Determination of parameters of canning of rabbit meat (Oryctolagus cuniculus)
Descripción del Articulo
The objective of the research was to determine the optimum parameters of rabbit meat canning for human consumption. Rabbit meat is a protein-rich food with less fat than red meats. Six months old male rabbits, which had an average weight of 1.900 g were used, a brine solution was used in three conce...
Autor: | |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2017 |
Institución: | Universidad César Vallejo |
Repositorio: | Revistas - Universidad César Vallejo |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:oai.revistas.ucv.edu.pe:article/768 |
Enlace del recurso: | http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/768 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Enlatado Carne de conejo Parámetros Canned Rabbit meat Parameters |
id |
REVUCV_af56c75d19e3c8240ce94b3c139cff8a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:oai.revistas.ucv.edu.pe:article/768 |
network_acronym_str |
REVUCV |
network_name_str |
Revistas - Universidad César Vallejo |
repository_id_str |
|
spelling |
Determination of parameters of canning of rabbit meat (Oryctolagus cuniculus)Determinación de parámetros del enlatado de carne de conejo (Oryctolagus cuniculus)Ygnacio Santa Cruz, Abraham GuillermoEnlatadoCarne de conejoParámetrosCannedRabbit meatParametersThe objective of the research was to determine the optimum parameters of rabbit meat canning for human consumption. Rabbit meat is a protein-rich food with less fat than red meats. Six months old male rabbits, which had an average weight of 1.900 g were used, a brine solution was used in three concentrations at 1.8%, 2% and 2.2% of sodium chloride, the process sterilization of the preserves was performed in an autoclave at a constant temperature of 122 ° C. in the retort, and working times of 30, 35 and 40 minutes, the cooling was performed by circulating water inside the autoclave, cooled to a temperature of 45 ° C . Approximately to be removed from the autoclave; The product was stored under moderate light conditions at room temperature (25 ° C) and incubation temperature (37 ° C) for 90 days. The results of the organoleptic evaluation indicated that the best treatments were the following: liquid of 2% of sodium chloride, final heat treatment of 122 ºC. To a working time of 35 minutes.El trabajo de investigación tuvo como objetivo determinar los parámetros óptimos del enlatado de carne de conejo para el consumo humano. La carne de conejo es un alimento rico en proteínas con menos grasa que las carnes rojas. Se empleó conejos machos de 6 meses de edad, los cuales tuvieron un peso promedio de 1,900 g., se utilizó como líquido de cubierta una solución de salmuera en tres concentraciones al 1.8%, 2% y 2.2% de cloruro de sodio, el proceso de esterilizado de las conservas se realizó en autoclave a una temperatura constante de 122ºC., en la retorta y tiempos de trabajo de 30, 35 y 40 minutos, el enfriado se realizó haciendo circular agua dentro del autoclave, se enfrió hasta una temperatura de 45ºC, aproximadamente para luego ser retirados del autoclave; el producto fue almacenado en condiciones moderadas de luz a temperatura ambiente (25ºC) y temperatura de incubación (37ºC) durante 90 días. Los resultados de la evaluación organoléptica nos indicaron que los mejores tratamientos fueron los siguientes: liquido de gobierno del 2% de cloruro de sodio, tratamiento térmico final de 122 ºC., a un tiempo de trabajo de 35 minutos.Universidad Cesar Vallejo2017-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttp://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/768UCV Hacer; Vol. 6 No. 1 (2017): January - June; 26-31UCV Hacer; Vol. 6 Núm. 1 (2017): Enero - Junio; 26-312414-86952305-8552reponame:Revistas - Universidad César Vallejoinstname:Universidad César Vallejoinstacron:UCVspahttp://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/768/753https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai.revistas.ucv.edu.pe:article/7682021-09-30T03:04:15Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Determination of parameters of canning of rabbit meat (Oryctolagus cuniculus) Determinación de parámetros del enlatado de carne de conejo (Oryctolagus cuniculus) |
title |
Determination of parameters of canning of rabbit meat (Oryctolagus cuniculus) |
spellingShingle |
Determination of parameters of canning of rabbit meat (Oryctolagus cuniculus) Ygnacio Santa Cruz, Abraham Guillermo Enlatado Carne de conejo Parámetros Canned Rabbit meat Parameters |
title_short |
Determination of parameters of canning of rabbit meat (Oryctolagus cuniculus) |
title_full |
Determination of parameters of canning of rabbit meat (Oryctolagus cuniculus) |
title_fullStr |
Determination of parameters of canning of rabbit meat (Oryctolagus cuniculus) |
title_full_unstemmed |
Determination of parameters of canning of rabbit meat (Oryctolagus cuniculus) |
title_sort |
Determination of parameters of canning of rabbit meat (Oryctolagus cuniculus) |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Ygnacio Santa Cruz, Abraham Guillermo |
author |
Ygnacio Santa Cruz, Abraham Guillermo |
author_facet |
Ygnacio Santa Cruz, Abraham Guillermo |
author_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Enlatado Carne de conejo Parámetros Canned Rabbit meat Parameters |
topic |
Enlatado Carne de conejo Parámetros Canned Rabbit meat Parameters |
description |
The objective of the research was to determine the optimum parameters of rabbit meat canning for human consumption. Rabbit meat is a protein-rich food with less fat than red meats. Six months old male rabbits, which had an average weight of 1.900 g were used, a brine solution was used in three concentrations at 1.8%, 2% and 2.2% of sodium chloride, the process sterilization of the preserves was performed in an autoclave at a constant temperature of 122 ° C. in the retort, and working times of 30, 35 and 40 minutes, the cooling was performed by circulating water inside the autoclave, cooled to a temperature of 45 ° C . Approximately to be removed from the autoclave; The product was stored under moderate light conditions at room temperature (25 ° C) and incubation temperature (37 ° C) for 90 days. The results of the organoleptic evaluation indicated that the best treatments were the following: liquid of 2% of sodium chloride, final heat treatment of 122 ºC. To a working time of 35 minutes. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-06-30 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artículo evaluado por pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/768 |
url |
http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/768 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revistas.ucv.edu.pe/index.php/ucv-hacer/article/view/768/753 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Cesar Vallejo |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Cesar Vallejo |
dc.source.none.fl_str_mv |
UCV Hacer; Vol. 6 No. 1 (2017): January - June; 26-31 UCV Hacer; Vol. 6 Núm. 1 (2017): Enero - Junio; 26-31 2414-8695 2305-8552 reponame:Revistas - Universidad César Vallejo instname:Universidad César Vallejo instacron:UCV |
instname_str |
Universidad César Vallejo |
instacron_str |
UCV |
institution |
UCV |
reponame_str |
Revistas - Universidad César Vallejo |
collection |
Revistas - Universidad César Vallejo |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1845611546599751680 |
score |
12.716248 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).