Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting

Descripción del Articulo

The management of organic solid waste is a global challenge, and they are experiencing growth commensurate with the population. This concern is due to the doubling of the production of organic solid waste, which is more than 1 billion tons per year. In order to minimize the generation of waste or re...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Pérez Pérez, Nelly Liliana, Linares Nima, Luis Miguel, Pérez Huamán, Bélgica Dione
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/24193
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/24193
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Parámetros físicos y químicos
residuos orgánicos
compostaje
economía circular
sostenibilidad
Parameters physical and chemical
food waste
bio composting
circular economy
sustainability
id REVUNMSM_8b62f8df8f4acb872ab08d6ab43bd17b
oai_identifier_str oai:ojs.csi.unmsm:article/24193
network_acronym_str REVUNMSM
network_name_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository_id_str
spelling Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of compostingValorización de propiedades fisicoquímicas de residuos sólidos orgánicos alimentarios para la elaboración de compostaje Pérez Pérez, Nelly LilianaLinares Nima, Luis MiguelPérez Huamán, Bélgica DionePérez Pérez, Nelly LilianaLinares Nima, Luis MiguelPérez Huamán, Bélgica DioneParámetros físicos y químicosresiduos orgánicoscompostajeeconomía circularsostenibilidadParameters physical and chemicalfood wastebio compostingcircular economysustainabilityThe management of organic solid waste is a global challenge, and they are experiencing growth commensurate with the population. This concern is due to the doubling of the production of organic solid waste, which is more than 1 billion tons per year. In order to minimize the generation of waste or reduce the volume of waste entering the sanitary landfill, it is suggested to use organic waste recycling as a circular economy strategy to produce biological composite materials. This study is a literature review of biological composite, aiming to determine the physical characteristics of physical and chemical parameters in the process of organic solid waste composting, to obtain various parameters affecting the process, such as pH value, water content, C/N ratio, temperature and particle size. According to the review, compost made from food residues provides more nutrition than agricultural and forestry wastes. La gestión de los residuos sólidos orgánicos representa un desafío a escala global, donde están experimentando un crecimiento proporcional al demográfico. Esta preocupación se debe a que se ha duplicado la generación de residuos sólidos orgánicos ascendiendo en aproximadamente a más de un billón de toneladas por año. En los esfuerzos por minimizar la generación de residuos o reducir su volumen que va hacia los rellenos sanitarios, se propone la valorización de residuos orgánicos, como estrategia de economía circular para la producción de compostaje. El presente estudio es una revisión bibliográfica sobre el compostaje, que tiene como objetivo evaluar las características de los parámetros físicos y químicos del proceso de elaboración del compostaje de los residuos sólidos orgánicos, obteniendo como resultados diversos parámetros que influyen en dicho proceso tales como el pH, el porcentaje de humedad, la relación C/N, la temperatura y el tamaño de partícula. Concluyendo según la revisión, que el compost hecho de residuos alimentarios presenta mayor cantidad de nutrientes a diferencia de los residuos agrícolas y forestales.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ingeniería Geológica, Minera, Metalúrgica y Geográfica2023-10-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/2419310.15381/iigeo.v26i52.24193Revista del Instituto de investigación de la Facultad de minas, metalurgia y ciencias geográficas; Vol. 26 No. 52 (2023); e24193Revista del Instituto de investigación de la Facultad de minas, metalurgia y ciencias geográficas; Vol. 26 Núm. 52 (2023); e241931682-30871561-0888reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/24193/20116Derechos de autor 2023 Nelly Liliana Pérez Pérez, Luis Miguel Linares Nima, Bélgica Dione Pérez Huamánhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/241932023-12-17T15:45:02Z
dc.title.none.fl_str_mv Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting
Valorización de propiedades fisicoquímicas de residuos sólidos orgánicos alimentarios para la elaboración de compostaje
title Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting
spellingShingle Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting
Pérez Pérez, Nelly Liliana
Parámetros físicos y químicos
residuos orgánicos
compostaje
economía circular
sostenibilidad
Parameters physical and chemical
food waste
bio composting
circular economy
sustainability
title_short Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting
title_full Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting
title_fullStr Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting
title_full_unstemmed Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting
title_sort Valorization of physicochemical properties of solid organic food waste for the preparation of composting
dc.creator.none.fl_str_mv Pérez Pérez, Nelly Liliana
Linares Nima, Luis Miguel
Pérez Huamán, Bélgica Dione
Pérez Pérez, Nelly Liliana
Linares Nima, Luis Miguel
Pérez Huamán, Bélgica Dione
author Pérez Pérez, Nelly Liliana
author_facet Pérez Pérez, Nelly Liliana
Linares Nima, Luis Miguel
Pérez Huamán, Bélgica Dione
author_role author
author2 Linares Nima, Luis Miguel
Pérez Huamán, Bélgica Dione
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Parámetros físicos y químicos
residuos orgánicos
compostaje
economía circular
sostenibilidad
Parameters physical and chemical
food waste
bio composting
circular economy
sustainability
topic Parámetros físicos y químicos
residuos orgánicos
compostaje
economía circular
sostenibilidad
Parameters physical and chemical
food waste
bio composting
circular economy
sustainability
description The management of organic solid waste is a global challenge, and they are experiencing growth commensurate with the population. This concern is due to the doubling of the production of organic solid waste, which is more than 1 billion tons per year. In order to minimize the generation of waste or reduce the volume of waste entering the sanitary landfill, it is suggested to use organic waste recycling as a circular economy strategy to produce biological composite materials. This study is a literature review of biological composite, aiming to determine the physical characteristics of physical and chemical parameters in the process of organic solid waste composting, to obtain various parameters affecting the process, such as pH value, water content, C/N ratio, temperature and particle size. According to the review, compost made from food residues provides more nutrition than agricultural and forestry wastes. 
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-10-06
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/24193
10.15381/iigeo.v26i52.24193
url https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/24193
identifier_str_mv 10.15381/iigeo.v26i52.24193
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/24193/20116
dc.rights.none.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ingeniería Geológica, Minera, Metalúrgica y Geográfica
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ingeniería Geológica, Minera, Metalúrgica y Geográfica
dc.source.none.fl_str_mv Revista del Instituto de investigación de la Facultad de minas, metalurgia y ciencias geográficas; Vol. 26 No. 52 (2023); e24193
Revista del Instituto de investigación de la Facultad de minas, metalurgia y ciencias geográficas; Vol. 26 Núm. 52 (2023); e24193
1682-3087
1561-0888
reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron:UNMSM
instname_str Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron_str UNMSM
institution UNMSM
reponame_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
collection Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1795238289797545984
score 13.78023
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).