In vivo antimicrobial effect of Camellia sinensis on oral bacteria

Descripción del Articulo

In order to determine, in vivo antimicrobial effect of Camellia sinensis infusión (green Tea), as a mouthwash at 10 %; not stimulated saliva of 32 seemingly healthy people was collected: 1) Before mouthwash, 2) immediately after, and 3) after 30 minutes. The samples were spread in Agar Tripticasa So...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Moromi Nakata, Hilda, Martínez Cadillo, Elba, Gutiérrez Ilave, Margot, Ramos Perfecto, Donald, Núñez Lizarraga, María E., Burga Sánchez, Jonny, Tello, Javier, Trevejo, Isabel
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2007
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/3011
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/odont/article/view/3011
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Saliva
Camellia sinensis
Infusión
Colutorio. Estreptococos mutans. Espectroscopia Infrarroja.
Mouthwash
Mutans Streptococci
Infrared spectroscopy
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spelling In vivo antimicrobial effect of Camellia sinensis on oral bacteriaEfecto antimicrobiano in vivo de la infusión de Camellia sinensis sobre bacterias oralesMoromi Nakata, HildaMartínez Cadillo, ElbaGutiérrez Ilave, MargotRamos Perfecto, DonaldNúñez Lizarraga, María E.Burga Sánchez, JonnyTello, JavierTrevejo, IsabelSalivaCamellia sinensisInfusiónColutorio. Estreptococos mutans. Espectroscopia Infrarroja.SalivaCamellia sinensisInfusiónMouthwashMutans StreptococciInfrared spectroscopyIn order to determine, in vivo antimicrobial effect of Camellia sinensis infusión (green Tea), as a mouthwash at 10 %; not stimulated saliva of 32 seemingly healthy people was collected: 1) Before mouthwash, 2) immediately after, and 3) after 30 minutes. The samples were spread in Agar Tripticasa Soy Bean and Agar Mitis Salivarius Bacitracina; then proceeded to the recount of the forming units of colonies of Mutans Streptococci for mL: The statistical analysis of results, by means of “t” and Wilcoxon tests, indicate that significant differences exists. On the other hand in the analysis of the mouthwash to determine polyphenols presence, by means of the infrared spectrophotometry peaks transmitted in wave lengths for the oxydril groups (-0H) and aromatic ring were observed. One concludes that there is an effective reduction in the number of microorganisms of the mixed salivary micro flora, and in case of the amount of colonies of Mutans Streptococci, the decrease is significantly appreciated immediately later, maintaining the same significance in the 30 minute results.Con el objeto de determinar, el efecto antimicrobiano in vivo de la infusión de Camellia sinensis (Té verde), en forma de colutorio al 10 %; se colectó saliva no estimulada de 32 personas aparentemente sanas: 1) antes del enjuague, 2) inmediatamente después, y 3) luego a los 30 minutos. Las muestras se sembraron en Agar Tripticasa Soya y Agar Mitis Salivarius Bacitracina; para luego procederse al recuento de unidades formadoras de colonias de Estreptococos mutans por ml. El análisis estadístico de los resultados, mediante las prueba “t” y Wilcoxon, indican que existen diferencias significativas entre los recuentos realizados. Por otro lado en el análisis del colutorio para determinar la presencia de polifenoles, mediante la espectrofotometría infrarroja se observó picos de transmitancia en longitudes de onda para los grupos oxidrilos (-0H) y anillo aromático. Se concluye que hay una efectiva reducción en el recuento de microorganismos de la microflora mixta salival, y en el caso del recuento de los Estreptococos mutans, la disminución se aprecia significativa inmediatamente despues, manteniendo tal significancia en la lectura de los 30 minutos.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Odontología2007-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/odont/article/view/301110.15381/os.v10i2.3011Odontología Sanmarquina; Vol. 10 No. 2 (2007); 12-14Odontología Sanmarquina; Vol. 10 Núm. 2 (2007); 12-141609-86171560-9111reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/odont/article/view/3011/2536Derechos de autor 2007 Hilda Moromi Nakata, Elba Martínez Cadillo, Margot Gutiérrez Ilave, Donald Ramos Perfecto1, María E. Núñez Lizarraga, Jonny Burga Sánchez, Javier Tello, Isabel Trevejohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/30112020-03-23T12:50:43Z
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