Biochemical characteristics of fresh and freeze/thawed seminal plasma of alpaca (Vicugna pacos)
Descripción del Articulo
The aim of this study was to determine and compare the biochemical characteristics of fresh and thawed seminal plasma of alpacas. Semen was collected by electroejaculation from four adult males, once a week per four weeks. Semen was centrifuged and the seminal plasma was separated. One part was anal...
Autores: | , , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2015 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/10911 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/10911 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | bioquímica de plasma seminal congelación/descongelación alpacas biochemistry of seminal plasma freeze/thawed |
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Biochemical characteristics of fresh and freeze/thawed seminal plasma of alpaca (Vicugna pacos)Características Bioquímicas del Plasma Seminal Fresco y Congelado/Descongelado de Alpaca (Vicugna pacos)Díaz V., HugoEspinoza B., JuanHuanca L., WilfredoLopez-Torres, BernardoRodríguez G., Josébioquímica de plasma seminalcongelación/descongelaciónalpacasbiochemistry of seminal plasmafreeze/thawedalpacasThe aim of this study was to determine and compare the biochemical characteristics of fresh and thawed seminal plasma of alpacas. Semen was collected by electroejaculation from four adult males, once a week per four weeks. Semen was centrifuged and the seminal plasma was separated. One part was analysed fresh and other stored for one month on liquid nitrogen and then thawed and analysed. Levels of glucose, total cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides, total protein, albumin, calcium, alkaline phosphatase, ALT and -GT were determined. Only the triglycerides significantly decreased due to the process of freeze/thawed, where the values were 44.12 ± 7.38 and 27.31 ± 4.65 mg/dl in fresh and thawed respectivelyEl objetivo del estudio fue determinar y comparar las características bioquímicas del plasma seminal de alpacas en fresco y descongelado. Se recolectó semen, mediante electroeyaculación de cuatro alpacas adultas, una vez por semana por cuatro semanas. El semen se centrifugó y el plasma seminal fue separado. Una parte se analizó en fresco y la otra parte se almacenó en nitrógeno líquido por un mes. Se le hizo el análisis bioquímico a ambos juegos de muestras. Se determinaron los niveles de glucosa, colesterol total, colesterol-HDL, triglicéridos, proteínas totales, albúmina, calcio, fosfatasa alcalina, ALT y ã-GT. Solo los valores de triglicéridos descendieron significativamente por el proceso de congelación/descongelación (p<0.05), siendo los valores de 44.12 ± 7.38 y27.31 ± 4.65 mg/dl en fresco y descongelado, respectivamente.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2015-03-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1091110.15381/rivep.v26i1.10911Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 26 Núm. 1 (2015); 43-48Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 26 No. 1 (2015); 43-481682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/10911/9963Derechos de autor 2015 Hugo Díaz V., Juan Espinoza B., Wilfredo Huanca L., Bernardo Lopez-Torres, José Rodríguez G.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/109112020-03-29T18:38:38Z |
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The aim of this study was to determine and compare the biochemical characteristics of fresh and thawed seminal plasma of alpacas. Semen was collected by electroejaculation from four adult males, once a week per four weeks. Semen was centrifuged and the seminal plasma was separated. One part was analysed fresh and other stored for one month on liquid nitrogen and then thawed and analysed. Levels of glucose, total cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides, total protein, albumin, calcium, alkaline phosphatase, ALT and -GT were determined. Only the triglycerides significantly decreased due to the process of freeze/thawed, where the values were 44.12 ± 7.38 and 27.31 ± 4.65 mg/dl in fresh and thawed respectively |
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Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 26 Núm. 1 (2015); 43-48 Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 26 No. 1 (2015); 43-48 1682-3419 1609-9117 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
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