PARAMETER OPTIMIZATION FERMENTATION FOR BIOMASS FORAGE CROPS IN DEVELOPED WITH YEAST BATCH ON OIL AND WHEY DESPROTEINIZED
Descripción del Articulo
This work was carried out with the purpose to optimize physical chemical parameters obtain a microbial biomass from Kluyveromyces marxianus NRRL –Y-1109 y Candida pseudotropicalis BT-UNMSM_6 . The yeasts were grown on sweet whey crude and deproteinized, supplemented with nitrogen and vitamins source...
Autores: | , , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2008 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/4690 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4690 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Whey Kluyveromyces marxianus protein concentrate SCP. Suero lácteo Candida pseudotropicalis SCP concentrado proteico. |
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PARAMETER OPTIMIZATION FERMENTATION FOR BIOMASS FORAGE CROPS IN DEVELOPED WITH YEAST BATCH ON OIL AND WHEY DESPROTEINIZEDOPTIMIZACIÓN DE PARÁMETROS FERMENTATIVOS PARA PRODUCCIÖN DE BIOMASA FORRAJERA CON LEVADURAS DESARROLLADAS EN CULTIVOS BATCH SOBRE SUERO LÁCTEO CRUDO Y DESPROTEINIZADOFlores P., AbadBautista C., MarioWoolcott H., JuanPatiño G., AlejandroDe la Torre, MayraWheyKluyveromyces marxianusprotein concentrateSCP.Suero lácteoKluyveromyces marxianusCandida pseudotropicalisSCP concentrado proteico.This work was carried out with the purpose to optimize physical chemical parameters obtain a microbial biomass from Kluyveromyces marxianus NRRL –Y-1109 y Candida pseudotropicalis BT-UNMSM_6 . The yeasts were grown on sweet whey crude and deproteinized, supplemented with nitrogen and vitamins sources. The optimization of fermentation parameters was obtained applying a Taguchi´s factorial design. It was established as optimal conditions: An pH 4.5; Temperature 30 °C and an aeration rate of 1.475 VVM; Agitation speed 600 RPM, Lactose concentration 5 g/L; (NH4)2S04 6 g/L; Yeast extract 1.5 g/L . The average biomass yield obtained was 0.56 g/g lactose and 0.54 g/g Lactose for K. marxianus and C. pseudotropicalis respectively grown on sweet whey deproteinized diluted 50%, and Cellular yield 0.405 g/g with K. marxianus NRRL-Y-1109 and Yx/s 0.38 g/g with Candida pseudotropicalis grown on sweet whey crude. A lactose consumption of 98.25 & 94.45% and a cellular concentration of 12.75 g/L & 12.52 g/L respectively at the end of the fermentation.Se efectuó la optimización de parámetros de producción de biomasa de las levaduras Kluyveromyces marxianus NRRL –Y-1109 y Candida pseudotropicalis BT-UNMSM_6 sobre Suero lácteo crudo y desproteinizado suplementado con fuentes de nitrógeno y vitaminas. La optimización de parámetros se obtuvo aplicando un diseño estadístico factorial simplificada de Taguchi modificado. Se establecieron como condiciones óptimas para lograr el máximo rendimiento de biomasa: una temperatura de 30 °C, pH = 4,5; Agitación 600 RPM, un flujo de aireación de 1,475 volúmenes de aire por volumen de medio por minuto (VVM), Concentración de Lactosa 5 g/L; (NH4)2S04 6 g/L; Extracto de levadura 1.5 g/L. Se obtuvo un rendimiento promedio de: biomasa de 0,56 g/g lactosa, con K. marxianus NRRL-Y-1109 y un rendimiento de biomasa Yx/s 0.54 g/g lactosa para Candida pseudotropicalis en suero lácteo desproteinizado y diluido al 50% y un rendimiento de biomasa de 0,425 g/g , con K. marxianus NRRL-Y-1109 y un rendimiento Yx/s 0.38 g/g para Candida pseudotropicalis en suero lácteo crudo, un consumo de lactosa del 98.25% y 94.45%, una concentración celular 12,75 y 12.52 g/L, respectivamente, al final de la fermentación.Universidad Nacional Mayor de San Marcos2008-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4690Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 11 No. 2 (2008); 36-49Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 11 Núm. 2 (2008); 36-491609-75991726-2208reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4690/3764Derechos de autor 2008 Abad Flores P., Mario Bautista C., Juan Woolcott H., Alejandro Patiño G., Mayra De la Torrehttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/46902020-05-11T11:47:21Z |
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This work was carried out with the purpose to optimize physical chemical parameters obtain a microbial biomass from Kluyveromyces marxianus NRRL –Y-1109 y Candida pseudotropicalis BT-UNMSM_6 . The yeasts were grown on sweet whey crude and deproteinized, supplemented with nitrogen and vitamins sources. The optimization of fermentation parameters was obtained applying a Taguchi´s factorial design. It was established as optimal conditions: An pH 4.5; Temperature 30 °C and an aeration rate of 1.475 VVM; Agitation speed 600 RPM, Lactose concentration 5 g/L; (NH4)2S04 6 g/L; Yeast extract 1.5 g/L . The average biomass yield obtained was 0.56 g/g lactose and 0.54 g/g Lactose for K. marxianus and C. pseudotropicalis respectively grown on sweet whey deproteinized diluted 50%, and Cellular yield 0.405 g/g with K. marxianus NRRL-Y-1109 and Yx/s 0.38 g/g with Candida pseudotropicalis grown on sweet whey crude. A lactose consumption of 98.25 & 94.45% and a cellular concentration of 12.75 g/L & 12.52 g/L respectively at the end of the fermentation. |
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Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 11 No. 2 (2008); 36-49 Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 11 Núm. 2 (2008); 36-49 1609-7599 1726-2208 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
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