Estudio bioquímico y nutricional del extracto liofilizado del fondo de alcachofa Cynara scopolymus
Descripción del Articulo
The aim of the present study is to obtain a protein concentrate from fresh artichoke heart and to determine the amount and quality of protein present. For this reason we employed different extractions in order to obtain acidic, aqueous and alcoholic concentrates with three different alcoholic values...
Autores: | , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2000 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/5320 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/5320 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Artichoke proteins nourishing evaluation Alcachofa proteinas nutrición |
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Estudio bioquímico y nutricional del extracto liofilizado del fondo de alcachofa Cynara scopolymusEstudio bioquímico y nutricional del extracto liofilizado del fondo de alcachofa Cynara scopolymusAguilar G., SelmaBriceño A., LorenaNegrón B., LuisaArnao S., InésArtichokeproteinsnourishing evaluationAlcachofaproteinasnutriciónThe aim of the present study is to obtain a protein concentrate from fresh artichoke heart and to determine the amount and quality of protein present. For this reason we employed different extractions in order to obtain acidic, aqueous and alcoholic concentrates with three different alcoholic values, obtaining 13,41g/100g yield of eatable protein with the 86% alcoholic extract, deterrnined by Kjeldahl method, The extracted samples were analyzed by PAGE - SDS electrophoresis, Laemmli method using a 12,5% polyacrilamide concentration, and we found it contained a reduced number of protein bands (between 8 and 10), being the most abundant the ones with Molecular Mass of 24 000, 29 000 and 36 000 Daltons,The amino acid content of lyophilized artichoke heart in the 86% alcoholic concentrate was deterrnined by HPLC, finding that the limiting amino acids were lysine and leucine, being valine and methionine the ones that showed the higher values. The nourishing evaluation of artichoke proteins by essential amino acid count indicates that this vegetable partially covers the essential amino acid necessities recommended by FAO/OMS/ONU for children.El objetivo del presente trabajo fue obtener un concentrado proteico a partir del fondo fresco de alcachofa y determinar la cantidad y calidad de la proteína presente en ella. Se obtuvieron concentrados proteicos por extracciones: ácida, acuosa y alcohólica, obteniéndose un rendimiento de 13,41g/100g de porción comestible con el extracto alcohólico al 86%. Las muestras extraidas fueron analizadas mediante electroforesis PAGE - SDS, encontrándose que existe un número reducido de bandas proteicas (entre 8 y 10), siendo las más abundantes las de Peso Molecular de 24000 y 29000 Y 36000 daltons. El contenido de aminoácidos en el liofilizado del fondo de alcachofa y en el concentrado proteico alcohólico al 86% fueron determinados por HPLC, encontrándose que los aminoácidos limitan tes fueron Lisina y Leucina, mientras que Valina y Treonina mostraron los valores más altos. La evaluación nutritiva de las proteínas de alcachofa por cómputo de aminoácidos esenciales, indica que esta hortaliza cubre parcialmente las necesidades de aminoácidos esenciales recomendadas por la FAO/OMS/ONU para niños.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica2000-12-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/532010.15381/ci.v3i2.5320Ciencia e Investigación; Vol. 3 Núm. 2 (2000); 34-41Ciencia e Investigación; Vol. 3 No. 2 (2000); 34-411609-90441561-0861reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/5320/4411Derechos de autor 2000 Selma Aguilar G., Lorena Briceño A., Luisa Negrón B., Inés Arnao S.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/53202020-04-23T11:02:50Z |
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The aim of the present study is to obtain a protein concentrate from fresh artichoke heart and to determine the amount and quality of protein present. For this reason we employed different extractions in order to obtain acidic, aqueous and alcoholic concentrates with three different alcoholic values, obtaining 13,41g/100g yield of eatable protein with the 86% alcoholic extract, deterrnined by Kjeldahl method, The extracted samples were analyzed by PAGE - SDS electrophoresis, Laemmli method using a 12,5% polyacrilamide concentration, and we found it contained a reduced number of protein bands (between 8 and 10), being the most abundant the ones with Molecular Mass of 24 000, 29 000 and 36 000 Daltons,The amino acid content of lyophilized artichoke heart in the 86% alcoholic concentrate was deterrnined by HPLC, finding that the limiting amino acids were lysine and leucine, being valine and methionine the ones that showed the higher values. The nourishing evaluation of artichoke proteins by essential amino acid count indicates that this vegetable partially covers the essential amino acid necessities recommended by FAO/OMS/ONU for children. |
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