HÁBITOS ALIMENTARIOS Y CONDICIONES PSICOLÓGICAS ASOCIADOS AL SÍNDROME DE INTESTINO IRRITABLE EN UN HOSPITAL PÚBLICO

Descripción del Articulo

Introduction: The objective of the present study was to identify food habits and psychological conditions which act as associated factors to Irritable Bowel Syndrome in the outpatient service of gastroenterology at the Huánuco base hospital ESSALUD-2009. Methods: We performed an observational, analy...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Medrano Egoávil, Elizabeth, Calderón Juárez, Lucio, Huamán Gonzales, Luis, Paco Fernández, Miguel, Dámaso Mata, Bernardo
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2017
Institución:Universidad Nacional Hermilio Valdizán
Repositorio:Revista UNHEVAL - Revista Peruana de Investigación en Salud
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistas.unheval.edu.pe:article/197
Enlace del recurso:http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/197
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Síndrome de Intestino Irritable, hábito alimentario, intolerancia alimentaria, hipersensibilidad alimentaria, ansiedad y depresión
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Medrano Egoávil, Elizabeth
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dc.description.none.fl_txt_mv Introduction: The objective of the present study was to identify food habits and psychological conditions which act as associated factors to Irritable Bowel Syndrome in the outpatient service of gastroenterology at the Huánuco base hospital ESSALUD-2009. Methods: We performed an observational, analytical, longitudinal and retrospective case-control study, matched by age and gender. Cases were people diagnosed of IBS according to the Rome III criteria in 2009. We worked with a sample size of 210 outpatients:105 cases and 105 controls (type1error = 0,05, potency = 0.8, exposed cases probability = 43,5%, exposed controls probability = 25%).Convenience Sampling. Variables studied as risk factors for IBS were food habits and anxiety/depression, measured by a dietary questionnaire adapted and evaluated by expert opinion and HADS score respectively. Results: The average age of patients was 51,32±12,69 years with a gender distribution of 132 females/78males. In the statistical bivariate analysis between risk factors and IBS, statistical significance was found with food habits {(p=0.0000; OR=4.36 (IC 95% 2,03 – 9,83)}. We analyzed clinical characteristic of patients and relationship was found between IBS and the following variables: skips dinner (74,3%), eat slowly (73,5%), eat out of home (63,1%), take drugs (67,3%), time before going to the bed≤ 1hour (68,8%) and abdominal discomfort or pain with food (76,1%), all of them with an IC = 95% and p <0.05. Conclusions: Changes in food habits have shown to be present in persons having Irritable Bowel Syndrome. The IBS is related to the omission of dinner, slow intake rate, meals away from home, drug use, time before going to the bed ≤ 1hour and the presence of abdominal discomfort or pain with the ingestion of certain foods.
Introducción: El objetivo del presente estudio fue identificar los hábitos alimentarios y las condiciones psicológicas que actúan como factores asociados al Síndrome de Intestino Irritable en la consulta ambulatoria del servicio de gastroenterología del Hospital Base II Es-Salud de Huánuco-2009. Métodos: Se realizó un estudio observacional, analítico, longitudinal, retrospectivo de casos y controles emparejado por edad y género. Los casos fueron asegurados diagnosticados de SII según los criterios Roma III del año 2009. Se trabajó con una muestra de 210 pacientes de la consulta ambulatoria del servicio de gastroenterología del Hospital II Es-Salud de Huánuco: 105 casos y 105 controles (Error tipo 1 = 0,05, potencia = 0,8, probabilidad anticipada de casos expuestos = 43,5%, probabilidad anticipada de controles expuestos = 25%). Muestreo por conveniencia. Las variables estudiadas como factores de riesgo para el SII fueron: hábito alimentario y ansiedad/depresión; medidas a través de un cuestionario de hábitos alimentarios adaptado y evaluado por opinión de expertos y la escala HADS respectivamente. Resultados: El promedio de edad de los asegurados fue de 51,32±12,69 años con una distribución por género de 132 mujeres/78 varones. En la evaluación estadística bivariada entre los factores de riesgo estudiados y el SII, se encontró significancia estadística con el hábito alimentario {(p=0,0000; OR=4,36 (IC 95% 2,03–9,83)}. Se analizaron las características clínicas de los asegurados y se encontró relación entre el SII y las siguientes variables: omite la cena (74,3%), come lento (73,5%), come fuera de casa (63,1%), toma medicamentos (67,3%), tiempo antes de acostarse ≤ 1h (68,8%) y molestias o dolor abdominal con los alimentos (76,1%), todos ellos con IC=95%; p<0,05. Conclusiones: Las alteraciones en el hábito alimentario han demostrado estar presentes en los asegurados con Síndrome de Intestino Irritable. El SII se relaciona con la omisión de la cena, velocidad de consumo lenta, comidas fuera de casa, consumo de medicamentos, tiempo antes de acostarse ≤1hora y la presencia de molestias o dolor abdominal con la ingesta de algunos alimentos.
description Introduction: The objective of the present study was to identify food habits and psychological conditions which act as associated factors to Irritable Bowel Syndrome in the outpatient service of gastroenterology at the Huánuco base hospital ESSALUD-2009. Methods: We performed an observational, analytical, longitudinal and retrospective case-control study, matched by age and gender. Cases were people diagnosed of IBS according to the Rome III criteria in 2009. We worked with a sample size of 210 outpatients:105 cases and 105 controls (type1error = 0,05, potency = 0.8, exposed cases probability = 43,5%, exposed controls probability = 25%).Convenience Sampling. Variables studied as risk factors for IBS were food habits and anxiety/depression, measured by a dietary questionnaire adapted and evaluated by expert opinion and HADS score respectively. Results: The average age of patients was 51,32±12,69 years with a gender distribution of 132 females/78males. In the statistical bivariate analysis between risk factors and IBS, statistical significance was found with food habits {(p=0.0000; OR=4.36 (IC 95% 2,03 – 9,83)}. We analyzed clinical characteristic of patients and relationship was found between IBS and the following variables: skips dinner (74,3%), eat slowly (73,5%), eat out of home (63,1%), take drugs (67,3%), time before going to the bed≤ 1hour (68,8%) and abdominal discomfort or pain with food (76,1%), all of them with an IC = 95% and p <0.05. Conclusions: Changes in food habits have shown to be present in persons having Irritable Bowel Syndrome. The IBS is related to the omission of dinner, slow intake rate, meals away from home, drug use, time before going to the bed ≤ 1hour and the presence of abdominal discomfort or pain with the ingestion of certain foods.
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