Lasiodiplodia theobromae (Pat.) Griffon & Maubl [(syn.) Botryodiplodia theobromae Pat] in the cocoa crop: symptoms, biological cycle, and strategies management
Descripción del Articulo
Throughout history, the cocoa crop (Theobroma cacao L.) has been affected by countless diseases, some of these caused by Lasiodiplodia theobromae (Pat.) Griffon & Maul. Although three Lasiodiplodia species have been reported affecting cocoa plants, L. theobromae is the most studied species b...
Autores: | , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2021 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/4110 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/4110 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Theobroma cacao L. Lasiodiplodia theobromae ciclo biológico muerte regresiva pudrición de mazorcas medidas de manejo biology cycle vascular dieback pod rot management measures |
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Lasiodiplodia theobromae (Pat.) Griffon & Maubl [(syn.) Botryodiplodia theobromae Pat] in the cocoa crop: symptoms, biological cycle, and strategies managementLasiodiplodia theobromae (Pat.) Griffon & Maul [(sin.) Botryodiplodia theobromae Pat] en el cultivo de cacao: síntomas, ciclo biológico y estrategias de manejoMoreira-Morrillo, Anthony A. Cedeño-Moreira, Ángel V. Canchignia-Martínez, Fabricio Garcés-Fiallos, Felipe R. Theobroma cacao L.Lasiodiplodia theobromaeciclo biológicomuerte regresivapudrición de mazorcasmedidas de manejoTheobroma cacao L.Lasiodiplodia theobromaebiology cyclevascular diebackpod rotmanagement measuresThroughout history, the cocoa crop (Theobroma cacao L.) has been affected by countless diseases, some of these caused by Lasiodiplodia theobromae (Pat.) Griffon & Maul. Although three Lasiodiplodia species have been reported affecting cocoa plants, L. theobromae is the most studied species both in cocoa and other crops. In recent years this phytopathogen has been gaining importance. In cocoa, L. theobromae can survive in soil and culture remains in the form of pycnidia and chlamydospores, spreading by different factors until reaching the plant tissues, remaining there as an endophyte. The pathogenic fungus can cause young twigs death (a characteristic symptom found in field conditions), fruits rot and mummification, and even vascular dieback. In general, the management of pathogens of the Botryosphaeriaceae family is complex, even more so when the pathogen is already present in the crop area. However, there are genetic, cultural, biological, chemical control measures, among others, that could be integrated and used in cocoa crops. As there is little information about L. theobromae in cocoa crops, we believe that this review will be very helpful for both technicians and researchers.A lo largo de la historia, el cultivo del cacao (Theobroma cacao L.) se ha visto afectado por innumerables enfermedades, algunas de estas causadas por Lasiodiplodia theobromae (Pat.) Griffon & Maul. Aunque han sido reportadas tres especies de Lasiodiplodia afectando plantas de cacao, L. theobromae es la especie más estudiada tanto en cacao como en otros cultivos. En los últimos años este fitopatógeno ha venido tomando importancia. En cacao, L. theobromae puede sobrevivir en el suelo y restos de cultivo en forma de picnidios y clamidósporas, diseminándose por diferentes factores hasta alcanzar los tejidos vegetales, permaneciendo ahí como endófito. El hongo patogénico puede causar muerte de ramillas jóvenes (síntoma característico encontrado en campo), pudrición y momificación de frutos, e incluso muerte regresiva. De manera general, el manejo de patógenos de la familia Botryosphaeriaceae es complejo, más aún cuando el patógeno ya está presente en el local de cultivo. Sin embargo, existen medidas de control genético, cultural, biológico, químico, entre otras, que podrían ser integradas y usadas en el cultivo de cacao. Al existir poca información sobre L. theobromae en el cultivo de cacao, creemos que está revisión será de mucha ayuda tanto para técnicos como para investigadores.Universidad Nacional de Trujillo2021-12-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/4110Scientia Agropecuaria; Vol. 12 Núm. 4 (2021): Octubre - Diciembre; 653-662Scientia Agropecuaria; Vol. 12 No. 4 (2021): Octubre - Diciembre; 653-6622306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/4110/4627Derechos de autor 2021 Anthony A. Moreira-Morrillo, Ángel V. Cedeño-Moreira, Fabricio Canchignia-Martínez, Felipe R. Garcés-Fialloshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/41102022-05-18T07:29:32Z |
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Throughout history, the cocoa crop (Theobroma cacao L.) has been affected by countless diseases, some of these caused by Lasiodiplodia theobromae (Pat.) Griffon & Maul. Although three Lasiodiplodia species have been reported affecting cocoa plants, L. theobromae is the most studied species both in cocoa and other crops. In recent years this phytopathogen has been gaining importance. In cocoa, L. theobromae can survive in soil and culture remains in the form of pycnidia and chlamydospores, spreading by different factors until reaching the plant tissues, remaining there as an endophyte. The pathogenic fungus can cause young twigs death (a characteristic symptom found in field conditions), fruits rot and mummification, and even vascular dieback. In general, the management of pathogens of the Botryosphaeriaceae family is complex, even more so when the pathogen is already present in the crop area. However, there are genetic, cultural, biological, chemical control measures, among others, that could be integrated and used in cocoa crops. As there is little information about L. theobromae in cocoa crops, we believe that this review will be very helpful for both technicians and researchers. |
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