Hypoglycemic effect of consumption of yacon (yacón) in type 2 diabetic mice induced with alloxan
Descripción del Articulo
Objective: Determine the effectiveness of the consumption of yacon (Smallantus sonchifolius) on glucose levelsin diabetes mellitus type 2 with alloxan-induced albino mice. Methods: The sample was comprised of a controlgroup and treatment with 21 albino mice in each case, with weights averages betwee...
Autores: | , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Peruana Unión |
Repositorio: | Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs2.revistas.upeu.edu.pe:article/176 |
Enlace del recurso: | https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/176 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Yacon, Pancreas, islets of Langerhans, Alloxan, albino mice Yacón, Páncreas, islotes de Langerhans, Aloxano, ratones albinos. |
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Hypoglycemic effect of consumption of yacon (yacón) in type 2 diabetic mice induced with alloxanEfecto hipoglucemiante del consumo de yacón (Smallantus sonchifolius) en ratones diabéticos tipo 2 inducidos con aloxanoMejía Vásquez, América Zuloeta Guerrero, Delcy Palacios Morales, Félix Yacon, Pancreas, islets of Langerhans, Alloxan, albino miceYacón, Páncreas, islotes de Langerhans, Aloxano, ratones albinos.Objective: Determine the effectiveness of the consumption of yacon (Smallantus sonchifolius) on glucose levelsin diabetes mellitus type 2 with alloxan-induced albino mice. Methods: The sample was comprised of a controlgroup and treatment with 21 albino mice in each case, with weights averages between 30 - 40g, executed in thelaboratory of Anatomy and microscopy. The mice were induced with Alloxan in solution of 0.5gr / 200 ml ofdistilled water administered intraperitoneally at doses of 0.1 to 0.7 ml/36 days to induce to DM2. The averageevaluation of basal glucose was 110 mg/dl for control and treatment. Results: In the treatment group inducedinitial glucose levels was 135.30 mg/dl, reduced to 107,70 mg/dl, with a confidence level of 99%, presentedsignificant statistical differences in the tabulated value of (p < 01). The initial glucose and end of the controlgroup was 130.60 mg / dl and 151.45 mg / dl, respectively, had no degree of significance. Conclusions: the studyanatomy pathological by cytotoxic effect of Alloxan on the pancreas, presented malformation of structural cellsand destruction of the islets of Langerhans, also the consumption of 100g of yacon in albino mice induced toDM2 during a period of 34 days significantly decreased the level of glycemia. Objetivo: Determinar la efectividad del consumo de yacón (Smallantus sonchifolius) sobre los niveles de glucosaen ratones albinos con diabetes mellitus tipo 2 inducidos con aloxano. Material y métodos: La muestra estuvoconformada por un grupo control y tratamiento con 21 ratones albinos en cada caso, con pesos promedios entre30-40g, ejecutados en el laboratorio de anatomía y microscopia. Los ratones fueron inducidos con Aloxano ensolución de 0.5gr/ 200 ml de agua destilada administrados por vía intraperitoneal en dosis de 0,1 a 0,7 ml/ 36días, para inducir a DM2. La evaluación de glucosa basal promedio fue de 110 mg/dl para control y tratamiento.Resultados: en el grupo con tratamiento el nivel de glucosa inicial inducida fue 135.30mg/dl, redujo a 107.70mg/dl, a un nivel de confianza al 99%, presentó diferencia estadística significativa respecto al valor tabulado de(p<01). La glucosa inicial y final del control fue 130.60mg/dl y 151.45mg/dl respectivamente, no tuvo gradode significancia. Conclusiones: El estudio anatomopatológico por efecto citotóxico del Aloxano en el páncreas,presentó malformación de células estructurales y destrucción de los islotes de Langerhans, además el consumo de100g de yacón en ratones albinos inducidos a DM2 durante un periodo de 34 días disminuyó significativamenteel nivel de glicemia. Universidad Peruana Unión2019-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/17610.17162/rccs.v9i1.176Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol 9 No 1 (2016): Revista Científica de Ciencias de la SaludRevista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 9 Núm. 1 (2016): Revista Científica de Ciencias de la Salud2411-00942306-060310.17162/rccs.v9i1reponame:Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Saludinstname:Universidad Peruana Unióninstacron:UPEUspahttps://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/176/185Derechos de autor 2019 América Mejía Vásquez##common.commaListSeparator##Delcy Zuloeta Guerrero##common.commaListSeparator##Félix Palacios Moraleshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2020-02-16T15:50:21Zmail@mail.com - |
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Objective: Determine the effectiveness of the consumption of yacon (Smallantus sonchifolius) on glucose levelsin diabetes mellitus type 2 with alloxan-induced albino mice. Methods: The sample was comprised of a controlgroup and treatment with 21 albino mice in each case, with weights averages between 30 - 40g, executed in thelaboratory of Anatomy and microscopy. The mice were induced with Alloxan in solution of 0.5gr / 200 ml ofdistilled water administered intraperitoneally at doses of 0.1 to 0.7 ml/36 days to induce to DM2. The averageevaluation of basal glucose was 110 mg/dl for control and treatment. Results: In the treatment group inducedinitial glucose levels was 135.30 mg/dl, reduced to 107,70 mg/dl, with a confidence level of 99%, presentedsignificant statistical differences in the tabulated value of (p < 01). The initial glucose and end of the controlgroup was 130.60 mg / dl and 151.45 mg / dl, respectively, had no degree of significance. Conclusions: the studyanatomy pathological by cytotoxic effect of Alloxan on the pancreas, presented malformation of structural cellsand destruction of the islets of Langerhans, also the consumption of 100g of yacon in albino mice induced toDM2 during a period of 34 days significantly decreased the level of glycemia. |
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Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol 9 No 1 (2016): Revista Científica de Ciencias de la Salud Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 9 Núm. 1 (2016): Revista Científica de Ciencias de la Salud 2411-0094 2306-0603 10.17162/rccs.v9i1 reponame:Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud instname:Universidad Peruana Unión instacron:UPEU |
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