Lucuma (Pouteria lucuma): Composition, bioactive components, antioxidant activity, uses and beneficial properties for health
Descripción del Articulo
Lucuma is a superfruit of Andean origin, with ovoid shape, greenish yellow color, nice smell, and intense sweet taste. In recent years this superfruit has won great popularity in the international market, and its demand tends to increase exponentially in the future, due to its properties as a functi...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2020 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/2813 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/2813 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Bioactivo alimento funcional antioxidante compuestos fenólicos lúcuma. Bioactive functional food antioxidant phenolic components lucuma. |
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Lucuma (Pouteria lucuma): Composition, bioactive components, antioxidant activity, uses and beneficial properties for healthLúcuma (Pouteria lucuma): Composición, componentes bioactivos, actividad antioxidante, usos y propiedades beneficiosas para la saludMaza-De la Quintana, RicardoPaucar-Menacho, LuzBioactivoalimento funcionalantioxidantecompuestos fenólicoslúcuma.Bioactivefunctional foodantioxidantphenolic componentslucuma.Lucuma is a superfruit of Andean origin, with ovoid shape, greenish yellow color, nice smell, and intense sweet taste. In recent years this superfruit has won great popularity in the international market, and its demand tends to increase exponentially in the future, due to its properties as a functional food for its bioactive components like β-carotens, niacin, phenolic components, phytosterols, among others that give this fruit beneficial properties for health, such as its anti-inflammatory action, antioxidant effect, antihypertensive action, antibacterial, energizing, healing, and its use as a natural sweetener. Currently, research is being carried out about its influence on metabolism, its antidiabetic, anti-cancer capacity and its use to prevent heart disease and counteract Alzheimer's. The properties of lucuma are still under study and greater benefits and applications are expected. The objective of this work was to announce the components and beneficial properties of lucuma known from the point of view of health.La lúcuma es una fruta de origen andino, de forma ovoide, color amarillo verdoso, aroma agradable y sabor dulce intenso. En los últimos años ésta súper fruta ha ganado gran popularidad en el mercado internacional, y su demanda tiende a incrementarse exponencialmente en el futuro, debido a sus propiedades como alimento funcional por sus componentes bioactivos como β-carotenos, niacina, compuestos fenólicos, fitoesteroles, entre otros que dotan a esta fruta de propiedades beneficiosas para la salud, como su acción antiinflamatoria, efecto antioxidante, acción antihipertensiva, antibacteriana, energizante, cicatrizante, y su uso como edulcorante natural. Actualmente se está investigando sobre su influencia en el metabolismo, su capacidad antidiabética, anticancerígena y su consumo para prevenir enfermedades cardíacas y contrarrestar el Alzheimer. Las propiedades de la lúcuma continúan en estudio actualmente y se esperan mayores beneficios y aplicaciones. El objetivo de este trabajo consistió en dar a conocer los componentes y propiedades beneficiosas de la lúcuma desde el punto de vista de la salud.Universidad Nacional de Trujillo2020-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/2813Scientia Agropecuaria; Vol. 11 Núm. 1 (2020): Enero - Marzo; 135-142Scientia Agropecuaria; Vol. 11 No. 1 (2020): Enero - Marzo; 135-1422306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/2813/2892https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/2813/3179Derechos de autor 2020 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/28132021-07-20T17:12:20Z |
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Lucuma is a superfruit of Andean origin, with ovoid shape, greenish yellow color, nice smell, and intense sweet taste. In recent years this superfruit has won great popularity in the international market, and its demand tends to increase exponentially in the future, due to its properties as a functional food for its bioactive components like β-carotens, niacin, phenolic components, phytosterols, among others that give this fruit beneficial properties for health, such as its anti-inflammatory action, antioxidant effect, antihypertensive action, antibacterial, energizing, healing, and its use as a natural sweetener. Currently, research is being carried out about its influence on metabolism, its antidiabetic, anti-cancer capacity and its use to prevent heart disease and counteract Alzheimer's. The properties of lucuma are still under study and greater benefits and applications are expected. The objective of this work was to announce the components and beneficial properties of lucuma known from the point of view of health. |
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