OPTIMIZATION OF CONDITIONS FOR FERMENTATIVE PRODUCTION AND EXTRACTION β - GALACTOSIDASE Kluyveromyces marxianus
Descripción del Articulo
Five strains of Kluyveromyces marxianus a one of Gandida pseudotropicalis were cultured in medium M· 1 for productión of β-galactosidase (E.C: 3:2:1:23). The strain Kluyveromyces marxianus NRRL- Y - 1109 was selecteed for the best production (11.6 U/ml). The maximum yield of enzyme (1330 U ONPG/g of...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2000 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/4140 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4140 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Enzyme lactase 13-galactosidase. Enzima Lactasa β-galactosidasa |
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OPTIMIZATION OF CONDITIONS FOR FERMENTATIVE PRODUCTION AND EXTRACTION β - GALACTOSIDASE Kluyveromyces marxianusOPTIMIZACION DE LAS CONDICIONES FERMENTATIVAS PARA LA PRODUCCION Y EXTRACCION DE B--GALACTOSIDASA DE Kluyveromyces marxianusGamarra-Ballena, G.Woolcott-Hurtado, J. C.Enzymelactase13-galactosidase.EnzimaLactasaβ-galactosidasaFive strains of Kluyveromyces marxianus a one of Gandida pseudotropicalis were cultured in medium M· 1 for productión of β-galactosidase (E.C: 3:2:1:23). The strain Kluyveromyces marxianus NRRL- Y - 1109 was selecteed for the best production (11.6 U/ml). The maximum yield of enzyme (1330 U ONPG/g of biomass) was obtained on 5% of lactose supplemented with 0.5% yeast extract , 0.75% (NH4)2SO4 y 0.45% K2HPO4 (W/V). The best extraction of the enzyme from viable cells was performed by toluene 2% (v/v), at pH 7.0 ± 0.1, 30ºC during 15 hours of treatment, in 0.1 M potassium phosphate buffer, supplemented with 1 mM magnesium and 0.1 mM manganese sulfate. The enzyme was partially purified with acetone. lt obtained a specific activity of de 73 U LACTOSA/mg of protein and a yield of 93.3%. Optimun pH and temperature for enzyme activity were pH 6.6 and 40°C. The Km for lactose was 15 mM and Vm of 7.3X10^(-5) M/min.Cinco cepas de levadura de Kluyveromyces marxianus y una cepa de Gandida pseudotropicalis fueron cultivadas en medio M-I, para la producción de β- galactosidasa (E.C. 3.2.1 .23). La cepa Kluyveromyces marxianus NRRL- Y - 1109 fue seleccionada por obtenerse mayor producción de la enzima (11.6 U/ml) El máximo rendimiento de la enzima (1330 U ONPG/g de biomasa) fue obtenida con 5% de lactosa suplementado con extracto de levadura 0.5%, (NH4)2SO4 0.75% y K2HPO4 0.45% (p/v), Las mejores condiciones de extracción de la enzima a partir de células viables se realizó con tolueno 2% (v/v), a pH 7.0 ± 0.1 , 30ºC, durante 15 horas de tratamiento en tampón fosfato de potasio 0.1 M, suplementado con 1 mM de sulfato de magnesio y 0.1 mM de sulfato de manganeso. La enzima fue parcialmente purificada con acetona, obteniéndose una actividad específica de 73 U LACTOSAA/mg de proteína y un rendimiento de 93.3%.La temperatura de 40°C y el pH de 6.6 resultaron óptimos para la actividad enzimática. El Km para lactosa fue de 15 mM y Vm de 7.3x10^(-5) M/min.Universidad Nacional Mayor de San Marcos2000-09-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4140Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 3 No. 1 (2000); 14-22Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 3 Núm. 1 (2000); 14-221609-75991726-2208reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4140/3302Derechos de autor 2000 G. Gamarra-Ballena, J. C. Woolcott-Hurtadohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/41402020-05-08T16:18:36Z |
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Five strains of Kluyveromyces marxianus a one of Gandida pseudotropicalis were cultured in medium M· 1 for productión of β-galactosidase (E.C: 3:2:1:23). The strain Kluyveromyces marxianus NRRL- Y - 1109 was selecteed for the best production (11.6 U/ml). The maximum yield of enzyme (1330 U ONPG/g of biomass) was obtained on 5% of lactose supplemented with 0.5% yeast extract , 0.75% (NH4)2SO4 y 0.45% K2HPO4 (W/V). The best extraction of the enzyme from viable cells was performed by toluene 2% (v/v), at pH 7.0 ± 0.1, 30ºC during 15 hours of treatment, in 0.1 M potassium phosphate buffer, supplemented with 1 mM magnesium and 0.1 mM manganese sulfate. The enzyme was partially purified with acetone. lt obtained a specific activity of de 73 U LACTOSA/mg of protein and a yield of 93.3%. Optimun pH and temperature for enzyme activity were pH 6.6 and 40°C. The Km for lactose was 15 mM and Vm of 7.3X10^(-5) M/min. |
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Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 3 No. 1 (2000); 14-22 Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 3 Núm. 1 (2000); 14-22 1609-7599 1726-2208 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
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