COMPARATIVE STUDY OF THE CONTENT OF BIOACTIVES COMPOUNDS AND CYANIDIN-3-GLUCOSIDE OF THE PURPLE CORN (Zea mays L.) OF THREE REGIONS OF PERU

Descripción del Articulo

The aim of the research was to evaluate the content of the bioactives compounds in purple corn cob (Zea mays L.) of three differents regions of Peru. The samples were obtained in Lima, Cajamarca and Abancay and the total polyphenols, flavonoids, anthocyanins and cyanidin-3-glucoside content were det...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Ccaccya Ccaccya, Ana María, Soberón Lozano, Mercedes, Arnao Salas, Inés
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2018
Institución:Sociedad Química del Perú
Repositorio:Revista de la Sociedad Química del Perú
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/78
Enlace del recurso:http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/78
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:purple corn
bioactives compounds
anthocyanins
cyanidin-3-glucoside
maíz morado
compuestos bioactivos
antocianinas
cianidina-3-glucósido
id REVSQP_b99033ba41799e576ed94507029f98a5
oai_identifier_str oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/78
network_acronym_str REVSQP
network_name_str Revista de la Sociedad Química del Perú
repository_id_str
spelling COMPARATIVE STUDY OF THE CONTENT OF BIOACTIVES COMPOUNDS AND CYANIDIN-3-GLUCOSIDE OF THE PURPLE CORN (Zea mays L.) OF THREE REGIONS OF PERUESTUDIO COMPARATIVO DEL CONTENIDO DE COMPUESTOS BIOACTIVOS Y CIANIDINA-3- GLUCÓSIDO DEL MAÍZ MORADO (Zea mays L.) DE TRES REGIONES DEL PERÚCcaccya Ccaccya, Ana María Soberón Lozano, Mercedes Arnao Salas, Inés purple cornbioactives compoundsanthocyaninscyanidin-3-glucosidemaíz moradocompuestos bioactivosantocianinascianidina-3-glucósidoThe aim of the research was to evaluate the content of the bioactives compounds in purple corn cob (Zea mays L.) of three differents regions of Peru. The samples were obtained in Lima, Cajamarca and Abancay and the total polyphenols, flavonoids, anthocyanins and cyanidin-3-glucoside content were determined. The extracts were obtained with etanol to 20 %, pH 2, in a ratio of corn cob: solvent 1:100 (p/v) at a temperature of 70 °C for 30 minutes. The results of total anthocyanins were between 24,4 to 42,6 mg/g, the total polyphenols were in the range 67,9 to 94,1 µg/mg expressed as gallic acid equivalent (GAE) and the flavonoids between 3,1 to 4,4 µg/mg expressed as quercetin equivalent (QE). The cyanidin3-glucoside content varied in the range from 9,5 to 18,5 mg/g and was determined by high performance liquid chromatography (HPLC). There are significant differences in the content of the bioactives compounds according to the origin of the sample, and that of Lima (Cañete) present the highest value of polyphenols (94,1 µg GAE/mg), flavonoids (4,4 µg QE/mg) total anthocyanins (42,6 mg/g) y cyanidin-3-glucoside (18,5 mg/g).El objetivo de la investigación fue evaluar el contenido de los compuestos bioactivos en coronta de maíz morado (Zea mays L.) de tres diferentes regiones del Perú. Las muestras fueron obtenidas en Lima, Abancay y Cajamarca y se determinó el contenido total de polifenoles, flavonoides, antocianinas y cianidina-3-glucósido. Los extractos fueron obtenidos con etanol al 20 %, pH 2, en una relación coronta: solvente 1:100 (p/v) a una temperatura de 70 °C por 30 minutos. Los resultados de antocianinas totales fueron de 24,4 a 42,6 mg/g, los polifenoles totales estuvieron en el rango de 67,9 a 94,1 µg/mg expresado como equivalente de ácido gálico (EAG) y los flavonoides entre 3,1 a 4,4 µg/mg expresado como equivalente de quercetina (EQ). El contenido de cianidina-3-glucósido varió de 9,5 a 18,5 mg/g y fue determinado por cromatografía líquida de alta resolución (HPLC). Existen diferencias significativas en el contenido de los compuestos bioactivos según la procedencia de la muestra, y la de Lima presenta los valores más altos de polifenoles (94,1 µg EAG/mg), flavonoides (4,4 µg EQ/mg), antocianinas totales (42,6 mg/g) y cianidina-3-glucósido (18,5 mg/g).Sociedad Química del Perú2018-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/7810.37761/rsqp.v85i2.78Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 85 Núm. 2 (2019): Revista de la Sociedad Química Del Perú; 206 - 215Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 85 No. 2 (2019): Journal of Sociedad Química Del Perú; 206 - 2152309-87401810-634X10.37761/rsqp.v85i2reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/78/69Derechos de autor 2019 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/782020-03-03T18:07:00Z
dc.title.none.fl_str_mv COMPARATIVE STUDY OF THE CONTENT OF BIOACTIVES COMPOUNDS AND CYANIDIN-3-GLUCOSIDE OF THE PURPLE CORN (Zea mays L.) OF THREE REGIONS OF PERU
ESTUDIO COMPARATIVO DEL CONTENIDO DE COMPUESTOS BIOACTIVOS Y CIANIDINA-3- GLUCÓSIDO DEL MAÍZ MORADO (Zea mays L.) DE TRES REGIONES DEL PERÚ
title COMPARATIVE STUDY OF THE CONTENT OF BIOACTIVES COMPOUNDS AND CYANIDIN-3-GLUCOSIDE OF THE PURPLE CORN (Zea mays L.) OF THREE REGIONS OF PERU
spellingShingle COMPARATIVE STUDY OF THE CONTENT OF BIOACTIVES COMPOUNDS AND CYANIDIN-3-GLUCOSIDE OF THE PURPLE CORN (Zea mays L.) OF THREE REGIONS OF PERU
Ccaccya Ccaccya, Ana María
purple corn
bioactives compounds
anthocyanins
cyanidin-3-glucoside
maíz morado
compuestos bioactivos
antocianinas
cianidina-3-glucósido
title_short COMPARATIVE STUDY OF THE CONTENT OF BIOACTIVES COMPOUNDS AND CYANIDIN-3-GLUCOSIDE OF THE PURPLE CORN (Zea mays L.) OF THREE REGIONS OF PERU
title_full COMPARATIVE STUDY OF THE CONTENT OF BIOACTIVES COMPOUNDS AND CYANIDIN-3-GLUCOSIDE OF THE PURPLE CORN (Zea mays L.) OF THREE REGIONS OF PERU
title_fullStr COMPARATIVE STUDY OF THE CONTENT OF BIOACTIVES COMPOUNDS AND CYANIDIN-3-GLUCOSIDE OF THE PURPLE CORN (Zea mays L.) OF THREE REGIONS OF PERU
title_full_unstemmed COMPARATIVE STUDY OF THE CONTENT OF BIOACTIVES COMPOUNDS AND CYANIDIN-3-GLUCOSIDE OF THE PURPLE CORN (Zea mays L.) OF THREE REGIONS OF PERU
title_sort COMPARATIVE STUDY OF THE CONTENT OF BIOACTIVES COMPOUNDS AND CYANIDIN-3-GLUCOSIDE OF THE PURPLE CORN (Zea mays L.) OF THREE REGIONS OF PERU
dc.creator.none.fl_str_mv Ccaccya Ccaccya, Ana María
Soberón Lozano, Mercedes
Arnao Salas, Inés
author Ccaccya Ccaccya, Ana María
author_facet Ccaccya Ccaccya, Ana María
Soberón Lozano, Mercedes
Arnao Salas, Inés
author_role author
author2 Soberón Lozano, Mercedes
Arnao Salas, Inés
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv purple corn
bioactives compounds
anthocyanins
cyanidin-3-glucoside
maíz morado
compuestos bioactivos
antocianinas
cianidina-3-glucósido
topic purple corn
bioactives compounds
anthocyanins
cyanidin-3-glucoside
maíz morado
compuestos bioactivos
antocianinas
cianidina-3-glucósido
description The aim of the research was to evaluate the content of the bioactives compounds in purple corn cob (Zea mays L.) of three differents regions of Peru. The samples were obtained in Lima, Cajamarca and Abancay and the total polyphenols, flavonoids, anthocyanins and cyanidin-3-glucoside content were determined. The extracts were obtained with etanol to 20 %, pH 2, in a ratio of corn cob: solvent 1:100 (p/v) at a temperature of 70 °C for 30 minutes. The results of total anthocyanins were between 24,4 to 42,6 mg/g, the total polyphenols were in the range 67,9 to 94,1 µg/mg expressed as gallic acid equivalent (GAE) and the flavonoids between 3,1 to 4,4 µg/mg expressed as quercetin equivalent (QE). The cyanidin3-glucoside content varied in the range from 9,5 to 18,5 mg/g and was determined by high performance liquid chromatography (HPLC). There are significant differences in the content of the bioactives compounds according to the origin of the sample, and that of Lima (Cañete) present the highest value of polyphenols (94,1 µg GAE/mg), flavonoids (4,4 µg QE/mg) total anthocyanins (42,6 mg/g) y cyanidin-3-glucoside (18,5 mg/g).
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-12-31
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
text
texto
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/78
10.37761/rsqp.v85i2.78
url http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/78
identifier_str_mv 10.37761/rsqp.v85i2.78
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/78/69
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2019 Sociedad Química del Perú
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2019 Sociedad Química del Perú
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedad Química del Perú
publisher.none.fl_str_mv Sociedad Química del Perú
dc.source.none.fl_str_mv Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 85 Núm. 2 (2019): Revista de la Sociedad Química Del Perú; 206 - 215
Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 85 No. 2 (2019): Journal of Sociedad Química Del Perú; 206 - 215
2309-8740
1810-634X
10.37761/rsqp.v85i2
reponame:Revista de la Sociedad Química del Perú
instname:Sociedad Química del Perú
instacron:SQP
instname_str Sociedad Química del Perú
instacron_str SQP
institution SQP
reponame_str Revista de la Sociedad Química del Perú
collection Revista de la Sociedad Química del Perú
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1845972361348644864
score 13.02468
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).