OPTIMIZING THE EXTRACTION PROCESS FRUCTOOLIGOSACARIDOS OF YACON (Smallantus sonchifolius)
Descripción del Articulo
The research involved two stages: In the first one, screening methodology was performed toevaluate the effect of the most significant factors: temperature, time and ratio raw material:solvent (MP: S) on the extraction of fructooligosaccharides (FOS) and reducing sugars (AR)from yacon flour. A factor...
Autores: | , , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2015 |
Institución: | Sociedad Química del Perú |
Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/31 |
Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/31 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Extraction fructooligosaccharides yacon reducing sugars Extracción fructooligosacáridos yacón azúcares reductores |
id |
REVSQP_809ec7b074f9a2979da2380384f1fcd1 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/31 |
network_acronym_str |
REVSQP |
network_name_str |
Revista de la Sociedad Química del Perú |
repository_id_str |
|
spelling |
OPTIMIZING THE EXTRACTION PROCESS FRUCTOOLIGOSACARIDOS OF YACON (Smallantus sonchifolius)OPTIMIZACIÓN DEL PROCESO DE EXTRACCIÓN DE LOS FRUCTOOLIGOSACÁRIDOS DE YACÓN (Smallantus sonchifolius)Inga Guevara, MarianelaBetalleluz Pallardel, IndiraKina Noborikawa, MelissaCampos Gutierrez, DavidExtractionfructooligosaccharidesyaconreducing sugarsExtracciónfructooligosacáridosyacónazúcares reductoresThe research involved two stages: In the first one, screening methodology was performed toevaluate the effect of the most significant factors: temperature, time and ratio raw material:solvent (MP: S) on the extraction of fructooligosaccharides (FOS) and reducing sugars (AR)from yacon flour. A factorial arrangement 2K were used; the levels for the factors were: time5-40 minutes; ratio MP: S 1:10-1:70 g / ml; temperature 30-90 ° C; responses variables wereextraction yield of FOS and AR. The results indicated that only the factor ratio MP: S hadsignificant effect on the extraction of FOS and AR (p-value <0.05). In the next stage, manylevels of ratio MP: S (1:10 to 1: 100 g / ml) were evaluated holding for time 5 minutes andtemperature at 30°C. Maximum extraction and greatest recovery of the extract was obtainedwith ratio MP:S 1:30. Finally, two kinetic models were used to describe the extractionprocess of FOS and AR (1-60 min), values of R2 : 0,97 to 0,99 were obtained respectively.The results indicate that the ratio MP: S 1:30, time 10 minutes and temperature 30 °C assuremaximum performance in the extraction of FOS (37,60 ± 0,50% bs).La investigación comprendió dos etapas: En la primera se realizó un screennig o cribadopara evaluar el efecto de los factores más significativos: temperatura, tiempo y relaciónmateria prima/solvente (MP:S) sobre el proceso de extracción de fructooligosácaridos (FOS)y azúcares reductores (AR) a partir de harina de yacón usándose un arreglo factorial 2K. Losniveles planteados para los factores fueron: tiempo 5-40 minutos; relación MP:S 1:10-1:70 g/ml; temperatura 30-90°C; las variables respuestas fueron: rendimiento de extracción de FOSy AR. Los resultados indicaron que el factor relación MP:S tuvo un efecto significativo sobrela extracción de FOS y AR (p-value<0,05). En la siguiente etapa se evaluó diferentes nivelesde relación MP:S (1:10-1:100 g/ml) manteniendo el tiempo 5 minutos y la temperatura30°C. La máxima extracción y la mayor recuperación del extracto se obtuvo con la relaciónMP:S 1:30 g/ml. Finalmente, se empleo dos modelos cinéticos para describir el proceso deextracción de FOS y AR (1-60 min ), dando valores de R2-: 0,97-0,99, respectivamente. Losresultados señalan que la relación MP:S 1:30, tiempo 10 minutos y temperatura de 30 °Caseguran un máximo rendimiento en la extracción de FOS (37,60 ± 0,50 % bs).Sociedad Química del Perú2015-09-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/3110.37761/rsqp.v81i3.31Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 81 Núm. 3 (2015): Revista de la Sociedad Química del Perú; 263 - 272Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 81 No. 3 (2015): Journal of Sociedad Química del Perú; 263 - 2722309-87401810-634X10.37761/rsqp.v81i3reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/31/252015Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/312020-03-04T04:20:20Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
OPTIMIZING THE EXTRACTION PROCESS FRUCTOOLIGOSACARIDOS OF YACON (Smallantus sonchifolius) OPTIMIZACIÓN DEL PROCESO DE EXTRACCIÓN DE LOS FRUCTOOLIGOSACÁRIDOS DE YACÓN (Smallantus sonchifolius) |
title |
OPTIMIZING THE EXTRACTION PROCESS FRUCTOOLIGOSACARIDOS OF YACON (Smallantus sonchifolius) |
spellingShingle |
OPTIMIZING THE EXTRACTION PROCESS FRUCTOOLIGOSACARIDOS OF YACON (Smallantus sonchifolius) Inga Guevara, Marianela Extraction fructooligosaccharides yacon reducing sugars Extracción fructooligosacáridos yacón azúcares reductores |
title_short |
OPTIMIZING THE EXTRACTION PROCESS FRUCTOOLIGOSACARIDOS OF YACON (Smallantus sonchifolius) |
title_full |
OPTIMIZING THE EXTRACTION PROCESS FRUCTOOLIGOSACARIDOS OF YACON (Smallantus sonchifolius) |
title_fullStr |
OPTIMIZING THE EXTRACTION PROCESS FRUCTOOLIGOSACARIDOS OF YACON (Smallantus sonchifolius) |
title_full_unstemmed |
OPTIMIZING THE EXTRACTION PROCESS FRUCTOOLIGOSACARIDOS OF YACON (Smallantus sonchifolius) |
title_sort |
OPTIMIZING THE EXTRACTION PROCESS FRUCTOOLIGOSACARIDOS OF YACON (Smallantus sonchifolius) |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Inga Guevara, Marianela Betalleluz Pallardel, Indira Kina Noborikawa, Melissa Campos Gutierrez, David |
author |
Inga Guevara, Marianela |
author_facet |
Inga Guevara, Marianela Betalleluz Pallardel, Indira Kina Noborikawa, Melissa Campos Gutierrez, David |
author_role |
author |
author2 |
Betalleluz Pallardel, Indira Kina Noborikawa, Melissa Campos Gutierrez, David |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Extraction fructooligosaccharides yacon reducing sugars Extracción fructooligosacáridos yacón azúcares reductores |
topic |
Extraction fructooligosaccharides yacon reducing sugars Extracción fructooligosacáridos yacón azúcares reductores |
description |
The research involved two stages: In the first one, screening methodology was performed toevaluate the effect of the most significant factors: temperature, time and ratio raw material:solvent (MP: S) on the extraction of fructooligosaccharides (FOS) and reducing sugars (AR)from yacon flour. A factorial arrangement 2K were used; the levels for the factors were: time5-40 minutes; ratio MP: S 1:10-1:70 g / ml; temperature 30-90 ° C; responses variables wereextraction yield of FOS and AR. The results indicated that only the factor ratio MP: S hadsignificant effect on the extraction of FOS and AR (p-value <0.05). In the next stage, manylevels of ratio MP: S (1:10 to 1: 100 g / ml) were evaluated holding for time 5 minutes andtemperature at 30°C. Maximum extraction and greatest recovery of the extract was obtainedwith ratio MP:S 1:30. Finally, two kinetic models were used to describe the extractionprocess of FOS and AR (1-60 min), values of R2 : 0,97 to 0,99 were obtained respectively.The results indicate that the ratio MP: S 1:30, time 10 minutes and temperature 30 °C assuremaximum performance in the extraction of FOS (37,60 ± 0,50% bs). |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-09-30 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion text texto |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/31 10.37761/rsqp.v81i3.31 |
url |
http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/31 |
identifier_str_mv |
10.37761/rsqp.v81i3.31 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/31/25 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perú https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perú https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
2015 |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedad Química del Perú |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedad Química del Perú |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 81 Núm. 3 (2015): Revista de la Sociedad Química del Perú; 263 - 272 Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 81 No. 3 (2015): Journal of Sociedad Química del Perú; 263 - 272 2309-8740 1810-634X 10.37761/rsqp.v81i3 reponame:Revista de la Sociedad Química del Perú instname:Sociedad Química del Perú instacron:SQP |
instname_str |
Sociedad Química del Perú |
instacron_str |
SQP |
institution |
SQP |
reponame_str |
Revista de la Sociedad Química del Perú |
collection |
Revista de la Sociedad Química del Perú |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1845972360979546112 |
score |
13.024418 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).