EVALUATION OF TWO GENOTYPES OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus) FED WITH CONCENTRATED AND EXCLUSION OF FORAGE
Descripción del Articulo
The aim of the study was to evaluate the productive performance and percent of fat in the carcass of two guinea pig(Cavia porcellus) genotypes fed for nine weeks with two types of diets. A Randomized Complete Design with 2x2 factorial arrangements was used: two genotypes (Cieneguilla-UNALM and Peru-...
Autores: | , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2014 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/8490 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/8490 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Cuyes genotipos tipos de alimentación. guinea pig genotypes types of feed |
id |
REVUNMSM_b42ad86062bac6d511e0421f2f460106 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/8490 |
network_acronym_str |
REVUNMSM |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository_id_str |
|
spelling |
EVALUATION OF TWO GENOTYPES OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus) FED WITH CONCENTRATED AND EXCLUSION OF FORAGEEVALUACIÓN DE DOS GENOTIPOS DE CUYES (Cavia porcellus) ALIMENTADOS CON CONCENTRADO Y EXCLUSIÓN DE FORRAJE VERDE.Camino M., JavierHidalgo L., VíctorCuyesgenotipostipos de alimentación.guinea piggenotypestypes of feedThe aim of the study was to evaluate the productive performance and percent of fat in the carcass of two guinea pig(Cavia porcellus) genotypes fed for nine weeks with two types of diets. A Randomized Complete Design with 2x2 factorial arrangements was used: two genotypes (Cieneguilla-UNALM and Peru-INIA) and two diets (diet 1: concentrate supplement, forage and water, and diet 2: concentrate supplement with vitamin C and water). The final body weight, daily weight gain, dry matter intake, feed conversion, carcass weight and yield, and fat and moisture percentage of the carcasses were evaluated. The final body weight, body weight gain, feed conversion and carcass weight at 12 weeks of age in Cieneguilla animals was 1266 g, 15.6 g/day, 3.14 and 878 g respectively whereas in Peru animals was 1154 g, 13.6 g/day, 3.54 and 765 g respectively (p<0.05). The genotype did not affect dry mater intake, carcass yield, or fat and moisture percentage. Moreover, neither the type of diet nor the interaction genotype x diet were significant factors affecting the parameters under evaluation.El estudio tuvo como objetivo evaluar los parámetros productivos y el porcentaje de grasa en la carcasa de dos genotipos de cuyes (Cavia porcellus) alimentados por nueve semanas con dos tipos de dieta. Se utilizó el diseño estadístico completamente al azar con arreglo factorial 2x2, teniendo como factores dos genotipos (Cieneguilla-UNALM y Perú-INIA) y dos tipos de dietas (dieta 1: alimento balanceado, forraje verde y agua; dieta 2: alimento balanceado más vitamina C y agua), y se evaluó el peso vivo final, ganancia de peso diaria, consumo de alimento, conversión alimenticia, peso y rendimiento de carcasa, y porcentaje de grasa y porcentaje de humedad en la carcasa. El peso vivo final, ganancia de peso, conversión alimenticia y peso de carcasa a las 12 semanas de edad en cuyes del genotipo Cieneguilla fue de 1266 g, 15.6 g/día, 3.14 y 878 g, respectivamente, en tanto que en los cuyes Perú fue de 1154 g, 13.6 g/día, 3.54 y 765 g, respectivamente (p<0.05). El factor genotipo no influyó en el consumo de alimento, rendimiento de carcasa ni el porcentaje de grasa y humedad en la carcasa. Asimismo, ni el tipo de dieta ni la interacción genotipo x tipo de alimentación fueron factores significativos en los parámetros productivos evaluados.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2014-06-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/849010.15381/rivep.v25i2.8490Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 25 Núm. 2 (2014); 190-197Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 25 No. 2 (2014); 190-1971682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/8490/7367Derechos de autor 2014 Javier Camino M., Víctor Hidalgo L.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/84902020-03-29T17:53:43Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
EVALUATION OF TWO GENOTYPES OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus) FED WITH CONCENTRATED AND EXCLUSION OF FORAGE EVALUACIÓN DE DOS GENOTIPOS DE CUYES (Cavia porcellus) ALIMENTADOS CON CONCENTRADO Y EXCLUSIÓN DE FORRAJE VERDE. |
title |
EVALUATION OF TWO GENOTYPES OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus) FED WITH CONCENTRATED AND EXCLUSION OF FORAGE |
spellingShingle |
EVALUATION OF TWO GENOTYPES OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus) FED WITH CONCENTRATED AND EXCLUSION OF FORAGE Camino M., Javier Cuyes genotipos tipos de alimentación. guinea pig genotypes types of feed |
title_short |
EVALUATION OF TWO GENOTYPES OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus) FED WITH CONCENTRATED AND EXCLUSION OF FORAGE |
title_full |
EVALUATION OF TWO GENOTYPES OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus) FED WITH CONCENTRATED AND EXCLUSION OF FORAGE |
title_fullStr |
EVALUATION OF TWO GENOTYPES OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus) FED WITH CONCENTRATED AND EXCLUSION OF FORAGE |
title_full_unstemmed |
EVALUATION OF TWO GENOTYPES OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus) FED WITH CONCENTRATED AND EXCLUSION OF FORAGE |
title_sort |
EVALUATION OF TWO GENOTYPES OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus) FED WITH CONCENTRATED AND EXCLUSION OF FORAGE |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Camino M., Javier Hidalgo L., Víctor |
author |
Camino M., Javier |
author_facet |
Camino M., Javier Hidalgo L., Víctor |
author_role |
author |
author2 |
Hidalgo L., Víctor |
author2_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Cuyes genotipos tipos de alimentación. guinea pig genotypes types of feed |
topic |
Cuyes genotipos tipos de alimentación. guinea pig genotypes types of feed |
description |
The aim of the study was to evaluate the productive performance and percent of fat in the carcass of two guinea pig(Cavia porcellus) genotypes fed for nine weeks with two types of diets. A Randomized Complete Design with 2x2 factorial arrangements was used: two genotypes (Cieneguilla-UNALM and Peru-INIA) and two diets (diet 1: concentrate supplement, forage and water, and diet 2: concentrate supplement with vitamin C and water). The final body weight, daily weight gain, dry matter intake, feed conversion, carcass weight and yield, and fat and moisture percentage of the carcasses were evaluated. The final body weight, body weight gain, feed conversion and carcass weight at 12 weeks of age in Cieneguilla animals was 1266 g, 15.6 g/day, 3.14 and 878 g respectively whereas in Peru animals was 1154 g, 13.6 g/day, 3.54 and 765 g respectively (p<0.05). The genotype did not affect dry mater intake, carcass yield, or fat and moisture percentage. Moreover, neither the type of diet nor the interaction genotype x diet were significant factors affecting the parameters under evaluation. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-06-17 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/8490 10.15381/rivep.v25i2.8490 |
url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/8490 |
identifier_str_mv |
10.15381/rivep.v25i2.8490 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/8490/7367 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2014 Javier Camino M., Víctor Hidalgo L. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2014 Javier Camino M., Víctor Hidalgo L. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 25 Núm. 2 (2014); 190-197 Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 25 No. 2 (2014); 190-197 1682-3419 1609-9117 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
instacron_str |
UNMSM |
institution |
UNMSM |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1795238225234624512 |
score |
13.914502 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).