DETERMINATION OF THYMOLAND CARVACROL ON OREGANO LEAVES VIA HPLC FL
Descripción del Articulo
Oregano (Origanum vulgare L.) is an aromatic native plant originated from the Mediterranean region and it's traditionally grown in the south of Peru. The crop has adapted well over 2600 m.a.s.l. Bellow this altitude, the concentration of essential oils (thymol and carvacrol) decreases. The deve...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2014 |
| Institución: | Sociedad Química del Perú |
| Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/181 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/181 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Oregano Thymol Carvacrol essential oils HPLC timol carvacrol aceites esenciales |
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DETERMINATION OF THYMOLAND CARVACROL ON OREGANO LEAVES VIA HPLC FLDETERMINACIÒN DE TIMOL Y CARVACROL EN HOJAS DE ORÉGANO POR HPLC FLTéllez, Lena Arévalo, Fermín Visitación, Lizardo Altamirano, Pedro Ccapa, Karina Juárez, Henry Chávez, Jorge OreganoThymolCarvacrolessential oilsHPLCOreganotimolcarvacrolaceites esencialesHPLCOregano (Origanum vulgare L.) is an aromatic native plant originated from the Mediterranean region and it's traditionally grown in the south of Peru. The crop has adapted well over 2600 m.a.s.l. Bellow this altitude, the concentration of essential oils (thymol and carvacrol) decreases. The development of this method is essential to provide tools for decision making to identify regions where one or more ecotypes can potentially grow and produce high quality of essential oils contents of thymol and carvacrol. As part of the activities, it was necessary to develop a protocol to quantify HPLC for the oregano crop. The proposed method uses a HPLC with a fluorescence detector, isocratic mobile phase of acetonitrile and water (ACN): H O (50:50), a column Purospher® STAR rp-18e (4.6 x 2 150mm, 5µm), flow 1 ml/minute, injection volume of 20 µLand run time of 15 minutes. The present method has a linearity greater than 0.999, precision ≤2.27, 2.4 intra-day, and ≤2.47 and 1.94 for daily measurements for carvacrol and thymol respectively. Detection limits (DL) and quantification limits (QL) were 0.0007 to 0.002 mg/Lfor, thymol and 0.002 to 0.005 mg/L for carvacrol with a recovery of 98.68% and 90.95% respectively. Results show that the protocol is an appropriate method to quantify carvacrol and thymol via HPLC in oregano leaves.El orégano (Origanum vulgare L.) es una planta aromática originaria del mediterráneo; tradicionalmente es cultivada en la zona sur del Perú. Se adapta muy bien a los valles interandinos sobre los 2600 m.s.n.m. Debajo de esa altitud, la concentración de aceites esenciales (timol y carvacrol) disminuye. El desarrollo del presente método tiene por finalidad dotar de herramientas para tomar decisiones sobre la identificación de regiones donde uno o más ecotipos pueden desarrollarse potencialmente con respecto a la calidad de sus aceites esenciales en función al contenido de timol y carvacrol. Como parte de las actividades del proyecto fue necesario el desarrollo de un protocolo para la cuantificación por HPLC para el cultivo de orégano. El método propuesto consiste de un sistema HPLC con detector de Fluorescencia, fase móvil isocrática de acetonitrilo y agua (ACN):H O (50:50), columna Purospher® STAR rp-18e (4,6 2 x 150 mm, 5 ìm), flujo de 1 mL/min, volumen de inyección de 20 ìLy un tiempo de corrida de 15 minutos. El método ha presentado una linealidad mayor a 0,999, precisión ≤ 2,27 y 2,4 intra día, y ≤2,47 y 1,94 inter diario para el carvacrol y timol, respectivamente. Los límites de detección determinado LOD y límite de cuantificación LOQ fue de 0,0007 - 0,002 mg/L para el timol y 0,002 - 0,005 mg/L para el carvacrol, con una recuperación de 98,68 % y 90,95 %, respectivamente. Los resultados muestran que el protocolo desarrollado es un método adecuado para la determinación de timol y carvacrol en hojas de orégano.Sociedad Química del Perú2014-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/18110.37761/rsqp.v80i4.181Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 80 Núm. 4 (2014): Revista de la Sociedad Química Del Perú; 279 - 286Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 80 No. 4 (2014): Journal of the Sociedad Química Del Perú; 279 - 2862309-87401810-634X10.37761/rsqp.v80i4reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/181/155Derechos de autor 2014 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/1812020-03-04T04:35:19Z |
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Oregano (Origanum vulgare L.) is an aromatic native plant originated from the Mediterranean region and it's traditionally grown in the south of Peru. The crop has adapted well over 2600 m.a.s.l. Bellow this altitude, the concentration of essential oils (thymol and carvacrol) decreases. The development of this method is essential to provide tools for decision making to identify regions where one or more ecotypes can potentially grow and produce high quality of essential oils contents of thymol and carvacrol. As part of the activities, it was necessary to develop a protocol to quantify HPLC for the oregano crop. The proposed method uses a HPLC with a fluorescence detector, isocratic mobile phase of acetonitrile and water (ACN): H O (50:50), a column Purospher® STAR rp-18e (4.6 x 2 150mm, 5µm), flow 1 ml/minute, injection volume of 20 µLand run time of 15 minutes. The present method has a linearity greater than 0.999, precision ≤2.27, 2.4 intra-day, and ≤2.47 and 1.94 for daily measurements for carvacrol and thymol respectively. Detection limits (DL) and quantification limits (QL) were 0.0007 to 0.002 mg/Lfor, thymol and 0.002 to 0.005 mg/L for carvacrol with a recovery of 98.68% and 90.95% respectively. Results show that the protocol is an appropriate method to quantify carvacrol and thymol via HPLC in oregano leaves. |
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