Composting in agroecology: Effects on soil structure, nutrient availability and beneficial microorganisms

Descripción del Articulo

Composting is a key strategy in agroecology that improves soil fertility without causing negative environmental effects. Unlike synthetic fertilizers, compost promotes soil regeneration by increasing its organic matter content, enhancing its structure, and stimulating beneficial microbial activity....

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Sánchez Tigrero, Santiago, Ramírez-Vargas, Débora, García Cruzatty, Luz
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2025
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/6979
Enlace del recurso:https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/6979
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Ciclo de nutrientes
Materia orgánica
Resiliencia de cultivos
Sostenibilidad
Nutrient cycling
Organic matter
Crop resilience
Sustainable management
id REVUNITRU_a2c6c090dcab399b4b36ee363aec7d1f
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/6979
network_acronym_str REVUNITRU
network_name_str Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
repository_id_str
spelling Composting in agroecology: Effects on soil structure, nutrient availability and beneficial microorganismsEl compostaje en agroecología: Efectos sobre la estructura del suelo, la disponibilidad de nutrientes y los microorganismos beneficiososSánchez Tigrero, Santiago Ramírez-Vargas, Débora García Cruzatty, Luz Ciclo de nutrientesMateria orgánicaResiliencia de cultivosSostenibilidadNutrient cyclingOrganic matterCrop resilienceSustainable managementComposting is a key strategy in agroecology that improves soil fertility without causing negative environmental effects. Unlike synthetic fertilizers, compost promotes soil regeneration by increasing its organic matter content, enhancing its structure, and stimulating beneficial microbial activity. This review article examines how composting optimizes the physical, chemical, and biological properties of the soil, increasing its water retention capacity, the availability of essential nutrients such as nitrogen, phosphorus, and potassium, and strengthening crop resilience against diseases and environmental stress. Different composting methods, such as vermicomposting, windrow composting, and Bokashi, are compared, demonstrating that regardless of the method used, compost does not contribute to soil degradation but instead enriches it in a sustainable manner. Additionally, the role of key microorganisms in nutrient mineralization and the improvement of the soil microbiome is highlighted, ensuring a balanced and slow-release supply for plants. Finally, innovative strategies to optimize compost quality using microbial inoculants and natural amendments are discussed, consolidating their role as a sustainable alternative for efficient and environmentally responsible agricultural production.El compostaje es una estrategia clave en la agroecología, que mejora la fertilidad del suelo sin generar efectos negativos en el ambiente. A diferencia de los fertilizantes sintéticos, el compost promueve la regeneración del suelo al incrementar su contenido de materia orgánica, mejorar su estructura y estimular la actividad microbiana beneficiosa. Este artículo de revisión analiza cómo el compostaje optimiza las propiedades físicas, químicas y biológicas del suelo, aumentando su capacidad de retención de agua, la disponibilidad de nutrientes esenciales como nitrógeno, fósforo y potasio, y fortaleciendo la resiliencia de los cultivos frente a enfermedades y estrés ambiental. Se comparan distintos métodos de compostaje, como el vermicompostaje, el compostaje en hileras y el Bokashi, evidenciando que, independientemente del método utilizado, el compost no contribuye a la degradación del suelo, sino que lo enriquece de manera sostenible. Además, se destaca el papel de los microorganismos clave en la mineralización de nutrientes y la mejora del microbioma del suelo, asegurando un suministro equilibrado y de liberación lenta para las plantas. Finalmente, se discuten estrategias innovadoras para optimizar la calidad del compost mediante el uso de inóculos microbianos y enmiendas naturales, consolidando su papel como alternativa sostenible para una producción agrícola eficiente y ambientalmente responsable.Universidad Nacional de Trujillo2025-11-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/6979Scientia Agropecuaria; Vol. 17 Núm. 1 (2026): Enero-Marzo; 211-225Scientia Agropecuaria; Vol. 17 No. 1 (2026): Enero-Marzo; 211-2252306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/6979/7074Derechos de autor 2025 Scientia Agropecuariahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/69792025-11-27T14:34:12Z
dc.title.none.fl_str_mv Composting in agroecology: Effects on soil structure, nutrient availability and beneficial microorganisms
El compostaje en agroecología: Efectos sobre la estructura del suelo, la disponibilidad de nutrientes y los microorganismos beneficiosos
title Composting in agroecology: Effects on soil structure, nutrient availability and beneficial microorganisms
spellingShingle Composting in agroecology: Effects on soil structure, nutrient availability and beneficial microorganisms
Sánchez Tigrero, Santiago
Ciclo de nutrientes
Materia orgánica
Resiliencia de cultivos
Sostenibilidad
Nutrient cycling
Organic matter
Crop resilience
Sustainable management
title_short Composting in agroecology: Effects on soil structure, nutrient availability and beneficial microorganisms
title_full Composting in agroecology: Effects on soil structure, nutrient availability and beneficial microorganisms
title_fullStr Composting in agroecology: Effects on soil structure, nutrient availability and beneficial microorganisms
title_full_unstemmed Composting in agroecology: Effects on soil structure, nutrient availability and beneficial microorganisms
title_sort Composting in agroecology: Effects on soil structure, nutrient availability and beneficial microorganisms
dc.creator.none.fl_str_mv Sánchez Tigrero, Santiago
Ramírez-Vargas, Débora
García Cruzatty, Luz
author Sánchez Tigrero, Santiago
author_facet Sánchez Tigrero, Santiago
Ramírez-Vargas, Débora
García Cruzatty, Luz
author_role author
author2 Ramírez-Vargas, Débora
García Cruzatty, Luz
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Ciclo de nutrientes
Materia orgánica
Resiliencia de cultivos
Sostenibilidad
Nutrient cycling
Organic matter
Crop resilience
Sustainable management
topic Ciclo de nutrientes
Materia orgánica
Resiliencia de cultivos
Sostenibilidad
Nutrient cycling
Organic matter
Crop resilience
Sustainable management
description Composting is a key strategy in agroecology that improves soil fertility without causing negative environmental effects. Unlike synthetic fertilizers, compost promotes soil regeneration by increasing its organic matter content, enhancing its structure, and stimulating beneficial microbial activity. This review article examines how composting optimizes the physical, chemical, and biological properties of the soil, increasing its water retention capacity, the availability of essential nutrients such as nitrogen, phosphorus, and potassium, and strengthening crop resilience against diseases and environmental stress. Different composting methods, such as vermicomposting, windrow composting, and Bokashi, are compared, demonstrating that regardless of the method used, compost does not contribute to soil degradation but instead enriches it in a sustainable manner. Additionally, the role of key microorganisms in nutrient mineralization and the improvement of the soil microbiome is highlighted, ensuring a balanced and slow-release supply for plants. Finally, innovative strategies to optimize compost quality using microbial inoculants and natural amendments are discussed, consolidating their role as a sustainable alternative for efficient and environmentally responsible agricultural production.
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025-11-27
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Artículo evaluado por pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/6979
url https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/6979
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/6979/7074
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2025 Scientia Agropecuaria
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2025 Scientia Agropecuaria
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
dc.source.none.fl_str_mv Scientia Agropecuaria; Vol. 17 Núm. 1 (2026): Enero-Marzo; 211-225
Scientia Agropecuaria; Vol. 17 No. 1 (2026): Enero-Marzo; 211-225
2306-6741
2077-9917
reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
instname:Universidad Nacional de Trujillo
instacron:UNITRU
instname_str Universidad Nacional de Trujillo
instacron_str UNITRU
institution UNITRU
reponame_str Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
collection Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1850326747103363072
score 13.856819
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).