Knowledge, Attitudes and Practices in Hygiene and Food Handling of Workers in the Restaurants of Miraflores and Lurigancho-Chosica, 2017
Descripción del Articulo
Objective: Determine the relationship of knowledge, attitudes and practices on hygiene and foodhandling of workers in the restaurants of Miraflores and Lurigancho-Chosica. Methodology: descriptiveand correlational type. The sample consisted of 125 manipulators from Miraflores and 125 fromLurigancho-...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Peruana Unión |
Repositorio: | Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs2.revistas.upeu.edu.pe:article/243 |
Enlace del recurso: | https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/243 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Knowledge, attitudes, practices. Conocimiento, actitudes, prácticas. |
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Knowledge, Attitudes and Practices in Hygiene and Food Handling of Workers in the Restaurants of Miraflores and Lurigancho-Chosica, 2017Conocimientos, Actitudes y Prácticas en higiene y manipulación de alimentos de los trabajadores en los restaurantes de Miraflores y Lurigancho-Chosica, 2017Torres Ramírez, Ruth Madelen Moori Apolinario, Silvia Elida Knowledge, attitudes, practices.Conocimiento, actitudes, prácticas.Objective: Determine the relationship of knowledge, attitudes and practices on hygiene and foodhandling of workers in the restaurants of Miraflores and Lurigancho-Chosica. Methodology: descriptiveand correlational type. The sample consisted of 125 manipulators from Miraflores and 125 fromLurigancho-Chosica; The questionnaire on knowledge, attitudes and practices on hygiene and foodhandling was used. Results: The results showed that in Miraflores and Lurigancho Chosica 70.4% and59.2% had high knowledge about hygiene and food handling, similarly, in both districts, very positiveattitudes about hygiene and food handling were found in 94.4% and 93.6% respectively. In Miraflores,97.6% of handlers present a high level of practices, while in Lurigancho Chosica the proportion is lowerwith 54.4%. Conclusion: it was observed that Miraflores handlers have a higher level of knowledgeand practices on hygiene and food handling that the district of Lurigancho Chosica, despite this resultwas found a very positive attitude about hygiene and food handling in both districts. On the other hand,knowledge and attitudes are correlated to both districts in a significant way.Objetivo: Determinar la relación de los conocimientos, actitudes y prácticas sobre higiene ymanipulación de alimentos de los trabajadores en los restaurantes de Miraflores y Lurigancho-Chosica.Metodología: Tipo descriptivo y correlacional. La muestra estuvo conformada por 125 manipuladoresde Miraflores y 125 de Lurigancho-Chosica; se utilizó el cuestionario de conocimientos, actitudes yprácticas sobre higiene y manipulación de alimentos. Resultados: Los resultados mostraron que enMiraflores y en Lurigancho-Chosica el 70.4% y el 59.2% presentaban conocimientos altos sobre higieney manipulación de alimentos, del mismo modo se encontró, en ambos distritos, actitudes muy positivassobre higiene y manipulación de alimentos en un 94.4% y 93.6% respectivamente. En Miraflores, el97.6% de manipuladores presentan un nivel alto de prácticas, mientras que en Lurigancho-Chosicala proporción es menor con 54.4%. Conclusión: Se observó que los manipuladores de Miraflorescuentan con un nivel más alto de conocimientos y prácticas sobre higiene y manipulación de alimentosque el distrito de Lurigancho-Chosica, a pesar de este resultado, se encontró una actitud muy positivasobre higiene y manipulación de alimentos en ambos distritos. Por otro lado, los conocimientos y lasactitudes están correlacionados para ambos distritos de manera significativa (p>.05).Universidad Peruana Unión2019-08-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/24310.17162/rccs.v11i1.243Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol 11 No 1 (2018): Revista Científica de Ciencias de la SaludRevista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 11 Núm. 1 (2018): Revista Científica de Ciencias de la Salud2411-00942306-060310.17162/rccs.v11i1reponame:Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Saludinstname:Universidad Peruana Unióninstacron:UPEUspahttps://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/243/251Derechos de autor 2019 Ruth Madelen Torres Ramírez##common.commaListSeparator##Silvia Elida Moori Apolinariohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2020-02-16T15:50:21Zmail@mail.com - |
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Objective: Determine the relationship of knowledge, attitudes and practices on hygiene and foodhandling of workers in the restaurants of Miraflores and Lurigancho-Chosica. Methodology: descriptiveand correlational type. The sample consisted of 125 manipulators from Miraflores and 125 fromLurigancho-Chosica; The questionnaire on knowledge, attitudes and practices on hygiene and foodhandling was used. Results: The results showed that in Miraflores and Lurigancho Chosica 70.4% and59.2% had high knowledge about hygiene and food handling, similarly, in both districts, very positiveattitudes about hygiene and food handling were found in 94.4% and 93.6% respectively. In Miraflores,97.6% of handlers present a high level of practices, while in Lurigancho Chosica the proportion is lowerwith 54.4%. Conclusion: it was observed that Miraflores handlers have a higher level of knowledgeand practices on hygiene and food handling that the district of Lurigancho Chosica, despite this resultwas found a very positive attitude about hygiene and food handling in both districts. On the other hand,knowledge and attitudes are correlated to both districts in a significant way. |
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Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol 11 No 1 (2018): Revista Científica de Ciencias de la Salud Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 11 Núm. 1 (2018): Revista Científica de Ciencias de la Salud 2411-0094 2306-0603 10.17162/rccs.v11i1 reponame:Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud instname:Universidad Peruana Unión instacron:UPEU |
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