Effect of feed supplemented with a probiotic mixture on the productive parameters of Cavia porcellus, cuy.

Descripción del Articulo

The main objective was to evaluate the effect of feed supplemented with a probiotic mixture in the improvement of the productive parameters of Cavia porcellus, guinea pig. Thirty-six male kits weaned at 14 ± 2 days of age used for which the random design with four treatments, three repetitions and t...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Andía Ayme, Vidalina, Ángeles Lazo, Ana María
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2021
Institución:Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morillo
Repositorio:Tayacaja
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.unat.edu.pe:article/167
Enlace del recurso:https://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/167
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:cavia porcellus
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spelling Effect of feed supplemented with a probiotic mixture on the productive parameters of Cavia porcellus, cuy.Efecto de alimento suplementado con una mezcla probiótica sobre los parámetros productivos de Cavia porcellus, cuy.Andía Ayme, VidalinaÁngeles Lazo, Ana Maríacavia porcellusguinea pigsprobioticproductive parameterscavia porcelluscuyesprobióticoparámetros productivosThe main objective was to evaluate the effect of feed supplemented with a probiotic mixture in the improvement of the productive parameters of Cavia porcellus, guinea pig. Thirty-six male kits weaned at 14 ± 2 days of age used for which the random design with four treatments, three repetitions and three animals per pool used. The averages subjected to the Tukey contrast test. The treatments were T0 as control, T1 50 ml, T2 100 ml and T3 150 ml of the probiotic mixture, respectively. Probiotics provided on a daily basis, mixing with the balanced food. The parameters evaluated were weight gain, feed intake in dry matter, feed conversion and carcass performance. The results showed that the inclusion of a probiotic mixture of Lactobacillus acidophilus, L. casei and Saccharomyces cerevisiae in guinea pig, feeding had a significant effect (p <0.05) on feed consumption and carcass performance. There were no significant differences for weight gain and feed conversion. However, numerically in all treatments with doses of the probiotic mixture, it exceeded the control; it also allowed reaching the commercial weight of the guinea pig at eight weeks.El objetivo principal fue evaluar el efecto de alimento suplementado con una mezcla probiótica en la mejora de los parámetros productivos del Cavia porcellus, cuy. Se utilizaron 36 gazapos machos destetados a los 14 ± 2 días de edad para el cual se empleó el diseño al azar con cuatro tratamientos, tres repeticiones y tres animales por poza. Los promedios fueron sometidos a la prueba de contraste de Tukey. Fueron los tratamientos T0 como control, T1 50 ml, T2 100 ml y T3 150 ml de la mezcla probiótica respectivamente. Se brindaron los probióticos en forma diaria, mezclando con el alimento balanceado. Los parámetros evaluados fueron ganancia de peso, consumo de alimento en materia seca, conversión alimenticia y rendimiento de carcasa. Los resultados mostraron que la inclusión de una mezcla probiótica de Lactobacillus acidophilus, L. casei y Saccharomyces cerevisiae en la alimentación del cuy, tuvo efecto significativo (p < 0,05) en el consumo de alimento y rendimiento de carcasa. No hubo diferencias significativas para ganancia de peso y conversión alimenticia. Sin embargo, numéricamente en todos los tratamientos con dosis de la mezcla probiótica superó al testigo, además permitió alcanzar el peso comercial del cuy a las ocho semanas.Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morillo2021-10-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo revisado por paresapplication/pdfhttps://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/16710.46908/tayacaja.v4i2.167TAYACAJA; Vol. 4 No. 2 (2021): Revista de Investigación Científica Tayacaja (Julio - Diciembre); 13 - 21TAYACAJA; Vol. 4 Núm. 2 (2021): Revista de Investigación Científica Tayacaja (Julio - Diciembre); 13 - 21Tayacaja; Vol. 4 No. 2 (2021): Tayacaja Scientific Research Journal (July - December); 13 - 212617-9156reponame:Tayacajainstname:Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morilloinstacron:UNATspahttps://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/167/135Derechos de autor 2021 Vidalina Andía Ayme, Ana María Ángeles Lazohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.unat.edu.pe:article/1672023-04-11T15:12:15Z
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