Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)
Descripción del Articulo
Introduction. The bioavailability of a nutrient reflects the fraction available to be absorbed and used. Is critical when evaluating the nutritional quality of a food. Objective. To compare the bioaccessibility of calcium between sesame (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalu...
| Autores: | , |
|---|---|
| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2021 |
| Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/18932 |
| Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/18932 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Disponibilidad Biológica Calcio Calcio en la Dieta Leche Semillas Sesamum Prunus Biological Availability Calcium Calcium, Dietary Milk Seeds |
| id |
REVUNMSM_5fc4b050ca1fdd92848f278b4fa4a242 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/18932 |
| network_acronym_str |
REVUNMSM |
| network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| repository_id_str |
|
| spelling |
Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)Comparación de la bioaccesibilidad de calcio en leche de vaca, semillas de ajonjolí (Sesamun indicum) y almendra (Prunus amygdalus)Damián Bastidas, Narda LucíaMujica Albán, Elydia CorneliaDisponibilidad BiológicaCalcioCalcio en la DietaLecheSemillasSesamumPrunusBiological AvailabilityCalciumCalcium, DietaryMilkSeedsSesamumPrunusIntroduction. The bioavailability of a nutrient reflects the fraction available to be absorbed and used. Is critical when evaluating the nutritional quality of a food. Objective. To compare the bioaccessibility of calcium between sesame (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) with the bioaccessibility of calcium from cow’s milk using an in vitro method. Methods. An observational study that evaluated bioaccessibility using the in vitro dialyzability method. Results. Calcium dialysability of cow’s milk was 20,71%; in sesame and almond seeds it was 1% and 2,27%, respectively. It was determined that cow’s milk covers between 2% - 4% of the total calcium requirement in children 1 to 6 years of age and 2% in adolescents and adults. In seeds the coverage was minimal. Conclusions. The bioaccessibility and potential calcium contribution of whole cow’s milk was higher compared to almond and sesame seeds.Introducción. La biodisponibilidad de un nutriente refleja la fracción disponible para ser absorbido y utilizado. Resulta crítica al evaluar la calidad nutricional de un alimento. Objetivo. Comparar la bioaccesibilidad de calcio entre el ajonjolí (Sesamun indicum) y almendra (Prunus amygdalus) con la bioaccesibilidad de calcio de la leche de vaca utilizando un método in vitro. Métodos. Estudio de tipo observacional que evaluó la bioaccesibilidad mediante el método in vitro de dializabilidad. Resultados. La dializabilidad de calcio de la lecha de vaca fue de 20,71%; en las semillas de ajonjolí y almendra fue 1% y 2,27%, respectivamente. Se determinó que la leche de vaca cubre entre el 2% - 4% del requerimiento total de calcio en niños de 1 a 6 años de edad y del 2% en adolescentes y adultos. En las semillas, la cobertura fue mínima. Conclusión. La bioaccesibilidad y aporte potencial de calcio de la leche entera de vaca fue superior en comparación con las semillas de almendra y ajonjolí.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana2021-03-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1893210.15381/anales.v81i4.18932Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 81 No. 4 (2020)Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 81 Núm. 4 (2020)1609-94191025-5583reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/18932/16444Derechos de autor 2021 Anales de la Facultad de Medicinahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/189322021-07-21T18:50:26Z |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) Comparación de la bioaccesibilidad de calcio en leche de vaca, semillas de ajonjolí (Sesamun indicum) y almendra (Prunus amygdalus) |
| title |
Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) |
| spellingShingle |
Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) Damián Bastidas, Narda Lucía Disponibilidad Biológica Calcio Calcio en la Dieta Leche Semillas Sesamum Prunus Biological Availability Calcium Calcium, Dietary Milk Seeds Sesamum Prunus |
| title_short |
Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) |
| title_full |
Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) |
| title_fullStr |
Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) |
| title_full_unstemmed |
Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) |
| title_sort |
Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Damián Bastidas, Narda Lucía Mujica Albán, Elydia Cornelia |
| author |
Damián Bastidas, Narda Lucía |
| author_facet |
Damián Bastidas, Narda Lucía Mujica Albán, Elydia Cornelia |
| author_role |
author |
| author2 |
Mujica Albán, Elydia Cornelia |
| author2_role |
author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Disponibilidad Biológica Calcio Calcio en la Dieta Leche Semillas Sesamum Prunus Biological Availability Calcium Calcium, Dietary Milk Seeds Sesamum Prunus |
| topic |
Disponibilidad Biológica Calcio Calcio en la Dieta Leche Semillas Sesamum Prunus Biological Availability Calcium Calcium, Dietary Milk Seeds Sesamum Prunus |
| description |
Introduction. The bioavailability of a nutrient reflects the fraction available to be absorbed and used. Is critical when evaluating the nutritional quality of a food. Objective. To compare the bioaccessibility of calcium between sesame (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) with the bioaccessibility of calcium from cow’s milk using an in vitro method. Methods. An observational study that evaluated bioaccessibility using the in vitro dialyzability method. Results. Calcium dialysability of cow’s milk was 20,71%; in sesame and almond seeds it was 1% and 2,27%, respectively. It was determined that cow’s milk covers between 2% - 4% of the total calcium requirement in children 1 to 6 years of age and 2% in adolescents and adults. In seeds the coverage was minimal. Conclusions. The bioaccessibility and potential calcium contribution of whole cow’s milk was higher compared to almond and sesame seeds. |
| publishDate |
2021 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2021-03-15 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/18932 10.15381/anales.v81i4.18932 |
| url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/18932 |
| identifier_str_mv |
10.15381/anales.v81i4.18932 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/18932/16444 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2021 Anales de la Facultad de Medicina https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2021 Anales de la Facultad de Medicina https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana |
| publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana |
| dc.source.none.fl_str_mv |
Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 81 No. 4 (2020) Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 81 Núm. 4 (2020) 1609-9419 1025-5583 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
| instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| instacron_str |
UNMSM |
| institution |
UNMSM |
| reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| repository.name.fl_str_mv |
|
| repository.mail.fl_str_mv |
|
| _version_ |
1795238258512232448 |
| score |
13.890581 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).