Utilization of Passiflora tripartita fruit residues
Descripción del Articulo
The seed and peel of the Passiflora tripartita fruit, have compounds of great importance that could be used by the agroindustry, pharmaceutical industry and medicine. This review article collects information on phenolic compounds, dietary fibers, and essential oils that fruit fractions have. The pul...
Autores: | , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2021 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/3802 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3802 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Passiflora tripartita cáscara semilla actividad antioxidante aprovechamiento de residuos banana passion fruit peel seed antioxidant activity waste management |
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Utilization of Passiflora tripartita fruit residuesAprovechamiento de los residuos del fruto de Passiflora tripartitaRojas Romaní, Diana Calixto-Cotos, María Rosario Suca Apaza, Fernando Passiflora tripartitacáscarasemillaactividad antioxidanteaprovechamiento de residuosPassiflora tripartitabanana passion fruitpeelseedantioxidant activitywaste managementThe seed and peel of the Passiflora tripartita fruit, have compounds of great importance that could be used by the agroindustry, pharmaceutical industry and medicine. This review article collects information on phenolic compounds, dietary fibers, and essential oils that fruit fractions have. The pulp of this fruit is intended for the preparation of antioxidant and additive functional beverages. The reports mention that the seeds have a high amount of polyunsaturated fatty acids, phenolic, and terpenes, and suggest being used in the form of nanoemulsions and as antimicrobials. Also, the terpenes in the essential oil of the seed have been linked to the treatment of colon cancer. Regarding the use of the peel, many species of the same genus are investigated for their antioxidant capacity, pectin content, dietary fiber and antimicrobial activity, having potential uses as antioxidant additives, enzymatic substrates, such as toothpaste, soaps, creams, and ingredient of animal feed.Las semillas y cáscara del fruto de Passiflora tripartita, poseen compuestos de gran importancia que podrían ser aprovechados por la agroindustria, industria farmacéutica y medicina. Este artículo de revisión recopila información sobre los compuestos fenólicos, fibra dietaria, aceites esenciales que poseen las fracciones de los frutos. La pulpa de este fruto es destinada para la preparación de bebidas funcionales antioxidantes y aditivos. Los reportes mencionan que las semillas poseen elevada cantidad de ácidos grasos poliinsaturados, fenólicos, y terpenos, y sugieren ser utilizado en forma de nanoemulsiones y como antimicrobianos. Asimismo, los terpenos en el aceite esencial de la semilla se han relacionado para el tratamiento de cáncer de colon. En cuanto al aprovechamiento de la cáscara, muchas especies del mismo género son investigadas por su capacidad antioxidante, contenido de pectina, fibra dietaria y actividad antimicrobiana teniendo potenciales usos como aditivos antioxidantes, sustratos enzimáticos, como pasta dental, jabones, cremas, e ingrediente de piensos para animales.Universidad Nacional de Trujillo2021-08-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por paresapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3802Scientia Agropecuaria; Vol. 12 Núm. 3 (2021): Julio - Septiembre; 445-453Scientia Agropecuaria; Vol. 12 No. 3 (2021): Julio - Septiembre; 445-4532306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3802/4432https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3802/6846Derechos de autor 2021 Diana Rojas Romaní, María Rosario Calixto-Cotos, Fernando Suca Apazahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/38022021-08-22T21:12:47Z |
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The seed and peel of the Passiflora tripartita fruit, have compounds of great importance that could be used by the agroindustry, pharmaceutical industry and medicine. This review article collects information on phenolic compounds, dietary fibers, and essential oils that fruit fractions have. The pulp of this fruit is intended for the preparation of antioxidant and additive functional beverages. The reports mention that the seeds have a high amount of polyunsaturated fatty acids, phenolic, and terpenes, and suggest being used in the form of nanoemulsions and as antimicrobials. Also, the terpenes in the essential oil of the seed have been linked to the treatment of colon cancer. Regarding the use of the peel, many species of the same genus are investigated for their antioxidant capacity, pectin content, dietary fiber and antimicrobial activity, having potential uses as antioxidant additives, enzymatic substrates, such as toothpaste, soaps, creams, and ingredient of animal feed. |
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