Chemical and bromatological evaluation of varieties Yurac llajum, Qello llajum y Yurac checche of Smallanthus sonchifolius (Poepp & Endl) H. Robinson (yacón) from Puno

Descripción del Articulo

The varieties Yurac llajum, Qello llajum y Yurac Checche of the species Smallanthus sonchifolius (Poepp & Endl) (Yacón), coming from the province of Sandia, Department of Puno, it is developed from 1500 to 3000 msnm, also are well-known like “yacón”, “yakuma”, “llaqón”, “ llacun” and “llacum...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Ramos Zapana, Rubén, Arias Arroyo, Gladys
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2010
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/3229
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3229
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Smallanthus sonchifolius
yacón
Yurac llajum
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spelling Chemical and bromatological evaluation of varieties Yurac llajum, Qello llajum y Yurac checche of Smallanthus sonchifolius (Poepp & Endl) H. Robinson (yacón) from PunoEvaluación químico bromatológica de las variedades Yurac Llajum, Gello Llajum y Yurac Checche de Smallanthus Sonchifolius (Poepp & Endl).H. Robinson (Yacón) procedente de PunoRamos Zapana, RubénArias Arroyo, GladysSmallanthus sonchifoliusyacónYurac llajumQello llajum y Yurac Checche.Smallanthus sonchifoliusyacónYurac llajumQello llajum y Yurac Checche.The varieties Yurac llajum, Qello llajum y Yurac Checche of the species Smallanthus sonchifolius (Poepp & Endl) (Yacón), coming from the province of Sandia, Department of Puno, it is developed from 1500 to 3000 msnm, also are well-known like “yacón”, “yakuma”, “llaqón”, “ llacun” and “llacuma” in quechua language; “aricoma” and “aricuma“ in aymara language; “Yacón”, “Jacón”, “llacón”, “arboloco”, “Puhe”, “jicama”, “jíquima”, “jikima” y “jiquimilla” in Spanish. These tuberose roots of sweet and refrescante (refreshing?) flavor, of granulate aspect, white yellowish and forms extended show an average of: weight of 248,70 g by plant, a length of 17,16 cm, 15 roots by plant, and 6,20 cm of diameter of root by plant. It presents a content of water of 80,83 to 87,05; total protein 2,76 to 2,86; ash 2,78 to 2,92; etéreo extract 0,27 to 0,29; crude fiber 4,07 to 4,34; carbohydrates 89,53 to 90,86; sugar direct reducers 7,04 to 8,14; sugar total reducers 25,33 to 27,65 and total acidity 0,27 a 0,32; all considered in grams percent.Las variedades Yurac llajum, Qello llajum y Yurac checche de la especie Smallanthus sonchifolius (Poepp & Endl) (Yacón), procedente de la provincia de Sandia del Departamento de Puno, se desarrollan entre 1500 a 3000 msnm. Conocidas como “yacón”, “yakuma”, “llaqón”, “llacun” o “llacuma” en quechua; en aymara “aricoma” o “aricuma“; en español “Yacón”, “Jacón”, “llacón”, “arboloco”, “Puhe”, “jicama”, “jíquima”, “jikima” o “jiquimilla”. Estas raíces tuberosas de sabor dulce y refrescante, de aspecto granuloso, blanco amarillento y forma alargada presentan en promedio por planta, un peso de 248,70 g, una longitud de 17,16 cm, 15 raíces y 6,20 cm de diámetro de raíz. Presentan un contenido de agua de 80,83 a 87,05 gramos por ciento. En muestra seca: proteína total 2,76 a 2,86; ceniza 2,78 a 2,92; extracto etéreo 0,27 a 0,29; fibra cruda 4,07 a 4,34; carbohidratos de 89,53 a 90,86; azúcares reductores directos 7,04 a 8,14; azúcares reductores totales 25,33 a 27,65 y acidez total de 0,27 a 0,32; todo considerado en gramos por ciento.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica2010-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/322910.15381/ci.v13i2.3229Ciencia e Investigación; Vol. 13 Núm. 2 (2010); 73-77Ciencia e Investigación; Vol. 13 No. 2 (2010); 73-771609-90441561-0861reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3229/2697Derechos de autor 2010 Rubén Ramos Zapana, Gladys Arias Arroyohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/32292020-04-27T09:47:09Z
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