Drying kinetics of Pisum sativum L. (Green peas) variety Usui

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The present study aimed to determine the drying kinetics parameters in Pisum sativum L., such as speed and drying time, equilibrium moisture and critical moisture; wich are very important for efficient drying and quality. Moreover, was studied removal of water present in the food, for which was used...

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Detalles Bibliográficos
Autores: Córdova, Javier S., Juárez, José R., Cerrón, Luz M.
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2013
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe:article/9957
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/9957
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Green peas
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spelling Drying kinetics of Pisum sativum L. (Green peas) variety UsuiCINÉTICA DE SECADO DE Pisum sativum L. (ARVEJA VERDE) VARIEDAD USUICórdova, Javier S.Juárez, José R.Cerrón, Luz M.Green peasdryingdrying speedtimehumidityPisum sativum L.Arveja verdesecadovelocidad de secadotiempohumedadPisum sativum L.The present study aimed to determine the drying kinetics parameters in Pisum sativum L., such as speed and drying time, equilibrium moisture and critical moisture; wich are very important for efficient drying and quality. Moreover, was studied removal of water present in the food, for which was used a tray dryer with hot air at 50 °C, determining moisture content of the food at different times of exposure to hot air, until achieving constant weight of food. The results obtained were: drying time and speed of Pisum sativum L. (peas green), 594,36 minutes and 0,00108 gH2O/m2.min, respectively; equilibrium moisture, 0,071 gH2O/g dry solids, and critical moisture, 0,501 gH2O/g dry solids. The values obtained were analyzed using the drying curve and determined by the analytical method of food drying theory.La presente investigación tuvo como objetivo determinar los parámetros de cinética de secado de Pisum sativum L., tales como: velocidad y tiempo de secado, humedad de equilibrio y crítica; los cuales son muy importantes para un secado eficiente y de calidad. Además, se estudió la eliminación de agua presente en el alimento, para lo cual se utilizó un secador de bandejas por aire caliente a 50°C, determinándose el contenido de humedad del alimento a diferentes tiempos de exposición a dicho aire, hasta lograr el peso constante del alimento. Los resultados obtenidos fueron: tiempo y velocidad de secado de Pisum sativum L. (arveja verde), 594,36 minutos y 0,00108 gH2O/m2.min, respectivamente; humedad de equilibrio, 0,071 gH2O/g sólidos secos, y humedad crítica, 0,501 gH2O/g sólidos secos. Los valores mencionados fueron analizados mediante la curva de secado y determinados por el método analítico de la teoría de secado de alimentos.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica2013-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/995710.15381/ci.v16i2.9957Ciencia e Investigación; Vol. 16 Núm. 2 (2013); 61-63Ciencia e Investigación; Vol. 16 No. 2 (2013); 61-631609-90441561-0861reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/9957/8734Derechos de autor 2013 Javier S. Córdova, José R. Juárez, Luz M. Cerrónhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe:article/99572020-04-27T10:46:14Z
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description The present study aimed to determine the drying kinetics parameters in Pisum sativum L., such as speed and drying time, equilibrium moisture and critical moisture; wich are very important for efficient drying and quality. Moreover, was studied removal of water present in the food, for which was used a tray dryer with hot air at 50 °C, determining moisture content of the food at different times of exposure to hot air, until achieving constant weight of food. The results obtained were: drying time and speed of Pisum sativum L. (peas green), 594,36 minutes and 0,00108 gH2O/m2.min, respectively; equilibrium moisture, 0,071 gH2O/g dry solids, and critical moisture, 0,501 gH2O/g dry solids. The values obtained were analyzed using the drying curve and determined by the analytical method of food drying theory.
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