Characterization of llama rearing in the Pasco region, Peru

Descripción del Articulo

The aim of this study was to describe the system for rearing llama populations in communal cooperatives (CC) and by individual farmers (IF) in the Pasco region, Peru. Field surveys were applied to four CC administrators and 145 IF. The main breeding objective for CCs and IFs was meat production. The...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Rodriguez Vargas, Aníbal Raúl, Gutierrez Reynoso, Gustavo Augusto, Wurzinger, Maria
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2021
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/18030
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/18030
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:production systems
llama
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spelling Characterization of llama rearing in the Pasco region, PeruCaracterización de la crianza de llamas en la región Pasco, PerúRodriguez Vargas, Aníbal RaúlGutierrez Reynoso, Gustavo AugustoWurzinger, MariaRodriguez Vargas, Aníbal RaúlGutierrez Reynoso, Gustavo AugustoWurzinger, Mariaproduction systemsllamaherd structureselection criteriasistema de crianzallamasestructura de rebañocriterios de selecciónThe aim of this study was to describe the system for rearing llama populations in communal cooperatives (CC) and by individual farmers (IF) in the Pasco region, Peru. Field surveys were applied to four CC administrators and 145 IF. The main breeding objective for CCs and IFs was meat production. The K'ara type llama predominated in CC and the Intermediate type in IF. The average herd size in CC was 200 and in IF 48 llamas. Mating in CC was controlled and in IF generally uncontrolled. The age at first service of males and females in CC and IF was 34.5 and 23.5, and 26.3 and 23.1 months, respectively, with a male: female ratio of 1.13 in CC and 1.18 in IF. The average permanence of males and females in the herd was 2.54 and 8.0 in CC and 4.14 and 9.6 years in IF, respectively. Male and female replacements came from the same herd in 70 and 75% in CC and in 83.6 and 98.3% in IF, respectively. The sale of male for breeding was mainly destined to neighbouring farms in 80 and 65% in CC and IF, respectively. The selection practice of males and females was done in 26.9 and 16.6% of the IF, respectively. The selection of males and females was at 6.5 months in CC and at 11.3 and 14.0 months of age for males and females, respectively, in IF. The main criterion for selection was the body size.El objetivo del estudio fue describir el sistema de crianza de la población de llamas de cooperativas comunales (CC) y criadores individuales (CI) de la región Pasco, Perú. Se aplicaron encuestas en campo a cuatro administradores de CC y 145 CI. El objetivo principal de la crianza para las CC y los CI fue la producción de carne. Las llamas tipo K’ara predominaron en CC y el tipo Intermedio en CI. El tamaño promedio de rebaño en CC fue de 200 y en CI de 48 llamas. El apareamiento en CC fue controlado y en CI generalmente sin control. La edad al primer servicio de machos y hembras en CC y CI fue de 34.5 y 23.5, y 26.3 y 23.1 meses, respectivamente, con una proporción macho: hembra de 1.13 en CC y de 1.18 en CI. La permanencia promedio de los machos y hembras en el rebaño fue de 2.54 y 8.0 en CC y de 4.14 y 9.6 años en CI, respectivamente. Los reemplazos machos y hembras procedieron del mismo rebaño en 70 y 75% en CC y en 83.6 y 98.3%, en CI, respectivamente. La venta de reproductores machos fue destinado principalmente a criadores vecinos en 80 y 65% en CC y CI, respectivamente. La práctica de selección de machos y hembras se hizo en 26.9 y 16.6% de los CI, respectivamente. La selección de machos y hembras fue a los 6.5 meses en CC y a 11.3 y 14.0 meses de edad para machos y hembras, respectivamente, en CI. El criterio principal para la selección fue el tamaño de la llama.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2021-06-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1803010.15381/rivep.v32i3.18030Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 32 Núm. 3 (2021); e18030Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 32 No. 3 (2021); e180301682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/18030/16804Derechos de autor 2021 Aníbal Raúl Rodriguez Vargas, Gustavo Augusto Gutierrez Reynoso, Maria Wurzingerhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/180302021-06-25T10:10:10Z
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description The aim of this study was to describe the system for rearing llama populations in communal cooperatives (CC) and by individual farmers (IF) in the Pasco region, Peru. Field surveys were applied to four CC administrators and 145 IF. The main breeding objective for CCs and IFs was meat production. The K'ara type llama predominated in CC and the Intermediate type in IF. The average herd size in CC was 200 and in IF 48 llamas. Mating in CC was controlled and in IF generally uncontrolled. The age at first service of males and females in CC and IF was 34.5 and 23.5, and 26.3 and 23.1 months, respectively, with a male: female ratio of 1.13 in CC and 1.18 in IF. The average permanence of males and females in the herd was 2.54 and 8.0 in CC and 4.14 and 9.6 years in IF, respectively. Male and female replacements came from the same herd in 70 and 75% in CC and in 83.6 and 98.3% in IF, respectively. The sale of male for breeding was mainly destined to neighbouring farms in 80 and 65% in CC and IF, respectively. The selection practice of males and females was done in 26.9 and 16.6% of the IF, respectively. The selection of males and females was at 6.5 months in CC and at 11.3 and 14.0 months of age for males and females, respectively, in IF. The main criterion for selection was the body size.
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