VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”
Descripción del Articulo
Berberis lobbiana is an Andean shrub that produces various nutritional and bioactivecompounds. This research conducted to expand our knowledge about vitamin C andphysicochemical parameters in the maturation. The samples were obtained from the wildflora of La Unión, Huánuco and analyzed using standar...
Autores: | , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2015 |
Institución: | Sociedad Química del Perú |
Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/15 |
Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/15 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Berberis lobbiana vitamin C vitamina C |
id |
REVSQP_43e11ec9b372a5e08a664c947b979be5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/15 |
network_acronym_str |
REVSQP |
network_name_str |
Revista de la Sociedad Química del Perú |
repository_id_str |
|
spelling |
VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA”VITAMINA C Y PARÁMETROS FISICOQUÍMICOS DURANTE LA MADURACIÓN DE Berberis lobbiana “UNTUSHA”Rosales Laguna, Dyana DaysiArias Arroyo, GladysBerberis lobbianavitamin CBerberis lobbianavitamina CBerberis lobbiana is an Andean shrub that produces various nutritional and bioactivecompounds. This research conducted to expand our knowledge about vitamin C andphysicochemical parameters in the maturation. The samples were obtained from the wildflora of La Unión, Huánuco and analyzed using standard techniques The vitamin C contentshowed a wide variation with significant differences in the fruit (p < 0.05), and the maturestate presented the higher content (181.86 ± 4.45 mg/100 g of fruit). The physicochemicalparameters presented a wide variation very marked in ripe fruits (p < 0.05). We also foundpositive correlations in the vitamin C content, pH, soluble solids, glucose but negative todensity of fruit and treatable acidity. In conclusion, B. lobbiana has a wide variation invitamin C and y in the physicochemical parameters of it fruits, mainly due to the influence ofgenetic factors, own of the maturation.Berberis lobbiana es un arbusto andino que produce varios compuestos nutritivos ybioactivos. Esta investigación se realizó para desarrollar el conocimiento relacionadoa la vitamina C y parámetros fisicoquímicos durante la maduración. Las muestras fueronobtenidas de la flora silvestre de La Unión, Huánuco y analizado usando técnicas estándar.El contenido de vitamina C mostró una amplia variación con diferencias significativas enfrutos (p < 0,05), y el estado maduro presentó el mayor contenido (181,86 ± 4,45 mg/100 gde fruto). Los parámetros fisicoquímicos presentaron una amplia variación muy marcada enlos frutos maduros (p < 0,05). Asimismo, se registró correlaciones positivas en el contenidode vitamina C, pH, sólidos solubles, glucosa pero negativa en densidad de fruto y acideztitulable. En conclusión, B. lobbiana presenta una amplia variación en el contenido devitamina C y en los parámetros fisicoquímicos de sus frutos, principalmente por la influenciade factores genéticos, propios de la maduración.Sociedad Química del Perú2015-03-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/1510.37761/rsqp.v81i1.15Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 81 Núm. 1 (2015): Revista de la Sociedad Química del Perú; 63 - 75Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 81 No. 1 (2015): Journal of the Chemical Society of Peru; 63 - 752309-87401810-634X10.37761/rsqp.v81i1reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/15/102015Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/152020-03-04T04:24:59Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA” VITAMINA C Y PARÁMETROS FISICOQUÍMICOS DURANTE LA MADURACIÓN DE Berberis lobbiana “UNTUSHA” |
title |
VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA” |
spellingShingle |
VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA” Rosales Laguna, Dyana Daysi Berberis lobbiana vitamin C Berberis lobbiana vitamina C |
title_short |
VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA” |
title_full |
VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA” |
title_fullStr |
VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA” |
title_full_unstemmed |
VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA” |
title_sort |
VITAMIN C AND PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS IN THE MATURATION OF Berberis lobbiana “UNTUSHA” |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Rosales Laguna, Dyana Daysi Arias Arroyo, Gladys |
author |
Rosales Laguna, Dyana Daysi |
author_facet |
Rosales Laguna, Dyana Daysi Arias Arroyo, Gladys |
author_role |
author |
author2 |
Arias Arroyo, Gladys |
author2_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Berberis lobbiana vitamin C Berberis lobbiana vitamina C |
topic |
Berberis lobbiana vitamin C Berberis lobbiana vitamina C |
description |
Berberis lobbiana is an Andean shrub that produces various nutritional and bioactivecompounds. This research conducted to expand our knowledge about vitamin C andphysicochemical parameters in the maturation. The samples were obtained from the wildflora of La Unión, Huánuco and analyzed using standard techniques The vitamin C contentshowed a wide variation with significant differences in the fruit (p < 0.05), and the maturestate presented the higher content (181.86 ± 4.45 mg/100 g of fruit). The physicochemicalparameters presented a wide variation very marked in ripe fruits (p < 0.05). We also foundpositive correlations in the vitamin C content, pH, soluble solids, glucose but negative todensity of fruit and treatable acidity. In conclusion, B. lobbiana has a wide variation invitamin C and y in the physicochemical parameters of it fruits, mainly due to the influence ofgenetic factors, own of the maturation. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-03-31 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion text texto |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/15 10.37761/rsqp.v81i1.15 |
url |
http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/15 |
identifier_str_mv |
10.37761/rsqp.v81i1.15 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/15/10 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perú https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perú https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
2015 |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedad Química del Perú |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedad Química del Perú |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 81 Núm. 1 (2015): Revista de la Sociedad Química del Perú; 63 - 75 Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 81 No. 1 (2015): Journal of the Chemical Society of Peru; 63 - 75 2309-8740 1810-634X 10.37761/rsqp.v81i1 reponame:Revista de la Sociedad Química del Perú instname:Sociedad Química del Perú instacron:SQP |
instname_str |
Sociedad Química del Perú |
instacron_str |
SQP |
institution |
SQP |
reponame_str |
Revista de la Sociedad Química del Perú |
collection |
Revista de la Sociedad Química del Perú |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1843435746029993984 |
score |
13.210282 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).