VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”

Descripción del Articulo

Berberis lobbiana is an Andean shrub that produces various nutritional and bioactivecompounds. This research conducted to expand our knowledge about vitamin C andphysicochemical parameters in the maturation. The samples were obtained from the wildflora of La Unión, Huánuco and analyzed using standar...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Rosales Laguna, Dyana Daysi, Arias Arroyo, Gladys
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2015
Institución:Sociedad Química del Perú
Repositorio:Revista de la Sociedad Química del Perú
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/15
Enlace del recurso:http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/15
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Berberis lobbiana
vitamin C
vitamina C
id REVSQP_43e11ec9b372a5e08a664c947b979be5
oai_identifier_str oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/15
network_acronym_str REVSQP
network_name_str Revista de la Sociedad Química del Perú
repository_id_str
spelling VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”VITAMINA C Y PARÁMETROS FISICOQUÍMICOS DURANTE LA MADURACIÓN DE Berberis lobbiana “UNTUSHA”Rosales Laguna, Dyana DaysiArias Arroyo, GladysBerberis lobbianavitamin CBerberis lobbianavitamina CBerberis lobbiana is an Andean shrub that produces various nutritional and bioactivecompounds. This research conducted to expand our knowledge about vitamin C andphysicochemical parameters in the maturation. The samples were obtained from the wildflora of La Unión, Huánuco and analyzed using standard techniques The vitamin C contentshowed a wide variation with significant differences in the fruit (p < 0.05), and the maturestate presented the higher content (181.86 ± 4.45 mg/100 g of fruit). The physicochemicalparameters presented a wide variation very marked in ripe fruits (p < 0.05). We also foundpositive correlations in the vitamin C content, pH, soluble solids, glucose but negative todensity of fruit and treatable acidity. In conclusion, B. lobbiana has a wide variation invitamin C and y in the physicochemical parameters of it fruits, mainly due to the influence ofgenetic factors, own of the maturation.Berberis lobbiana es un arbusto andino que produce varios compuestos nutritivos ybioactivos. Esta investigación se realizó para desarrollar el conocimiento relacionadoa la vitamina C y parámetros fisicoquímicos durante la maduración. Las muestras fueronobtenidas de la flora silvestre de La Unión, Huánuco y analizado usando técnicas estándar.El contenido de vitamina C mostró una amplia variación con diferencias significativas enfrutos (p < 0,05), y el estado maduro presentó el mayor contenido (181,86 ± 4,45 mg/100 gde fruto). Los parámetros fisicoquímicos presentaron una amplia variación muy marcada enlos frutos maduros (p < 0,05). Asimismo, se registró correlaciones positivas en el contenidode vitamina C, pH, sólidos solubles, glucosa pero negativa en densidad de fruto y acideztitulable. En conclusión, B. lobbiana presenta una amplia variación en el contenido devitamina C y en los parámetros fisicoquímicos de sus frutos, principalmente por la influenciade factores genéticos, propios de la maduración.Sociedad Química del Perú2015-03-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/1510.37761/rsqp.v81i1.15Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 81 Núm. 1 (2015): Revista de la Sociedad Química del Perú; 63 - 75Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 81 No. 1 (2015): Journal of the Chemical Society of Peru; 63 - 752309-87401810-634X10.37761/rsqp.v81i1reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/15/102015Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/152020-03-04T04:24:59Z
dc.title.none.fl_str_mv VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”
VITAMINA C Y PARÁMETROS FISICOQUÍMICOS DURANTE LA MADURACIÓN DE Berberis lobbiana “UNTUSHA”
title VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”
spellingShingle VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”
Rosales Laguna, Dyana Daysi
Berberis lobbiana
vitamin C
Berberis lobbiana
vitamina C
title_short VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”
title_full VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”
title_fullStr VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”
title_full_unstemmed VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”
title_sort VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”
dc.creator.none.fl_str_mv Rosales Laguna, Dyana Daysi
Arias Arroyo, Gladys
author Rosales Laguna, Dyana Daysi
author_facet Rosales Laguna, Dyana Daysi
Arias Arroyo, Gladys
author_role author
author2 Arias Arroyo, Gladys
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv Berberis lobbiana
vitamin C
Berberis lobbiana
vitamina C
topic Berberis lobbiana
vitamin C
Berberis lobbiana
vitamina C
description Berberis lobbiana is an Andean shrub that produces various nutritional and bioactivecompounds. This research conducted to expand our knowledge about vitamin C andphysicochemical parameters in the maturation. The samples were obtained from the wildflora of La Unión, Huánuco and analyzed using standard techniques The vitamin C contentshowed a wide variation with significant differences in the fruit (p < 0.05), and the maturestate presented the higher content (181.86 ± 4.45 mg/100 g of fruit). The physicochemicalparameters presented a wide variation very marked in ripe fruits (p < 0.05). We also foundpositive correlations in the vitamin C content, pH, soluble solids, glucose but negative todensity of fruit and treatable acidity. In conclusion, B. lobbiana has a wide variation invitamin C and y in the physicochemical parameters of it fruits, mainly due to the influence ofgenetic factors, own of the maturation.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-03-31
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
text
texto
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/15
10.37761/rsqp.v81i1.15
url http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/15
identifier_str_mv 10.37761/rsqp.v81i1.15
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/15/10
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perú
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perú
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv 2015
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedad Química del Perú
publisher.none.fl_str_mv Sociedad Química del Perú
dc.source.none.fl_str_mv Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 81 Núm. 1 (2015): Revista de la Sociedad Química del Perú; 63 - 75
Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 81 No. 1 (2015): Journal of the Chemical Society of Peru; 63 - 75
2309-8740
1810-634X
10.37761/rsqp.v81i1
reponame:Revista de la Sociedad Química del Perú
instname:Sociedad Química del Perú
instacron:SQP
instname_str Sociedad Química del Perú
instacron_str SQP
institution SQP
reponame_str Revista de la Sociedad Química del Perú
collection Revista de la Sociedad Química del Perú
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1843435746029993984
score 13.210282
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).