 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe:article/27801 |
| network_acronym_str |
REVUNMSM |
| network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| repository_id_str |
|
| spelling |
Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety)Caracterización fisicoquímica y fitoquímica de la harina de cáscara de naranja (Citrus sinensis) variedad ValenciaGarcía Saavedra, EdgardoPari Quispe, DinaMamani Flores, ManuelLeandro Laguna, CalebMoreno Ríos, Christiaan ErrolGarcía Saavedra, EdgardoPari Quispe, DinaMamani Flores, ManuelLeandro Laguna, CalebMoreno Ríos, Christiaan ErrolCáscaranaranjaflavedofisicoquímicosfitoquímicoOrangepeelflavedophysicochemicalsphytochemicalThis research aimed to characterize orange (Citrus sinensis) peel flour from the Valencia variety for its optimal use in the agro-industry. The study evaluated the physicochemical and phytochemical properties of orange peel flour subjected to drying temperatures of 60 °C and 70 °C, along with drying air velocities of 3 m/s and 5 m/s for each temperature. The drying process was conducted using a fluidized bed dryer. Statistical analysis revealed that the optimal temperature was 60 °C and the most suitable air velocity was 3 m/s for better preservation of physicochemical properties, specifically crude fiber (13.43%) and ash content (4.50%). Regarding phytochemical properties, the best results were achieved at 60 °C with a drying velocity of 5 m/s, yielding higher retention of polyphenols (782.52 ± 0.01 mg EAG/100 g) and antioxidant capacity (12.19 ± 0.28 DPPH/µmol ET/g of sample).La investigación tuvo como objetivo caracterizar la harina de cáscara de naranja (Citrus sinensis) de la variedad Valencia para su óptimo aprovechamiento agroindustrial. Se evaluaron las características fisicoquímicas y fitoquímicas de la harina de cáscara de naranja sometida a temperaturas de 60 °C y 70 °C, y velocidades de secado de 3 m/s y 5 m/s para cada temperatura. El secado se realizó en un equipo de lecho fluidizado. El análisis estadístico indica que la mejor temperatura fue de 60 °C y la mejor velocidad de aire de secado fue 3 m/s, para conservar mejor las características fisicoquímicas de fibra cruda (13.43%) y cenizas (4.50%). En cuanto a las características fitoquímicas, la mejor temperatura fue 60 °C y la mejor velocidad de secado fue 5 m/s, lo que permitió conservar mejor el contenido de polifenoles (782.52 ± 0.01 mg EAG/100 g) y la capacidad antioxidante (12.19 ± 0.28 DPPH/µmol ET/g muestra).Facultad de Ingeniería Industrial, Universidad Nacional Mayor de San Marcos2025-09-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/2780110.15381/idata.v28i1.27801Industrial Data; Vol. 28 Núm. 1 (2025); 241-263Industrial Data; Vol. 28 No. 1 (2025); 241-2631810-99931560-9146reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspaenghttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/27801/22812https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/27801/22813Derechos de autor 2025 Edgardo García Saavedra, Dina Pari Quispe, Manuel Mamani Flores, Caleb Leandro Laguna, Christiaan Errol Moreno Ríoshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es_ESinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe:article/278012025-10-14T20:15:25Z |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety) Caracterización fisicoquímica y fitoquímica de la harina de cáscara de naranja (Citrus sinensis) variedad Valencia |
| title |
Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety) |
| spellingShingle |
Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety) García Saavedra, Edgardo Cáscara naranja flavedo fisicoquímicos fitoquímico Orange peel flavedo physicochemicals phytochemical |
| title_short |
Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety) |
| title_full |
Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety) |
| title_fullStr |
Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety) |
| title_full_unstemmed |
Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety) |
| title_sort |
Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety) |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
García Saavedra, Edgardo Pari Quispe, Dina Mamani Flores, Manuel Leandro Laguna, Caleb Moreno Ríos, Christiaan Errol García Saavedra, Edgardo Pari Quispe, Dina Mamani Flores, Manuel Leandro Laguna, Caleb Moreno Ríos, Christiaan Errol |
| author |
García Saavedra, Edgardo |
| author_facet |
García Saavedra, Edgardo Pari Quispe, Dina Mamani Flores, Manuel Leandro Laguna, Caleb Moreno Ríos, Christiaan Errol |
| author_role |
author |
| author2 |
Pari Quispe, Dina Mamani Flores, Manuel Leandro Laguna, Caleb Moreno Ríos, Christiaan Errol |
| author2_role |
author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Cáscara naranja flavedo fisicoquímicos fitoquímico Orange peel flavedo physicochemicals phytochemical |
| topic |
Cáscara naranja flavedo fisicoquímicos fitoquímico Orange peel flavedo physicochemicals phytochemical |
| description |
This research aimed to characterize orange (Citrus sinensis) peel flour from the Valencia variety for its optimal use in the agro-industry. The study evaluated the physicochemical and phytochemical properties of orange peel flour subjected to drying temperatures of 60 °C and 70 °C, along with drying air velocities of 3 m/s and 5 m/s for each temperature. The drying process was conducted using a fluidized bed dryer. Statistical analysis revealed that the optimal temperature was 60 °C and the most suitable air velocity was 3 m/s for better preservation of physicochemical properties, specifically crude fiber (13.43%) and ash content (4.50%). Regarding phytochemical properties, the best results were achieved at 60 °C with a drying velocity of 5 m/s, yielding higher retention of polyphenols (782.52 ± 0.01 mg EAG/100 g) and antioxidant capacity (12.19 ± 0.28 DPPH/µmol ET/g of sample). |
| publishDate |
2025 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2025-09-16 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/27801 10.15381/idata.v28i1.27801 |
| url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/27801 |
| identifier_str_mv |
10.15381/idata.v28i1.27801 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa eng |
| language |
spa eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/27801/22812 https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/27801/22813 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es_ES info:eu-repo/semantics/openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es_ES |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Facultad de Ingeniería Industrial, Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| publisher.none.fl_str_mv |
Facultad de Ingeniería Industrial, Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| dc.source.none.fl_str_mv |
Industrial Data; Vol. 28 Núm. 1 (2025); 241-263 Industrial Data; Vol. 28 No. 1 (2025); 241-263 1810-9993 1560-9146 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
| instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| instacron_str |
UNMSM |
| institution |
UNMSM |
| reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| repository.name.fl_str_mv |
|
| repository.mail.fl_str_mv |
|
| _version_ |
1848424575463849984 |
| score |
13.861517 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).