Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting
Descripción del Articulo
The management of organic solid waste is a global challenge, and they are experiencing growth commensurate with the population. This concern is due to the doubling of the production of organic solid waste, which is more than 1 billion tons per year. In order to minimize the generation of waste or re...
Autores: | , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2023 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/24193 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/24193 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Parámetros físicos y químicos residuos orgánicos compostaje economía circular sostenibilidad Parameters physical and chemical food waste bio composting circular economy sustainability |
id |
REVUNMSM_8b62f8df8f4acb872ab08d6ab43bd17b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/24193 |
network_acronym_str |
REVUNMSM |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository_id_str |
|
spelling |
Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of compostingValorización de propiedades fisicoquímicas de residuos sólidos orgánicos alimentarios para la elaboración de compostaje Pérez Pérez, Nelly LilianaLinares Nima, Luis MiguelPérez Huamán, Bélgica DionePérez Pérez, Nelly LilianaLinares Nima, Luis MiguelPérez Huamán, Bélgica DioneParámetros físicos y químicosresiduos orgánicoscompostajeeconomía circularsostenibilidadParameters physical and chemicalfood wastebio compostingcircular economysustainabilityThe management of organic solid waste is a global challenge, and they are experiencing growth commensurate with the population. This concern is due to the doubling of the production of organic solid waste, which is more than 1 billion tons per year. In order to minimize the generation of waste or reduce the volume of waste entering the sanitary landfill, it is suggested to use organic waste recycling as a circular economy strategy to produce biological composite materials. This study is a literature review of biological composite, aiming to determine the physical characteristics of physical and chemical parameters in the process of organic solid waste composting, to obtain various parameters affecting the process, such as pH value, water content, C/N ratio, temperature and particle size. According to the review, compost made from food residues provides more nutrition than agricultural and forestry wastes. La gestión de los residuos sólidos orgánicos representa un desafío a escala global, donde están experimentando un crecimiento proporcional al demográfico. Esta preocupación se debe a que se ha duplicado la generación de residuos sólidos orgánicos ascendiendo en aproximadamente a más de un billón de toneladas por año. En los esfuerzos por minimizar la generación de residuos o reducir su volumen que va hacia los rellenos sanitarios, se propone la valorización de residuos orgánicos, como estrategia de economía circular para la producción de compostaje. El presente estudio es una revisión bibliográfica sobre el compostaje, que tiene como objetivo evaluar las características de los parámetros físicos y químicos del proceso de elaboración del compostaje de los residuos sólidos orgánicos, obteniendo como resultados diversos parámetros que influyen en dicho proceso tales como el pH, el porcentaje de humedad, la relación C/N, la temperatura y el tamaño de partícula. Concluyendo según la revisión, que el compost hecho de residuos alimentarios presenta mayor cantidad de nutrientes a diferencia de los residuos agrícolas y forestales.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ingeniería Geológica, Minera, Metalúrgica y Geográfica2023-10-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/2419310.15381/iigeo.v26i52.24193Revista del Instituto de investigación de la Facultad de minas, metalurgia y ciencias geográficas; Vol. 26 No. 52 (2023); e24193Revista del Instituto de investigación de la Facultad de minas, metalurgia y ciencias geográficas; Vol. 26 Núm. 52 (2023); e241931682-30871561-0888reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/24193/20116Derechos de autor 2023 Nelly Liliana Pérez Pérez, Luis Miguel Linares Nima, Bélgica Dione Pérez Huamánhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/241932023-12-17T15:45:02Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting Valorización de propiedades fisicoquímicas de residuos sólidos orgánicos alimentarios para la elaboración de compostaje |
title |
Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting |
spellingShingle |
Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting Pérez Pérez, Nelly Liliana Parámetros físicos y químicos residuos orgánicos compostaje economía circular sostenibilidad Parameters physical and chemical food waste bio composting circular economy sustainability |
title_short |
Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting |
title_full |
Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting |
title_fullStr |
Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting |
title_full_unstemmed |
Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting |
title_sort |
Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Pérez Pérez, Nelly Liliana Linares Nima, Luis Miguel Pérez Huamán, Bélgica Dione Pérez Pérez, Nelly Liliana Linares Nima, Luis Miguel Pérez Huamán, Bélgica Dione |
author |
Pérez Pérez, Nelly Liliana |
author_facet |
Pérez Pérez, Nelly Liliana Linares Nima, Luis Miguel Pérez Huamán, Bélgica Dione |
author_role |
author |
author2 |
Linares Nima, Luis Miguel Pérez Huamán, Bélgica Dione |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Parámetros físicos y químicos residuos orgánicos compostaje economía circular sostenibilidad Parameters physical and chemical food waste bio composting circular economy sustainability |
topic |
Parámetros físicos y químicos residuos orgánicos compostaje economía circular sostenibilidad Parameters physical and chemical food waste bio composting circular economy sustainability |
description |
The management of organic solid waste is a global challenge, and they are experiencing growth commensurate with the population. This concern is due to the doubling of the production of organic solid waste, which is more than 1 billion tons per year. In order to minimize the generation of waste or reduce the volume of waste entering the sanitary landfill, it is suggested to use organic waste recycling as a circular economy strategy to produce biological composite materials. This study is a literature review of biological composite, aiming to determine the physical characteristics of physical and chemical parameters in the process of organic solid waste composting, to obtain various parameters affecting the process, such as pH value, water content, C/N ratio, temperature and particle size. According to the review, compost made from food residues provides more nutrition than agricultural and forestry wastes. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-10-06 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/24193 10.15381/iigeo.v26i52.24193 |
url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/24193 |
identifier_str_mv |
10.15381/iigeo.v26i52.24193 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/24193/20116 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ingeniería Geológica, Minera, Metalúrgica y Geográfica |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ingeniería Geológica, Minera, Metalúrgica y Geográfica |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista del Instituto de investigación de la Facultad de minas, metalurgia y ciencias geográficas; Vol. 26 No. 52 (2023); e24193 Revista del Instituto de investigación de la Facultad de minas, metalurgia y ciencias geográficas; Vol. 26 Núm. 52 (2023); e24193 1682-3087 1561-0888 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
instacron_str |
UNMSM |
institution |
UNMSM |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1795238289797545984 |
score |
13.78023 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).