Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review
Descripción del Articulo
The present research reports the analysis of studies published in the Scopus and Google Scholar databases between the years 2011 and 2020. The objective is to examine what new ways of planning facility design have been developed for food manufacturing for the fourth industrial generation. The theore...
Autores: | , , , , , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2022 |
Institución: | Universidad de Lima |
Repositorio: | Revistas - Universidad de Lima |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revistas.ulima.edu.pe:article/5810 |
Enlace del recurso: | https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | systematic layout planning plant maintenance cost control food industry sustainable buildings industrial design metodología SLP mantenimiento industrial control de costos industria alimentaria edificios sostenibles diseño industrial |
id |
REVULIMA_9ec444a454428e5e44f77b78d573fd56 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.ulima.edu.pe:article/5810 |
network_acronym_str |
REVULIMA |
network_name_str |
Revistas - Universidad de Lima |
repository_id_str |
|
spelling |
Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature reviewPlanificación del layout para la fabricación de alimentos en la industria 4.0. Una revisión de literaturaNoriega Araníbar, María Teresa Carreño Bardales, Pedro Betalleluz Pallardel, Lincoln Erwin Mansilla Pérez, Laura del Carmen Gricelda Almandoz Núñez, Ana María Ugarte Gómez, José Luis Larios Francia, Rosa Patricia systematic layout planningplant maintenancecost controlfood industrysustainable buildingsindustrial designmetodología SLPmantenimiento industrialcontrol de costosindustria alimentariaedificios sosteniblesdiseño industrialThe present research reports the analysis of studies published in the Scopus and Google Scholar databases between the years 2011 and 2020. The objective is to examine what new ways of planning facility design have been developed for food manufacturing for the fourth industrial generation. The theoretical justification for this research is that it is conducted for the purpose of confronting the theory of layout planning using the SLP with other existing ones. From a documentary, exploratory and systematized design, the results reveal that systematic layout planning (SLP) is maintained and that its application allows facilities for maintenance, better inventory management, cost reduction and sustainability in the food industry.La presente investigación reporta el análisis de estudios publicados en las bases de datos Scopus y Google Scholar entre los años 2011 y 2020. El objetivo es examinar qué nuevas formas de planificar el diseño de instalaciones se han desarrollado para la fabricación de alimentos en la cuarta generación industrial. La justificación teórica de esta investigación es que se realiza con el propósito de confrontar la teoría de la planificación del layout utilizando el SLP con otras existentes. A partir de un diseño documental, exploratorio y sistematizado, los resultados revelan que se mantiene el systematic layout planning (SLP) y que su aplicación brinda facilidades para el mantenimiento, el manejo de inventarios, la reducción de costos y la sostenibilidad en la industria de los alimentos.Universidad de Lima2022-04-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo revisado por paresapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/581010.26439/ing.ind2022.n.5810Ingeniería Industrial; 2022: Edición Especial; 243-259Ingeniería Industrial; 2022: Edición Especial; 243-2592523-63261025-992910.26439/ing.ind2022.nreponame:Revistas - Universidad de Limainstname:Universidad de Limainstacron:ULIMAspahttps://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810/5635https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810/5661https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.ulima.edu.pe:article/58102024-10-24T16:20:27Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review Planificación del layout para la fabricación de alimentos en la industria 4.0. Una revisión de literatura |
title |
Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review |
spellingShingle |
Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review Noriega Araníbar, María Teresa systematic layout planning plant maintenance cost control food industry sustainable buildings industrial design metodología SLP mantenimiento industrial control de costos industria alimentaria edificios sostenibles diseño industrial |
title_short |
Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review |
title_full |
Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review |
title_fullStr |
Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review |
title_full_unstemmed |
Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review |
title_sort |
Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Noriega Araníbar, María Teresa Carreño Bardales, Pedro Betalleluz Pallardel, Lincoln Erwin Mansilla Pérez, Laura del Carmen Gricelda Almandoz Núñez, Ana María Ugarte Gómez, José Luis Larios Francia, Rosa Patricia |
author |
Noriega Araníbar, María Teresa |
author_facet |
Noriega Araníbar, María Teresa Carreño Bardales, Pedro Betalleluz Pallardel, Lincoln Erwin Mansilla Pérez, Laura del Carmen Gricelda Almandoz Núñez, Ana María Ugarte Gómez, José Luis Larios Francia, Rosa Patricia |
author_role |
author |
author2 |
Carreño Bardales, Pedro Betalleluz Pallardel, Lincoln Erwin Mansilla Pérez, Laura del Carmen Gricelda Almandoz Núñez, Ana María Ugarte Gómez, José Luis Larios Francia, Rosa Patricia |
author2_role |
author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
systematic layout planning plant maintenance cost control food industry sustainable buildings industrial design metodología SLP mantenimiento industrial control de costos industria alimentaria edificios sostenibles diseño industrial |
topic |
systematic layout planning plant maintenance cost control food industry sustainable buildings industrial design metodología SLP mantenimiento industrial control de costos industria alimentaria edificios sostenibles diseño industrial |
description |
The present research reports the analysis of studies published in the Scopus and Google Scholar databases between the years 2011 and 2020. The objective is to examine what new ways of planning facility design have been developed for food manufacturing for the fourth industrial generation. The theoretical justification for this research is that it is conducted for the purpose of confronting the theory of layout planning using the SLP with other existing ones. From a documentary, exploratory and systematized design, the results reveal that systematic layout planning (SLP) is maintained and that its application allows facilities for maintenance, better inventory management, cost reduction and sustainability in the food industry. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-04-22 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artículo revisado por pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810 10.26439/ing.ind2022.n.5810 |
url |
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810 |
identifier_str_mv |
10.26439/ing.ind2022.n.5810 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810/5635 https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810/5661 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de Lima |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de Lima |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ingeniería Industrial; 2022: Edición Especial; 243-259 Ingeniería Industrial; 2022: Edición Especial; 243-259 2523-6326 1025-9929 10.26439/ing.ind2022.n reponame:Revistas - Universidad de Lima instname:Universidad de Lima instacron:ULIMA |
instname_str |
Universidad de Lima |
instacron_str |
ULIMA |
institution |
ULIMA |
reponame_str |
Revistas - Universidad de Lima |
collection |
Revistas - Universidad de Lima |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1844893188740874240 |
score |
13.135628 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).