Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)

Descripción del Articulo

Introduction. The bioavailability of a nutrient reflects the fraction available to be absorbed and used. Is critical when evaluating the nutritional quality of a food. Objective. To compare the bioaccessibility of calcium between sesame (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalu...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Damián Bastidas, Narda Lucía, Mujica Albán, Elydia Cornelia
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2021
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/18932
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/18932
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Disponibilidad Biológica
Calcio
Calcio en la Dieta
Leche
Semillas
Sesamum
Prunus
Biological Availability
Calcium
Calcium, Dietary
Milk
Seeds
id REVUNMSM_5fc4b050ca1fdd92848f278b4fa4a242
oai_identifier_str oai:ojs.csi.unmsm:article/18932
network_acronym_str REVUNMSM
network_name_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository_id_str
spelling Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)Comparación de la bioaccesibilidad de calcio en leche de vaca, semillas de ajonjolí (Sesamun indicum) y almendra (Prunus amygdalus)Damián Bastidas, Narda LucíaMujica Albán, Elydia CorneliaDisponibilidad BiológicaCalcioCalcio en la DietaLecheSemillasSesamumPrunusBiological AvailabilityCalciumCalcium, DietaryMilkSeedsSesamumPrunusIntroduction. The bioavailability of a nutrient reflects the fraction available to be absorbed and used. Is critical when evaluating the nutritional quality of a food. Objective. To compare the bioaccessibility of calcium between sesame (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) with the bioaccessibility of calcium from cow’s milk using an in vitro method. Methods. An observational study that evaluated bioaccessibility using the in vitro dialyzability method. Results. Calcium dialysability of cow’s milk was 20,71%; in sesame and almond seeds it was 1% and 2,27%, respectively. It was determined that cow’s milk covers between 2% - 4% of the total calcium requirement in children 1 to 6 years of age and 2% in adolescents and adults. In seeds the coverage was minimal. Conclusions. The bioaccessibility and potential calcium contribution of whole cow’s milk was higher compared to almond and sesame seeds.Introducción. La biodisponibilidad de un nutriente refleja la fracción disponible para ser absorbido y utilizado. Resulta crítica al evaluar la calidad nutricional de un alimento. Objetivo. Comparar la bioaccesibilidad de calcio entre el ajonjolí (Sesamun indicum) y almendra (Prunus amygdalus) con la bioaccesibilidad de calcio de la leche de vaca utilizando un método in vitro. Métodos. Estudio de tipo observacional que evaluó la bioaccesibilidad mediante el método in vitro de dializabilidad. Resultados. La dializabilidad de calcio de la lecha de vaca fue de 20,71%; en las semillas de ajonjolí y almendra fue 1% y 2,27%, respectivamente. Se determinó que la leche de vaca cubre entre el 2% - 4% del requerimiento total de calcio en niños de 1 a 6 años de edad y del 2% en adolescentes y adultos. En las semillas, la cobertura fue mínima. Conclusión. La bioaccesibilidad y aporte potencial de calcio de la leche entera de vaca fue superior en comparación con las semillas de almendra y ajonjolí.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana2021-03-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1893210.15381/anales.v81i4.18932Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 81 No. 4 (2020)Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 81 Núm. 4 (2020)1609-94191025-5583reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/18932/16444Derechos de autor 2021 Anales de la Facultad de Medicinahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/189322021-07-21T18:50:26Z
dc.title.none.fl_str_mv Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)
Comparación de la bioaccesibilidad de calcio en leche de vaca, semillas de ajonjolí (Sesamun indicum) y almendra (Prunus amygdalus)
title Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)
spellingShingle Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)
Damián Bastidas, Narda Lucía
Disponibilidad Biológica
Calcio
Calcio en la Dieta
Leche
Semillas
Sesamum
Prunus
Biological Availability
Calcium
Calcium, Dietary
Milk
Seeds
Sesamum
Prunus
title_short Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)
title_full Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)
title_fullStr Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)
title_full_unstemmed Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)
title_sort Comparison of calcium bioaccessibility in cow’s milk, sesame seeds (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus)
dc.creator.none.fl_str_mv Damián Bastidas, Narda Lucía
Mujica Albán, Elydia Cornelia
author Damián Bastidas, Narda Lucía
author_facet Damián Bastidas, Narda Lucía
Mujica Albán, Elydia Cornelia
author_role author
author2 Mujica Albán, Elydia Cornelia
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv Disponibilidad Biológica
Calcio
Calcio en la Dieta
Leche
Semillas
Sesamum
Prunus
Biological Availability
Calcium
Calcium, Dietary
Milk
Seeds
Sesamum
Prunus
topic Disponibilidad Biológica
Calcio
Calcio en la Dieta
Leche
Semillas
Sesamum
Prunus
Biological Availability
Calcium
Calcium, Dietary
Milk
Seeds
Sesamum
Prunus
description Introduction. The bioavailability of a nutrient reflects the fraction available to be absorbed and used. Is critical when evaluating the nutritional quality of a food. Objective. To compare the bioaccessibility of calcium between sesame (Sesamun indicum) and almond (Prunus amygdalus) with the bioaccessibility of calcium from cow’s milk using an in vitro method. Methods. An observational study that evaluated bioaccessibility using the in vitro dialyzability method. Results. Calcium dialysability of cow’s milk was 20,71%; in sesame and almond seeds it was 1% and 2,27%, respectively. It was determined that cow’s milk covers between 2% - 4% of the total calcium requirement in children 1 to 6 years of age and 2% in adolescents and adults. In seeds the coverage was minimal. Conclusions. The bioaccessibility and potential calcium contribution of whole cow’s milk was higher compared to almond and sesame seeds.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-03-15
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/18932
10.15381/anales.v81i4.18932
url https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/18932
identifier_str_mv 10.15381/anales.v81i4.18932
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/18932/16444
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2021 Anales de la Facultad de Medicina
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2021 Anales de la Facultad de Medicina
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana
dc.source.none.fl_str_mv Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 81 No. 4 (2020)
Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 81 Núm. 4 (2020)
1609-9419
1025-5583
reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron:UNMSM
instname_str Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron_str UNMSM
institution UNMSM
reponame_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
collection Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1795238258512232448
score 13.890581
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).