Obtaining a fermented beverage from cheese whey by using immobilized cells of Kluyveromyces marxianus
Descripción del Articulo
This study has as its main objective the optimization of a technology for the production of a fermented beverage from cheese whey, using Kluyveromyces matxianus and cell immobilization. In a bed packed reactor, the best yield was obtained (11,46±0,81 'GQ with a flux of 140-150 mL.h-1, an immobi...
Autores: | , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2000 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/6814 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/6814 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Suero de queso biorreactor inmovilización Kluyveromyces marxianus. Cheese whey bioreactor immobilization |
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Obtaining a fermented beverage from cheese whey by using immobilized cells of Kluyveromyces marxianusObtención de una bebida fermentada a partir de suero de queso utilizando células inmovilizadas de Kluyveromyces marxianusCóndor G., RocíoMeza C., VíctorLudeña U., FannySuero de quesobiorreactorinmovilizaciónKluyveromyces marxianus.Cheese wheybioreactorimmobilizationKluyveromyces marxianus.This study has as its main objective the optimization of a technology for the production of a fermented beverage from cheese whey, using Kluyveromyces matxianus and cell immobilization. In a bed packed reactor, the best yield was obtained (11,46±0,81 'GQ with a flux of 140-150 mL.h-1, an immobilized biomass of 10% (v), a column rate of 1/12, a size of pearl of 3 mm of diameter, an addition of sodium metabisulphide (100 pg.mL-1) and immobilized cells with 2% (w/v) of alginate. After the fermentation parameters were optimized in the bioreactor, the alcoholic beverage was inactivated at 70 oC for 5 minutes (thermal treatment) and clarified with "tierra de diatomeas" (1 kg. M-2) . Finally, the alcoholic beverage was evaluated in storage for 6 months, during this period physicochemical, microbiological and sensorial tests were made. Hedonic Scale and Ranking tests showed that the alcoholic beverage had acceptability.El presente estudio tuvo como objetivo principal optimizar la tecnología de producción de una bebida fermentada de suero de queso, utilizando Kluyveromyces marxianus e inmovilización de células. En el biorreactor de lecho empacado, se obtuvo el mayor rendimiento (11,46±0,81 oGL) con un flujo de 140-150 mL. h-1, una biomasa inmovilizada de 10% (v/v), una relación de columna de 1:12 (diámetro: longitud), tamaño de perlas de 3 mm de diámetro, adición de metabisulfito de sodio (100 pg. mL-1) y células inmovilizadas con 2% (p/v) de alginato. Luego de optimizado todos los parámetros de fermentación en el biorreactor, la bebida alcohólica fue sometida a inactivación a 70 oC por 5 minutos (tratamiento térmico) y clarificación con tierra de diatomeas (11 kg. M-2). Finalmente, la bebida alcohólica fue evaluada en almacenamiento por 6 meses, durante este período se le hicieron evaluaciones fisicoquímicas, microbiológicas y sensoriales. Se determinó por Escala Hedónica y Ranking que la bebida alcohólica de suero tiene aceptabilidad.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicas2000-12-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/681410.15381/rpb.v7i2.6814Revista Peruana de Biología; Vol. 7 Núm. 2 (2000); 124 - 133Revista Peruana de Biología; Vol. 7 No. 2 (2000); 124 - 1331727-99331561-0837reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/6814/6031Derechos de autor 2000 Rocío Cóndor G., Víctor Meza C., Fanny Ludeña U.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/68142020-05-26T08:50:50Z |
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This study has as its main objective the optimization of a technology for the production of a fermented beverage from cheese whey, using Kluyveromyces matxianus and cell immobilization. In a bed packed reactor, the best yield was obtained (11,46±0,81 'GQ with a flux of 140-150 mL.h-1, an immobilized biomass of 10% (v), a column rate of 1/12, a size of pearl of 3 mm of diameter, an addition of sodium metabisulphide (100 pg.mL-1) and immobilized cells with 2% (w/v) of alginate. After the fermentation parameters were optimized in the bioreactor, the alcoholic beverage was inactivated at 70 oC for 5 minutes (thermal treatment) and clarified with "tierra de diatomeas" (1 kg. M-2) . Finally, the alcoholic beverage was evaluated in storage for 6 months, during this period physicochemical, microbiological and sensorial tests were made. Hedonic Scale and Ranking tests showed that the alcoholic beverage had acceptability. |
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Revista Peruana de Biología; Vol. 7 Núm. 2 (2000); 124 - 133 Revista Peruana de Biología; Vol. 7 No. 2 (2000); 124 - 133 1727-9933 1561-0837 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
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