Effect of egg yolk on thawed semen quality of paco (Piaractus brachypomus)
Descripción del Articulo
The objective of the study was to evaluate the effect of the type of egg yolk (quail-YC vs hen-YG) on the quality of frozen paco (Piaractus brachypomus) semen (volume, colour, concentration, motility, vitality and fertility). Eighteen breeders (15 males and 3 females) were used, whose spermiation an...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2023 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/24594 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/24594 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | cryopreservation fertility fish semen spermatozoa criopreservación espermatozoide fertilidad peces |
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Effect of egg yolk on thawed semen quality of paco (Piaractus brachypomus)Efecto de la yema de huevo sobre la calidad de semen descongelado de paco (Piaractus brachypomus)Manrique Quispe, YanBabilonia Medina, JorgeOrna Rivas, EdwinPerez Guerra, UriPérez Durand, ManuelAraníbar Araníbar, MarcelinoManrique Quispe, YanBabilonia Medina, JorgeOrna Rivas, EdwinPerez Guerra, UriPérez Durand, ManuelAraníbar Araníbar, MarcelinocryopreservationfertilityfishsemenspermatozoacriopreservaciónespermatozoidefertilidadpecessemenThe objective of the study was to evaluate the effect of the type of egg yolk (quail-YC vs hen-YG) on the quality of frozen paco (Piaractus brachypomus) semen (volume, colour, concentration, motility, vitality and fertility). Eighteen breeders (15 males and 3 females) were used, whose spermiation and ovulation, respectively, were induced with carp pituitary extract. Semen was collected by massaging the abdomen of the fish. Fresh semen was evaluated and then diluted with a cryoprotective solution that included YC or YG. Diluted semen was frozen and thawed at 30 days for post-thaw evaluation and fertility testing. A notable decrease in seminal parameters was found due to the effect of freezing. Motility was lower for YC compared to YG (14.8 vs. 18.8%; p<0.05), while vitality (31 vs. 28.8%), activation time (1.4 vs. 1.3 min) and fertility (18.4 vs. 20.4%) were similar between groups. In conclusion, the motility was improved with the addition of chicken egg yolk, while the vitality, activation time and fertility were not influenced by the type of yolk.El objetivo del estudio fue evaluar el efecto del tipo de yema de huevo (codorniz-YC vs gallina-YG) sobre la calidad del semen de paco (Piaractus brachypomus) (volumen, color, concentración, motilidad, vitalidad y fertilidad) congelado. Se utilizaron 18 reproductores (15 machos y 3 hembras) cuya espermiación y ovulación, respectivamente, fue inducida con extracto de hipófisis de carpa. El semen fue colectado mediante masaje del abdomen del pez. El semen fresco fue evaluado y luego diluido con una solución crioprotetora que incluyó YC o YG. El semen diluido fue congelado y descongelado a los 30 días para la evaluación pos-descongelación y prueba de fertilidad. Se encontró una notoria disminución de los parámetros seminales por efecto de la congelación. La motilidad fue menor para la YC comparado a la YG (14.8 vs. 18.8%; p<0.05), mientras que la vitalidad (31 vs. 28.8%), tiempo de activación (1.4 vs. 1.3 min) y la fertilidad (18.4 vs. 20.4%) fueron similares entre grupos. En conclusión, la motilidad fue mejorada con la adición de yema de huevo de gallina, mientras que la vitalidad, tiempo de activación y fertilidad no fueron influenciados por el tipo de yema.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2023-02-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/2459410.15381/rivep.v34i1.24594Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 34 Núm. 1 (2023); e24594Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 34 No. 1 (2023); e245941682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/24594/19335Derechos de autor 2023 Yan Manrique Quispe, Jorge Babilonia Medina, Edwin Orna Rivas, Uri Perez Guerra, Manuel Pérez Durand, Marcelino Araníbar Araníbarhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/245942023-02-28T11:10:32Z |
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The objective of the study was to evaluate the effect of the type of egg yolk (quail-YC vs hen-YG) on the quality of frozen paco (Piaractus brachypomus) semen (volume, colour, concentration, motility, vitality and fertility). Eighteen breeders (15 males and 3 females) were used, whose spermiation and ovulation, respectively, were induced with carp pituitary extract. Semen was collected by massaging the abdomen of the fish. Fresh semen was evaluated and then diluted with a cryoprotective solution that included YC or YG. Diluted semen was frozen and thawed at 30 days for post-thaw evaluation and fertility testing. A notable decrease in seminal parameters was found due to the effect of freezing. Motility was lower for YC compared to YG (14.8 vs. 18.8%; p<0.05), while vitality (31 vs. 28.8%), activation time (1.4 vs. 1.3 min) and fertility (18.4 vs. 20.4%) were similar between groups. In conclusion, the motility was improved with the addition of chicken egg yolk, while the vitality, activation time and fertility were not influenced by the type of yolk. |
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