Vibrio harveyi effect under survival of Litopenaeus vannamei larvae
Descripción del Articulo
The culture of aquatic organisms show a high relevance in the human feeding and the culture activities can create artificial conditions that increase the growth and selection of specific bacteria. Vibrio species are normal bacteria’s from microflora of penaeid shrimp, those are opportunistic pathoge...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2013 |
| Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
| Repositorio: | Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/229 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/229 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
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Vibrio harveyi effect under survival of Litopenaeus vannamei larvaeEfecto de Vibrio harveyi en la sobrevivencia de larvas de Litopenaeus vannameiAguirre-Guzmán, GabrielLópez-Acevedo, EdgarVázquez-Sauceda, MaríaLitopenaeus vannameishrimpinfectionsurvivalVibrio harveyiLitopenaeus vannameicamaróninfecciónsobrevivenciaVibrio harveyiThe culture of aquatic organisms show a high relevance in the human feeding and the culture activities can create artificial conditions that increase the growth and selection of specific bacteria. Vibrio species are normal bacteria’s from microflora of penaeid shrimp, those are opportunistic pathogens that can take advantage of the ecological changes generated for the culture of aquatic organisms and which may cause diseases, low survival and economic losses in the shrimp production. The aim of this research was to determine the variation in the survival of different larval substages (nauplius, zoea I-III, mysis I-III) and postlarvae 1, of Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei exposed at three doses [103 , 105 , and 107 colony-forming unit (CFU) ml-1 [ of V. harveyi, by immersion (30 min) as infection method. This species generated a significant low survival in larvae (p < 0.05) only in high doses (105 and 107 CFU ml-1 ), where higher doses show the lowest values of survival. Larval substages and postlarvae 1 of shrimp showed sensitivity associate to the increase of Vibrio doses and this sensitivity decreased with the growth of larval substages and postlarvae 1. This information has high significance for the fisheries and aquaculture industry, which help to generate strategies to reduce the effects of V. harveyi with positive effect in growth and survival of the shrimp larvae and postlarvae 1.Los cultivos acuícolas son de gran relevancia en la alimentación humana, pero crean un medio ambiente artificial que promueve el crecimiento de diferentes especies de bacterias. Las especies del género Vibrio son bacterias de la microflora normal de los camarones peneidos y son también agentes patógenos oportunistas que pueden tomar ventaja de éstos cambios ecológicos generados en los cultivos acuícolas causando diferentes enfermedades, sobrevivencias bajas y pérdidas económicas en la producción de camarón. El objetivo de la presente investigación fue determinar la variación en la sensibilidad, de diferentes subestadios larvarios (nauplio, zoea I-III, misis I-III) y en el de postlarva 1, del camarón blanco del Pacifico Litopenaeus vannamei al ser expuestos a tres dosis [103 , 105 , y 107 unidades formadoras de colonias (UFC) ml-1 ] de V. harveyi, mediante infecciones por inmersión (30 min). Esta especie generó una sobrevivencia baja significativa en las larvas (p < 0,05) solamente en las dosis más altas (105 y 107 UFC ml-1 ), siendo la última dosis la que presentó los valores más bajos de sobrevivencia. Además, se observó que los subestadios larvales y en el de postlarva 1 fueron más resistentes a V. harveyi al aumentar la edad de los mismos. Esta información tiene gran significado para la industria acuícola, ya que les permite generar estrategias que disminuyan los efectos de V. harveyi y que les permita mejorar el crecimiento y sobrevivencia de las larvas y de postlarva 1 del camarón.Universidad Nacional de Trujillo2013-07-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/22910.17268/sci.agropecu.2013.02.05Scientia Agropecuaria; Vol. 4 No. 2 (2013): April - June; 121-127Scientia Agropecuaria; Vol. 4 Núm. 2 (2013): Abril - Junio; 121-1272306-67412077-9917reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuariainstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/229/294Derechos de autor 2013 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T15:35:14Zmail@mail.com - |
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The culture of aquatic organisms show a high relevance in the human feeding and the culture activities can create artificial conditions that increase the growth and selection of specific bacteria. Vibrio species are normal bacteria’s from microflora of penaeid shrimp, those are opportunistic pathogens that can take advantage of the ecological changes generated for the culture of aquatic organisms and which may cause diseases, low survival and economic losses in the shrimp production. The aim of this research was to determine the variation in the survival of different larval substages (nauplius, zoea I-III, mysis I-III) and postlarvae 1, of Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei exposed at three doses [103 , 105 , and 107 colony-forming unit (CFU) ml-1 [ of V. harveyi, by immersion (30 min) as infection method. This species generated a significant low survival in larvae (p < 0.05) only in high doses (105 and 107 CFU ml-1 ), where higher doses show the lowest values of survival. Larval substages and postlarvae 1 of shrimp showed sensitivity associate to the increase of Vibrio doses and this sensitivity decreased with the growth of larval substages and postlarvae 1. This information has high significance for the fisheries and aquaculture industry, which help to generate strategies to reduce the effects of V. harveyi with positive effect in growth and survival of the shrimp larvae and postlarvae 1. Los cultivos acuícolas son de gran relevancia en la alimentación humana, pero crean un medio ambiente artificial que promueve el crecimiento de diferentes especies de bacterias. Las especies del género Vibrio son bacterias de la microflora normal de los camarones peneidos y son también agentes patógenos oportunistas que pueden tomar ventaja de éstos cambios ecológicos generados en los cultivos acuícolas causando diferentes enfermedades, sobrevivencias bajas y pérdidas económicas en la producción de camarón. El objetivo de la presente investigación fue determinar la variación en la sensibilidad, de diferentes subestadios larvarios (nauplio, zoea I-III, misis I-III) y en el de postlarva 1, del camarón blanco del Pacifico Litopenaeus vannamei al ser expuestos a tres dosis [103 , 105 , y 107 unidades formadoras de colonias (UFC) ml-1 ] de V. harveyi, mediante infecciones por inmersión (30 min). Esta especie generó una sobrevivencia baja significativa en las larvas (p < 0,05) solamente en las dosis más altas (105 y 107 UFC ml-1 ), siendo la última dosis la que presentó los valores más bajos de sobrevivencia. Además, se observó que los subestadios larvales y en el de postlarva 1 fueron más resistentes a V. harveyi al aumentar la edad de los mismos. Esta información tiene gran significado para la industria acuícola, ya que les permite generar estrategias que disminuyan los efectos de V. harveyi y que les permita mejorar el crecimiento y sobrevivencia de las larvas y de postlarva 1 del camarón. |
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The culture of aquatic organisms show a high relevance in the human feeding and the culture activities can create artificial conditions that increase the growth and selection of specific bacteria. Vibrio species are normal bacteria’s from microflora of penaeid shrimp, those are opportunistic pathogens that can take advantage of the ecological changes generated for the culture of aquatic organisms and which may cause diseases, low survival and economic losses in the shrimp production. The aim of this research was to determine the variation in the survival of different larval substages (nauplius, zoea I-III, mysis I-III) and postlarvae 1, of Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei exposed at three doses [103 , 105 , and 107 colony-forming unit (CFU) ml-1 [ of V. harveyi, by immersion (30 min) as infection method. This species generated a significant low survival in larvae (p < 0.05) only in high doses (105 and 107 CFU ml-1 ), where higher doses show the lowest values of survival. Larval substages and postlarvae 1 of shrimp showed sensitivity associate to the increase of Vibrio doses and this sensitivity decreased with the growth of larval substages and postlarvae 1. This information has high significance for the fisheries and aquaculture industry, which help to generate strategies to reduce the effects of V. harveyi with positive effect in growth and survival of the shrimp larvae and postlarvae 1. |
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Scientia Agropecuaria; Vol. 4 No. 2 (2013): April - June; 121-127 Scientia Agropecuaria; Vol. 4 Núm. 2 (2013): Abril - Junio; 121-127 2306-6741 2077-9917 reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria instname:Universidad Nacional de Trujillo instacron:UNITRU |
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