Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety)

Descripción del Articulo

This research aimed to characterize orange (Citrus sinensis) peel flour from the Valencia variety for its optimal use in the agro-industry. The study evaluated the physicochemical and phytochemical properties of orange peel flour subjected to drying temperatures of 60 °C and 70 °C, along with drying...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: García Saavedra, Edgardo, Pari Quispe, Dina, Mamani Flores, Manuel, Leandro Laguna, Caleb, Moreno Ríos, Christiaan Errol
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2025
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
inglés
OAI Identifier:oai:revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe:article/27801
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/27801
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Cáscara
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spelling Physicochemical and Phytochemical Characterization of Orange Peel Flour (Citrus sinensis, Valencia Variety)Caracterización fisicoquímica y fitoquímica de la harina de cáscara de naranja (Citrus sinensis) variedad ValenciaGarcía Saavedra, EdgardoPari Quispe, DinaMamani Flores, ManuelLeandro Laguna, CalebMoreno Ríos, Christiaan ErrolGarcía Saavedra, EdgardoPari Quispe, DinaMamani Flores, ManuelLeandro Laguna, CalebMoreno Ríos, Christiaan ErrolCáscaranaranjaflavedofisicoquímicosfitoquímicoOrangepeelflavedophysicochemicalsphytochemicalThis research aimed to characterize orange (Citrus sinensis) peel flour from the Valencia variety for its optimal use in the agro-industry. The study evaluated the physicochemical and phytochemical properties of orange peel flour subjected to drying temperatures of 60 °C and 70 °C, along with drying air velocities of 3 m/s and 5 m/s for each temperature. The drying process was conducted using a fluidized bed dryer. Statistical analysis revealed that the optimal temperature was 60 °C and the most suitable air velocity was 3 m/s for better preservation of physicochemical properties, specifically crude fiber (13.43%) and ash content (4.50%). Regarding phytochemical properties, the best results were achieved at 60 °C with a drying velocity of 5 m/s, yielding higher retention of polyphenols (782.52 ± 0.01 mg EAG/100 g) and antioxidant capacity (12.19 ± 0.28 DPPH/µmol ET/g of sample).La investigación tuvo como objetivo caracterizar la harina de cáscara de naranja (Citrus sinensis) de la variedad Valencia para su óptimo aprovechamiento agroindustrial. Se evaluaron las características fisicoquímicas y fitoquímicas de la harina de cáscara de naranja sometida a temperaturas de 60 °C y 70 °C, y velocidades de secado de 3 m/s y 5 m/s para cada temperatura. El secado se realizó en un equipo de lecho fluidizado. El análisis estadístico indica que la mejor temperatura fue de 60 °C y la mejor velocidad de aire de secado fue 3 m/s, para conservar mejor las características fisicoquímicas de fibra cruda (13.43%) y cenizas (4.50%). En cuanto a las características fitoquímicas, la mejor temperatura fue 60 °C y la mejor velocidad de secado fue 5 m/s, lo que permitió conservar mejor el contenido de polifenoles (782.52 ± 0.01 mg EAG/100 g) y la capacidad antioxidante (12.19 ± 0.28 DPPH/µmol ET/g muestra).Facultad de Ingeniería Industrial, Universidad Nacional Mayor de San Marcos2025-09-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/2780110.15381/idata.v28i1.27801Industrial Data; Vol. 28 Núm. 1 (2025); 241-263Industrial Data; Vol. 28 No. 1 (2025); 241-2631810-99931560-9146reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspaenghttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/27801/22812https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/27801/22813Derechos de autor 2025 Edgardo García Saavedra, Dina Pari Quispe, Manuel Mamani Flores, Caleb Leandro Laguna, Christiaan Errol Moreno Ríoshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es_ESinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe:article/278012025-10-14T20:15:25Z
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