Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review

Descripción del Articulo

The present research reports the analysis of studies published in the Scopus and Google Scholar databases between the years 2011 and 2020. The objective is to examine what new ways of planning facility design have been developed for food manufacturing for the fourth industrial generation. The theore...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Noriega Araníbar, María Teresa, Carreño Bardales, Pedro, Betalleluz Pallardel, Lincoln Erwin, Mansilla Pérez, Laura del Carmen Gricelda, Almandoz Núñez, Ana María, Ugarte Gómez, José Luis, Larios Francia, Rosa Patricia
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2022
Institución:Universidad de Lima
Repositorio:Revistas - Universidad de Lima
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistas.ulima.edu.pe:article/5810
Enlace del recurso:https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:systematic layout planning
plant maintenance
cost control
food industry
sustainable buildings
industrial design
metodología SLP
mantenimiento industrial
control de costos
industria alimentaria
edificios sostenibles
diseño industrial
id REVULIMA_9ec444a454428e5e44f77b78d573fd56
oai_identifier_str oai:revistas.ulima.edu.pe:article/5810
network_acronym_str REVULIMA
network_name_str Revistas - Universidad de Lima
repository_id_str
spelling Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature reviewPlanificación del layout para la fabricación de alimentos en la industria 4.0. Una revisión de literaturaNoriega Araníbar, María Teresa Carreño Bardales, Pedro Betalleluz Pallardel, Lincoln Erwin Mansilla Pérez, Laura del Carmen Gricelda Almandoz Núñez, Ana María Ugarte Gómez, José Luis Larios Francia, Rosa Patricia systematic layout planningplant maintenancecost controlfood industrysustainable buildingsindustrial designmetodología SLPmantenimiento industrialcontrol de costosindustria alimentariaedificios sosteniblesdiseño industrialThe present research reports the analysis of studies published in the Scopus and Google Scholar databases between the years 2011 and 2020. The objective is to examine what new ways of planning facility design have been developed for food manufacturing for the fourth industrial generation. The theoretical justification for this research is that it is conducted for the purpose of confronting the theory of layout planning using the SLP with other existing ones. From a documentary, exploratory and systematized design, the results reveal that systematic layout planning (SLP) is maintained and that its application allows facilities for maintenance, better inventory management, cost reduction and sustainability in the food industry.La presente investigación reporta el análisis de estudios publicados en las bases de datos Scopus y Google Scholar entre los años 2011 y 2020. El objetivo es examinar qué nuevas formas de planificar el diseño de instalaciones se han desarrollado para la fabricación de alimentos en la cuarta generación industrial. La justificación teórica de esta investigación es que se realiza con el propósito de confrontar la teoría de la planificación del layout utilizando el SLP con otras existentes. A partir de un diseño documental, exploratorio y sistematizado, los resultados revelan que se mantiene el systematic layout planning (SLP) y que su aplicación brinda facilidades para el mantenimiento, el manejo de inventarios, la reducción de costos y la sostenibilidad en la industria de los alimentos.Universidad de Lima2022-04-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo revisado por paresapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/581010.26439/ing.ind2022.n.5810Ingeniería Industrial; 2022: Edición Especial; 243-259Ingeniería Industrial; 2022: Edición Especial; 243-2592523-63261025-992910.26439/ing.ind2022.nreponame:Revistas - Universidad de Limainstname:Universidad de Limainstacron:ULIMAspahttps://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810/5635https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810/5661https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.ulima.edu.pe:article/58102024-10-24T16:20:27Z
dc.title.none.fl_str_mv Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review
Planificación del layout para la fabricación de alimentos en la industria 4.0. Una revisión de literatura
title Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review
spellingShingle Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review
Noriega Araníbar, María Teresa
systematic layout planning
plant maintenance
cost control
food industry
sustainable buildings
industrial design
metodología SLP
mantenimiento industrial
control de costos
industria alimentaria
edificios sostenibles
diseño industrial
title_short Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review
title_full Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review
title_fullStr Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review
title_full_unstemmed Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review
title_sort Layout planning for food manufacturing in industry 4.0. A literature review
dc.creator.none.fl_str_mv Noriega Araníbar, María Teresa
Carreño Bardales, Pedro
Betalleluz Pallardel, Lincoln Erwin
Mansilla Pérez, Laura del Carmen Gricelda
Almandoz Núñez, Ana María
Ugarte Gómez, José Luis
Larios Francia, Rosa Patricia
author Noriega Araníbar, María Teresa
author_facet Noriega Araníbar, María Teresa
Carreño Bardales, Pedro
Betalleluz Pallardel, Lincoln Erwin
Mansilla Pérez, Laura del Carmen Gricelda
Almandoz Núñez, Ana María
Ugarte Gómez, José Luis
Larios Francia, Rosa Patricia
author_role author
author2 Carreño Bardales, Pedro
Betalleluz Pallardel, Lincoln Erwin
Mansilla Pérez, Laura del Carmen Gricelda
Almandoz Núñez, Ana María
Ugarte Gómez, José Luis
Larios Francia, Rosa Patricia
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv systematic layout planning
plant maintenance
cost control
food industry
sustainable buildings
industrial design
metodología SLP
mantenimiento industrial
control de costos
industria alimentaria
edificios sostenibles
diseño industrial
topic systematic layout planning
plant maintenance
cost control
food industry
sustainable buildings
industrial design
metodología SLP
mantenimiento industrial
control de costos
industria alimentaria
edificios sostenibles
diseño industrial
description The present research reports the analysis of studies published in the Scopus and Google Scholar databases between the years 2011 and 2020. The objective is to examine what new ways of planning facility design have been developed for food manufacturing for the fourth industrial generation. The theoretical justification for this research is that it is conducted for the purpose of confronting the theory of layout planning using the SLP with other existing ones. From a documentary, exploratory and systematized design, the results reveal that systematic layout planning (SLP) is maintained and that its application allows facilities for maintenance, better inventory management, cost reduction and sustainability in the food industry.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-04-22
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Artículo revisado por pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810
10.26439/ing.ind2022.n.5810
url https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810
identifier_str_mv 10.26439/ing.ind2022.n.5810
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810/5635
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/5810/5661
dc.rights.none.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad de Lima
publisher.none.fl_str_mv Universidad de Lima
dc.source.none.fl_str_mv Ingeniería Industrial; 2022: Edición Especial; 243-259
Ingeniería Industrial; 2022: Edición Especial; 243-259
2523-6326
1025-9929
10.26439/ing.ind2022.n
reponame:Revistas - Universidad de Lima
instname:Universidad de Lima
instacron:ULIMA
instname_str Universidad de Lima
instacron_str ULIMA
institution ULIMA
reponame_str Revistas - Universidad de Lima
collection Revistas - Universidad de Lima
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1844893188740874240
score 13.135628
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).