Amaranth in Mexico: old productive strategies and new consumers
Descripción del Articulo
Based on the results of a case study in the town of Huazulco, Morelos (Central Mexico), on artisan workshops and small business that are dedicated to produce traditional amaranth sweets, we reflect on the current development of this agro-food chain. Amaranth is an ancestral product that contains a h...
Autores: | , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2018 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/14213 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/14213 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | producción consumo cadenas agroalimentarias antropología de la alimentación production consumption agro-food chains food anthropology |
id |
REVUNMSM_131171ed17ce5d823760e45f73d4ff70 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/14213 |
network_acronym_str |
REVUNMSM |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository_id_str |
|
spelling |
Amaranth in Mexico: old productive strategies and new consumersAmaranto en México: viejas estrategias productivas y nuevos consumidoresSánchez, KimNavarrete, Elizabethproducciónconsumocadenas agroalimentariasantropología de la alimentaciónproductionconsumptionagro-food chainsfood anthropologyBased on the results of a case study in the town of Huazulco, Morelos (Central Mexico), on artisan workshops and small business that are dedicated to produce traditional amaranth sweets, we reflect on the current development of this agro-food chain. Amaranth is an ancestral product that contains a high nutritional value, which in pre-Hispanic times had a high consumption and ritual value, but after the conquest it was limited and keep for centuries a reduced presence. However, in the last decades the area planted with amaranth in the country quadrupled and increased its national and exportation demands. This apogee is related to changes in food patterns and the segmentation of the global agro-food market. The potential impact and benefit of the boom in amaranth production and demand differentiation for peasants, local rooting agro industries and rural communities such as Huazulco in Mexico is discussed.A partir de los resultados de un estudio de caso en el pueblo de Huazulco, Morelos (Centro de México), sobre talleres artesanales y pequeñas empresas que se dedican a producir dulces tradicionales de amaranto, se reflexiona sobre el actual desarrollo de esta cadena agroalimentaria. El amaranto es un producto ancestral que contiene un alto valor nutritivo, que en la época prehispánica tuvo amplio consumo y valor ritual, pero tras la conquista se fue limitando y mantuvo por siglos una reducida presencia. Sin embargo, en las últimas décadas la superficie sembrada en el país se cuadruplicó y aumentó su demanda nacional y para exportación. Este apogeo se relaciona con cambios en los patrones alimenticios y la segmentación del mercado agroalimentario global. Se discute sobre el posible impacto y eventual beneficio del auge en la producción de amaranto y diferenciación de la demanda para campesinos, agroindustrias de arraigo local y comunidades rurales como Huazulco en México.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Sociales2018-02-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/1421310.15381/is.v21i38.14213Investigaciones Sociales; Vol. 21 No. 38 (2017); 45-58Investigaciones Sociales; Vol. 21 Núm. 38 (2017); 45-581818-47581560-9073reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/14213/12497Derechos de autor 2018 Kim Sánchezhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/142132018-02-05T16:20:45Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Amaranth in Mexico: old productive strategies and new consumers Amaranto en México: viejas estrategias productivas y nuevos consumidores |
title |
Amaranth in Mexico: old productive strategies and new consumers |
spellingShingle |
Amaranth in Mexico: old productive strategies and new consumers Sánchez, Kim producción consumo cadenas agroalimentarias antropología de la alimentación production consumption agro-food chains food anthropology |
title_short |
Amaranth in Mexico: old productive strategies and new consumers |
title_full |
Amaranth in Mexico: old productive strategies and new consumers |
title_fullStr |
Amaranth in Mexico: old productive strategies and new consumers |
title_full_unstemmed |
Amaranth in Mexico: old productive strategies and new consumers |
title_sort |
Amaranth in Mexico: old productive strategies and new consumers |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Sánchez, Kim Navarrete, Elizabeth |
author |
Sánchez, Kim |
author_facet |
Sánchez, Kim Navarrete, Elizabeth |
author_role |
author |
author2 |
Navarrete, Elizabeth |
author2_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
producción consumo cadenas agroalimentarias antropología de la alimentación production consumption agro-food chains food anthropology |
topic |
producción consumo cadenas agroalimentarias antropología de la alimentación production consumption agro-food chains food anthropology |
description |
Based on the results of a case study in the town of Huazulco, Morelos (Central Mexico), on artisan workshops and small business that are dedicated to produce traditional amaranth sweets, we reflect on the current development of this agro-food chain. Amaranth is an ancestral product that contains a high nutritional value, which in pre-Hispanic times had a high consumption and ritual value, but after the conquest it was limited and keep for centuries a reduced presence. However, in the last decades the area planted with amaranth in the country quadrupled and increased its national and exportation demands. This apogee is related to changes in food patterns and the segmentation of the global agro-food market. The potential impact and benefit of the boom in amaranth production and demand differentiation for peasants, local rooting agro industries and rural communities such as Huazulco in Mexico is discussed. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-02-05 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/14213 10.15381/is.v21i38.14213 |
url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/14213 |
identifier_str_mv |
10.15381/is.v21i38.14213 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/14213/12497 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2018 Kim Sánchez https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2018 Kim Sánchez https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Sociales |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Sociales |
dc.source.none.fl_str_mv |
Investigaciones Sociales; Vol. 21 No. 38 (2017); 45-58 Investigaciones Sociales; Vol. 21 Núm. 38 (2017); 45-58 1818-4758 1560-9073 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
instacron_str |
UNMSM |
institution |
UNMSM |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1795238217751986176 |
score |
13.982926 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).