Actividad antimicrobiana, in vitro, del extracto etanólico de camu camu (Myrciaria dubia) contra microorganismos bucales
Descripción del Articulo
Objective: To evaluate the antimicrobial activity, through the agar diffusion method with wells, of camu camu (CC) against oral microorganisms. Methods: Strains of S. aureus, S. mutans, C. albicans and P. gingivalis were inoculated in Petri dishes. Ethanolic extracts (EEs) of peel, pulp and CC seed...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Fundación Instituto Hipólito Unanue |
Repositorio: | Diagnóstico |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revistadiagnostico.fihu.org.pe:article/30 |
Enlace del recurso: | https://revistadiagnostico.fihu.org.pe/index.php/diagnostico/article/view/30 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Myrtaceae Streptococcus mutans Staphylococcus aureus Candida albicans Porphyromonas gingivalis Staphylococcus aureu |
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Actividad antimicrobiana, in vitro, del extracto etanólico de camu camu (Myrciaria dubia) contra microorganismos bucalesPardo Aldave, Karina Pareja Vásquez, María Jurado Teixeira, Bertha Guillen Oneeglio, Alfredo Meneses Rivadeneira, Leopoldo Romero Coasaca, Ada CarolinaMyrtaceaeStreptococcus mutansStaphylococcus aureusCandida albicansPorphyromonas gingivalisMyrtaceaeStreptococcus mutansStaphylococcus aureuCandida albicansPorphyromonas gingivalisObjective: To evaluate the antimicrobial activity, through the agar diffusion method with wells, of camu camu (CC) against oral microorganisms. Methods: Strains of S. aureus, S. mutans, C. albicans and P. gingivalis were inoculated in Petri dishes. Ethanolic extracts (EEs) of peel, pulp and CC seed and controls (0.12% chlorhexidine, oral antiseptic, 70° alcohol and distilled water) were loaded into 6 mm diameter wells. All plates were incubated for 24-48 h and 11 days (P. gingivalis) at 35°C and the antimicrobial activity was determined by the formation of a zone of microbial growth inhibition (ZMGI), around the wells and measured by a Vernier caliper, by a researcher, calibrated interexaminer. The average of the different ZMGI areas (mm) was determined. The experiment was executed between 3 and 14 replicas. Descriptive and inferential statistics were applied (p<0.05). Results: Seed EEs inhibited the four microorganisms. For each microorganism, significant differentiation was observed in the antimicrobial activity according to experimental group (p=0.0000) and between pairs of groups (p<0.001). Conclusion:The three parts of CC exerted different values of antimicrobial activity against oral microorganisms, being similar or superior to oral antiseptics.Objetivo: Evaluar la actividad antimicrobiana, mediante el método de difusión en agar con pocillos, de camu camu (CC) contra microorganismos bucales. Métodos: Cepas de S. aureus, S. mutans, C. albicans y P. gingivalis fueron inoculadas en placas Petri. Extractos etanólicos (EEs) de cáscara, pulpa y semilla de CC y controles (clorhexidina 0,12%, antiséptico bucal, alcohol 70° y agua destilada) fueron cargados dentro de pocillos de 6 mm de diámetro. Todas las placas fueron incubadas por 24-48 horas y 11 días (P. gingivalis) a 35°C y la actividad antimicrobiana fue determinada por la formación de una zona de inhibición del crecimiento microbiano (ZICM), alrededor de los pocillos y medida mediante una regla Vernier, por un investigador, calibrado interexaminador. Se determinó el promedio de tres áreas diferentes de las ZICM (mm). El experimento fue ejecutado entre 3 y 14 réplicas. Se aplicó la estadística descriptiva e inferencial (p<0,05). Resultados: El EEs de semilla inhibió a los cuatro microorganismos. Por cada microorganismo, se evidenció diferencia significativa en la actividad antimicrobiana según grupo experimental (p=0,0000) y entre pares de grupos (p<0,001). Conclusión: Las tres partes de CC ejercieron, diferentes valores de actividad antimicrobiana contra microorganismos bucales, siendo similares o superiores a los antisépticos bucales.Fundación Instituto Hipólito Unanue2019-12-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistadiagnostico.fihu.org.pe/index.php/diagnostico/article/view/3010.33734/diagnostico.v58i1.30Diagnóstico; Vol. 58 No. 1 (2019); 23-28Diagnostico; Vol. 58 Núm. 1 (2019); 23-281018-28882709-795110.33734/diagnostico.v58i1reponame:Diagnósticoinstname:Fundación Instituto Hipólito Unanueinstacron:FIHUspahttps://revistadiagnostico.fihu.org.pe/index.php/diagnostico/article/view/30/29Derechos de autor 2020 Karina Pardo Aldave, María Pareja Vásquez, Bertha Jurado Teixeira, Alfredo Guillen Oneeglio, Leopoldo Meneses Rivadeneira, Ada Carolina Romero Coasacainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistadiagnostico.fihu.org.pe:article/302021-06-09T09:01:08Z |
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Objective: To evaluate the antimicrobial activity, through the agar diffusion method with wells, of camu camu (CC) against oral microorganisms. Methods: Strains of S. aureus, S. mutans, C. albicans and P. gingivalis were inoculated in Petri dishes. Ethanolic extracts (EEs) of peel, pulp and CC seed and controls (0.12% chlorhexidine, oral antiseptic, 70° alcohol and distilled water) were loaded into 6 mm diameter wells. All plates were incubated for 24-48 h and 11 days (P. gingivalis) at 35°C and the antimicrobial activity was determined by the formation of a zone of microbial growth inhibition (ZMGI), around the wells and measured by a Vernier caliper, by a researcher, calibrated interexaminer. The average of the different ZMGI areas (mm) was determined. The experiment was executed between 3 and 14 replicas. Descriptive and inferential statistics were applied (p<0.05). Results: Seed EEs inhibited the four microorganisms. For each microorganism, significant differentiation was observed in the antimicrobial activity according to experimental group (p=0.0000) and between pairs of groups (p<0.001). Conclusion:The three parts of CC exerted different values of antimicrobial activity against oral microorganisms, being similar or superior to oral antiseptics. |
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