Study of Maca (Lepidium meyenii Walp.), Andean crop with therapeutic properties

Descripción del Articulo

The maca is a native product of the Central Andes of Peru, it is resistant to hail, to frost and to prolonged droughts. It is cultivated from the Inca period in altitudes between 3800 - 4500 meters above sea level. This herbaceous plant, has not only a high nutritional value, but it is also valued f...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Sifuentes-Penagos, Gabriel, León-Vásquez, Susan, Paucar-Menacho, Luz María
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2015
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/869
Enlace del recurso:http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/869
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Lepidium meyenii
acción terapéutica
antioxidante
glucosinolatos
macamidas
therapeutic actions
antioxidant
glucosinolates
macamides
id 2411-1783_569747a8ae5aad5333bbf06ff8acf454
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/869
network_acronym_str 2411-1783
repository_id_str .
network_name_str Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
spelling Study of Maca (Lepidium meyenii Walp.), Andean crop with therapeutic propertiesEstudio de la Maca (Lepidium meyenii Walp.), cultivo andino con propiedades terapéuticasSifuentes-Penagos, GabrielLeón-Vásquez, SusanPaucar-Menacho, Luz MaríaLepidium meyeniiacción terapéuticaantioxidanteglucosinolatosmacamidasLepidium meyeniitherapeutic actionsantioxidantglucosinolatesmacamidesThe maca is a native product of the Central Andes of Peru, it is resistant to hail, to frost and to prolonged droughts. It is cultivated from the Inca period in altitudes between 3800 - 4500 meters above sea level. This herbaceous plant, has not only a high nutritional value, but it is also valued for its medicinal role. Among the chemical components of this andean crop that have been related with therapeutic actions the increasing fertility and the energy levels, the antioxidant actions, the improving sexual desire and the growth rate. There are glucosinolates, sterols, fatty acids (macaene) and their corresponding amides (macamides), alkaloids (lepidilines A and B, macaridine) and polyphenols. This article presents a compilation of the researches that has been performed on the therapeutic properties of maca and its compounds responsible of them.La maca es un producto originario de los Andes Centrales del Perú, resistente a granizadas, heladas y sequías prolongadas. Se cultiva desde la época incaica en altitudes comprendidas entre los 3800 a 4500 m.s.n.m. Esta planta herbácea, presenta no sólo un alto valor nutricional sino también es valorada por su papel medicinal. Entre los componentes químicos de este cultivo andino que se han relacionado con sus acciones terapéuticas como el aumento de la fertilidad, niveles de energía, acción antioxidante, mejora del deseo sexual y la tasa de crecimiento, destacan: los glucosinolatos, esteroles, ácidos grasos (macaeno) y sus respectivas amidas (macamidas), alcaloides (lepidilinas A y B, macaridina) y polifenoles. El objetivo de este trabajo fue, recopilar las diferentes investigaciones que se han llevado a cabo sobre las propiedades terapéuticas de la maca y los compuestos responsables de las mismas.Universidad Nacional de Trujillo2015-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/86910.17268/sci.agropecu.2015.02.06Scientia Agropecuaria; Vol. 6 No. 2 (2015): April - June; 131-140Scientia Agropecuaria; Vol. 6 Núm. 2 (2015): Abril - Junio; 131-1402306-67412077-9917reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuariainstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/869/796http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/869/1351Derechos de autor 2015 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T15:35:20Zmail@mail.com -
dc.title.none.fl_str_mv Study of Maca (Lepidium meyenii Walp.), Andean crop with therapeutic properties
Estudio de la Maca (Lepidium meyenii Walp.), cultivo andino con propiedades terapéuticas
title Study of Maca (Lepidium meyenii Walp.), Andean crop with therapeutic properties
spellingShingle Study of Maca (Lepidium meyenii Walp.), Andean crop with therapeutic properties
Sifuentes-Penagos, Gabriel
Lepidium meyenii
acción terapéutica
antioxidante
glucosinolatos
macamidas
Lepidium meyenii
therapeutic actions
antioxidant
glucosinolates
macamides
title_short Study of Maca (Lepidium meyenii Walp.), Andean crop with therapeutic properties
title_full Study of Maca (Lepidium meyenii Walp.), Andean crop with therapeutic properties
title_fullStr Study of Maca (Lepidium meyenii Walp.), Andean crop with therapeutic properties
title_full_unstemmed Study of Maca (Lepidium meyenii Walp.), Andean crop with therapeutic properties
title_sort Study of Maca (Lepidium meyenii Walp.), Andean crop with therapeutic properties
dc.creator.none.fl_str_mv Sifuentes-Penagos, Gabriel
León-Vásquez, Susan
Paucar-Menacho, Luz María
author Sifuentes-Penagos, Gabriel
author_facet Sifuentes-Penagos, Gabriel
León-Vásquez, Susan
Paucar-Menacho, Luz María
author_role author
author2 León-Vásquez, Susan
Paucar-Menacho, Luz María
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Lepidium meyenii
acción terapéutica
antioxidante
glucosinolatos
macamidas
Lepidium meyenii
therapeutic actions
antioxidant
glucosinolates
macamides
topic Lepidium meyenii
acción terapéutica
antioxidante
glucosinolatos
macamidas
Lepidium meyenii
therapeutic actions
antioxidant
glucosinolates
macamides
dc.description.none.fl_txt_mv The maca is a native product of the Central Andes of Peru, it is resistant to hail, to frost and to prolonged droughts. It is cultivated from the Inca period in altitudes between 3800 - 4500 meters above sea level. This herbaceous plant, has not only a high nutritional value, but it is also valued for its medicinal role. Among the chemical components of this andean crop that have been related with therapeutic actions the increasing fertility and the energy levels, the antioxidant actions, the improving sexual desire and the growth rate. There are glucosinolates, sterols, fatty acids (macaene) and their corresponding amides (macamides), alkaloids (lepidilines A and B, macaridine) and polyphenols. This article presents a compilation of the researches that has been performed on the therapeutic properties of maca and its compounds responsible of them.
La maca es un producto originario de los Andes Centrales del Perú, resistente a granizadas, heladas y sequías prolongadas. Se cultiva desde la época incaica en altitudes comprendidas entre los 3800 a 4500 m.s.n.m. Esta planta herbácea, presenta no sólo un alto valor nutricional sino también es valorada por su papel medicinal. Entre los componentes químicos de este cultivo andino que se han relacionado con sus acciones terapéuticas como el aumento de la fertilidad, niveles de energía, acción antioxidante, mejora del deseo sexual y la tasa de crecimiento, destacan: los glucosinolatos, esteroles, ácidos grasos (macaeno) y sus respectivas amidas (macamidas), alcaloides (lepidilinas A y B, macaridina) y polifenoles. El objetivo de este trabajo fue, recopilar las diferentes investigaciones que se han llevado a cabo sobre las propiedades terapéuticas de la maca y los compuestos responsables de las mismas.
description The maca is a native product of the Central Andes of Peru, it is resistant to hail, to frost and to prolonged droughts. It is cultivated from the Inca period in altitudes between 3800 - 4500 meters above sea level. This herbaceous plant, has not only a high nutritional value, but it is also valued for its medicinal role. Among the chemical components of this andean crop that have been related with therapeutic actions the increasing fertility and the energy levels, the antioxidant actions, the improving sexual desire and the growth rate. There are glucosinolates, sterols, fatty acids (macaene) and their corresponding amides (macamides), alkaloids (lepidilines A and B, macaridine) and polyphenols. This article presents a compilation of the researches that has been performed on the therapeutic properties of maca and its compounds responsible of them.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-06-30
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Artículo evaluado por pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/869
10.17268/sci.agropecu.2015.02.06
url http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/869
identifier_str_mv 10.17268/sci.agropecu.2015.02.06
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/869/796
http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/869/1351
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2015 Scientia Agropecuaria
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2015 Scientia Agropecuaria
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
dc.source.none.fl_str_mv Scientia Agropecuaria; Vol. 6 No. 2 (2015): April - June; 131-140
Scientia Agropecuaria; Vol. 6 Núm. 2 (2015): Abril - Junio; 131-140
2306-6741
2077-9917
reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
instname:Universidad Nacional de Trujillo
instacron:UNITRU
reponame_str Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
collection Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
instname_str Universidad Nacional de Trujillo
instacron_str UNITRU
institution UNITRU
repository.name.fl_str_mv -
repository.mail.fl_str_mv mail@mail.com
_version_ 1701379321799639040
score 13.939383
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).