EFFECT OF THE ADDITION OF MICROORGANISMS IN THE TREATMENT LIQUID EFFLUENT FISH MEAL INDUSTRY

Descripción del Articulo

The study consists of the treatment of the pumping water of fish flour industry. The addition oí microorganisms in presence of ferric sulphate is managed to destabilize the system, obtainig that a watery solution "drains" towards the inferior part, floating solid free water particles. This...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Pizarro, Raúl, Reátegui, Scila, Arroyo, Juan, Rivera, Dolores, Delmas, Inés
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2007
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/4226
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4226
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Treatment of effluents
Bioremediation of effluents
biotechnological Treatment of effluents.
Tratamiento de efluentes
Biorremediación de efluentes
Tratamiento biotecnológico de efluentes.
id REVUNMSM_a2f51122eaf8a0a80272dd67a8d79e85
oai_identifier_str oai:ojs.csi.unmsm:article/4226
network_acronym_str REVUNMSM
network_name_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository_id_str
spelling EFFECT OF THE ADDITION OF MICROORGANISMS IN THE TREATMENT LIQUID EFFLUENT FISH MEAL INDUSTRYEFECTO DE LA ADICIÓN DE MICROORGANISMOS EN EL TRATAMIENTO DE EFLUENTES LIQUIDOS DE LA INDUSTRIA DE HARINA DE PESCADOPizarro, RaúlReátegui, ScilaArroyo, JuanRivera, DoloresDelmas, InésTreatment of effluentsBioremediation of effluentsbiotechnological Treatment of effluents.Tratamiento de efluentesBiorremediación de efluentesTratamiento biotecnológico de efluentes.The study consists of the treatment of the pumping water of fish flour industry. The addition oí microorganisms in presence of ferric sulphate is managed to destabilize the system, obtainig that a watery solution "drains" towards the inferior part, floating solid free water particles. This behavior probably is due to the destruction of the substances that are in the different interphases when they are consumed by the microorganisms. The ferric sulfato, besides to give average acid for the reproduction of the microorganisms also contributes positive charges to the system which interacts with the acuatic system.El estudio tuvo por finalidad realizar el tratamiento del agua de bombeo en la industria de harina de pescado. Mediante la adición de microorganismos y en presencia de sulfato férrico se logra desestabilizar el sistema, logrando que una solución acuosa "drene" hacía la parte inferior, flotando las partículas sólidas, libre de agua. Dicho comportamiento probablemente se debe a la destrucción de las sustancias que se encuentran en las diferentes interfases, cuando son consumidas por los microorganismos. El sulfato férrico, además de dar el medio ácido para la reproducción de los microorganismos aporta también cargas positivas al sistema.Universidad Nacional Mayor de San Marcos2007-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4226Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 10 No. 2 (2007); 47-50Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 10 Núm. 2 (2007); 47-501609-75991726-2208reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4226/5485Derechos de autor 2007 Raúl Pizarro, Scila Reátegui, Juan Arroyo, Dolores Rivera, Inés Delmashttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/42262020-05-10T21:50:05Z
dc.title.none.fl_str_mv EFFECT OF THE ADDITION OF MICROORGANISMS IN THE TREATMENT LIQUID EFFLUENT FISH MEAL INDUSTRY
EFECTO DE LA ADICIÓN DE MICROORGANISMOS EN EL TRATAMIENTO DE EFLUENTES LIQUIDOS DE LA INDUSTRIA DE HARINA DE PESCADO
title EFFECT OF THE ADDITION OF MICROORGANISMS IN THE TREATMENT LIQUID EFFLUENT FISH MEAL INDUSTRY
spellingShingle EFFECT OF THE ADDITION OF MICROORGANISMS IN THE TREATMENT LIQUID EFFLUENT FISH MEAL INDUSTRY
Pizarro, Raúl
Treatment of effluents
Bioremediation of effluents
biotechnological Treatment of effluents.
Tratamiento de efluentes
Biorremediación de efluentes
Tratamiento biotecnológico de efluentes.
title_short EFFECT OF THE ADDITION OF MICROORGANISMS IN THE TREATMENT LIQUID EFFLUENT FISH MEAL INDUSTRY
title_full EFFECT OF THE ADDITION OF MICROORGANISMS IN THE TREATMENT LIQUID EFFLUENT FISH MEAL INDUSTRY
title_fullStr EFFECT OF THE ADDITION OF MICROORGANISMS IN THE TREATMENT LIQUID EFFLUENT FISH MEAL INDUSTRY
title_full_unstemmed EFFECT OF THE ADDITION OF MICROORGANISMS IN THE TREATMENT LIQUID EFFLUENT FISH MEAL INDUSTRY
title_sort EFFECT OF THE ADDITION OF MICROORGANISMS IN THE TREATMENT LIQUID EFFLUENT FISH MEAL INDUSTRY
dc.creator.none.fl_str_mv Pizarro, Raúl
Reátegui, Scila
Arroyo, Juan
Rivera, Dolores
Delmas, Inés
author Pizarro, Raúl
author_facet Pizarro, Raúl
Reátegui, Scila
Arroyo, Juan
Rivera, Dolores
Delmas, Inés
author_role author
author2 Reátegui, Scila
Arroyo, Juan
Rivera, Dolores
Delmas, Inés
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Treatment of effluents
Bioremediation of effluents
biotechnological Treatment of effluents.
Tratamiento de efluentes
Biorremediación de efluentes
Tratamiento biotecnológico de efluentes.
topic Treatment of effluents
Bioremediation of effluents
biotechnological Treatment of effluents.
Tratamiento de efluentes
Biorremediación de efluentes
Tratamiento biotecnológico de efluentes.
description The study consists of the treatment of the pumping water of fish flour industry. The addition oí microorganisms in presence of ferric sulphate is managed to destabilize the system, obtainig that a watery solution "drains" towards the inferior part, floating solid free water particles. This behavior probably is due to the destruction of the substances that are in the different interphases when they are consumed by the microorganisms. The ferric sulfato, besides to give average acid for the reproduction of the microorganisms also contributes positive charges to the system which interacts with the acuatic system.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-12-31
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4226
url https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4226
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4226/5485
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2007 Raúl Pizarro, Scila Reátegui, Juan Arroyo, Dolores Rivera, Inés Delmas
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2007 Raúl Pizarro, Scila Reátegui, Juan Arroyo, Dolores Rivera, Inés Delmas
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos
dc.source.none.fl_str_mv Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 10 No. 2 (2007); 47-50
Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 10 Núm. 2 (2007); 47-50
1609-7599
1726-2208
reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron:UNMSM
instname_str Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron_str UNMSM
institution UNMSM
reponame_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
collection Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1795238290719244288
score 13.720949
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).