Use of essential oil of Tagetes minuta L. as a guinea pig preservative

Descripción del Articulo

Essential oils are volatile compounds extracted from plants of great importance in the pharmaceutical, food and perfume industries. The research aimed to assess the shelf life of guinea pig meat vacuum packed using Tagetes minuta L. essential oil (AETm). An experimental design ofincreasing stimulus...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Culqui Arce, Carlos Alexánder
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2020
Institución:Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revista.unibagua.edu.pe:article/25
Enlace del recurso:https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/25
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:efecto antimicrobiano
pH
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Essential oil
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spelling Use of essential oil of Tagetes minuta L. as a guinea pig preservativeUso de aceite esencial de Tagetes minuta L. como conservante de carne de cuyCulqui Arce, Carlos Alexánderefecto antimicrobianopHtiempo de inducciónEssential oilvacuum packedhuacatayEssential oils are volatile compounds extracted from plants of great importance in the pharmaceutical, food and perfume industries. The research aimed to assess the shelf life of guinea pig meat vacuum packed using Tagetes minuta L. essential oil (AETm). An experimental design ofincreasing stimulus was used, in which three doses of aqueous solution of AE (0.25, 0.30 and 0.35% v / v) were applied, with four replicates and six evaluations were performed in 25 days (O; 3; 6; 14; 18 and 25) storage at 3 º C. The shelf life was determined by microbial load (Escherichia coli and Staphylococus aureus) over time, fat oxidation and pH in 26 g of guinea pig meat. The most probable number (NMP) technique was used to determine the microbial content and the lipid oxidation was determined by Rancimat as the induction time. At 14 days, all samples maintained their characteristics to be consumed; In addition, it was observed that for the inhibition of E. coli none of the concentrations had any difference, however, for S. aureus the concentration of 0.35% had a greater inhibitory effect. Therefore, it is concluded that the AETm can extend the shelflife of guinea pig meat vacuum packed for up to 14 days.Los aceites esenciales son compuestos volátiles extraídos de plantas con gran importancia en la industria farmacéutica, alimentaria y en la perfumería. La investigación tuvo como objetivo evaluar el tiempo de vida útil de carne de cuy empacado al vacío utilizando aceite esencial de Tagetes minuta L. (AETm). Se empleó un diseño experimental de estímulo creciente, en el que se aplicó tres dosis de solución acuosa de AE (0,25, 0,30 y 0,35% v/v), con cuatro réplicas y se realizó seis evaluaciones en25 días (O; 3; 6; 14; 18 y25) de almacenamiento a3ºC. La vida útil fue determinada mediante la carga microbiana (Escherichia coli y Staphylococus aureus) en el tiempo, oxidación de las grasas y el pH en 26 g de carne de cuy. Para determinar el contenido microbiano se empleó la técnica del número más probable (NMP) y el la oxidación lipídica se determinó por Rancimat como tiempo de inducción. A los 14 días, todas las muestras, mantuvieron sus características para ser consumida; además se observó que para la inhibición de E. coli ninguna de las concentraciones tuvo diferencia alguna sin embargo para S. aureus la concentración de 0,35% tubo mayor efecto inhibidor. Por lo que se concluye que el AETm puede prolongar el tiempo de vida útil de carne de cuy empacada al vacío hasta por 14 días.Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua (UNIFSLB)2020-11-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfaudio/mpeghttps://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/25Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 1 No. 1 (2020): Scientific Research Journal: Dékamu Agropec; 35-41Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 1 Núm. 1 (2020): Revista Científica Dékamu Agropec; 35-412709-31902709-318210.55996/dekamuagropec.v1i1reponame:Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Baguainstname:Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Baguainstacron:UNIBAGUAspahttps://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/25/8https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/25/97Derechos de autor 2020 Revista Científica Dékamu Agropechttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revista.unibagua.edu.pe:article/252024-08-13T17:09:55Z
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