Clotting effect of two coca leaf varieties on albino rat blood samples

Descripción del Articulo

This investigation evaluates the clotting effect of extracts of two varieties of coca leaves: Erytrhoxylum coca var. Coca and novogranatense Erytrhoxylum var. Truxillense. The aim of the study was to determine the shortest time of clotting of the blood samples of the albin rats. 34 males and female...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Díaz Soriano, Ana María, Pérez Vargas, Luis Fernando, Castro Rodríguez, Antonia, Chein Villacampa, Sylvia, Sánchez Huamaní, Juan, Tenorio Estrada, Janet, Vilchez Quintana, Ernesto
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2007
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/2891
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/odont/article/view/2891
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Coca leaf
clotting time
Erythroxylum novogranatense var
Truxillense
Erytrhoxylum coca lam var. Coca.
Hoja de coca
tiempo de coagulación
Variedades de hoja de coca.
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spelling Clotting effect of two coca leaf varieties on albino rat blood samplesEfecto coagulante de dos variedades de hoja de coca en muestras de sangre de ratas albinasDíaz Soriano, Ana MaríaPérez Vargas, Luis FernandoCastro Rodríguez, AntoniaChein Villacampa, SylviaSánchez Huamaní, JuanTenorio Estrada, JanetVilchez Quintana, ErnestoCoca leafclotting timeErythroxylum novogranatense varTruxillenseErytrhoxylum coca lam var. Coca.Hoja de cocatiempo de coagulaciónVariedades de hoja de coca.This investigation evaluates the clotting effect of extracts of two varieties of coca leaves: Erytrhoxylum coca var. Coca and novogranatense Erytrhoxylum var. Truxillense. The aim of the study was to determine the shortest time of clotting of the blood samples of the albin rats. 34 males and female rats were selected to have 3 ml. of blood of each one. The blood samples were distributed in three probes containing: 0,06 ml. of physiological serum (control group), 0,06 ml. extract of E. coca lam var. coca (coca group), and 0,06 ml. of extract E. novogranatense var. truxillense (truxillense group). The clotting time for the control group was of 1,42 (±0.31) min, coca group: 1,38 (±0.26) min, truxillense group 1,83 (±0.55) min. The Anova analysis of the results showed significant differences between groups (p<0.01). The coca group showed the shortest clotting time of all groups. The truxillense group showed an inhibiting clotting effect compared to control group.En la presente investigación se evaluó el efecto coagulante de los extractos de dos variedades de hoja de coca: Erytrhoxylum coca lam var. Coca y Erytrhoxylum novogranatense var. Truxillense. El objetivo fue determinar el menor tiempo de coagulación de muestras de sangre de ratas albinas, tratadas con los extractos. Se seleccionó una muestra de 34 ratas, machos y hembras, a las cuales se le extrajeron 3 ml de sangre a cada una, colocando 1ml de sangre en tubos que contenían 0.06 ml de suero fisiológico (grupo control), 0.06 ml de extracto de E. coca lam var. Coca (grupo coca), y 0.06 ml de extracto E. novogranatense var. Truxillense (grupo truxillense). Los tiempos de coagulación de las muestras del grupo control fue de 1.42 min (±0.31), el grupo coca obtuvo 1.38 min (±0.26) y el grupo truxillense 1.83 min (±0.55). Los promedios fueron comparados con Anova obteniendo diferencias significativas entre los grupos (p<0.01). Se encontró que el grupo coca produjo el menor tiempo de coagulación que los otros dos grupos. El grupo truxillense mostró un efecto inhibidor de la coagulación comparado al grupo control.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Odontología2007-07-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/odont/article/view/289110.15381/os.v10i1.2891Odontología Sanmarquina; Vol. 10 No. 1 (2007); 7-9Odontología Sanmarquina; Vol. 10 Núm. 1 (2007); 7-91609-86171560-9111reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/odont/article/view/2891/2467Derechos de autor 2007 Ana María Díaz Soriano, Luis Fernando Pérez Vargas, Antonia Castro Rodríguez, Sylvia Chein Villacampa, Juan Sánchez Huamaní, Janet Tenorio Estrada, Ernesto Vilchez Quintanahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/28912020-03-23T12:32:57Z
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Efecto coagulante de dos variedades de hoja de coca en muestras de sangre de ratas albinas
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description This investigation evaluates the clotting effect of extracts of two varieties of coca leaves: Erytrhoxylum coca var. Coca and novogranatense Erytrhoxylum var. Truxillense. The aim of the study was to determine the shortest time of clotting of the blood samples of the albin rats. 34 males and female rats were selected to have 3 ml. of blood of each one. The blood samples were distributed in three probes containing: 0,06 ml. of physiological serum (control group), 0,06 ml. extract of E. coca lam var. coca (coca group), and 0,06 ml. of extract E. novogranatense var. truxillense (truxillense group). The clotting time for the control group was of 1,42 (±0.31) min, coca group: 1,38 (±0.26) min, truxillense group 1,83 (±0.55) min. The Anova analysis of the results showed significant differences between groups (p<0.01). The coca group showed the shortest clotting time of all groups. The truxillense group showed an inhibiting clotting effect compared to control group.
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