Nivel de contaminación enteroparasitaria de lechugas (Lactuca Sativa) irrigadas con aguas del Río Rímac para consumo humano en la zona de Carapongo.
Descripción del Articulo
Objective: This study aimed to determine the enteroparasitosis pollution level from lettuce meant for human consumption irrigated with wastewater from the Rimac River in post-harvest season. Methodology: It were establishedthree study sites: Z-1 Cuncacucho hill curve; Z-2 the bridge area or the Cara...
| Autor: | |
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2019 |
| Institución: | Universidad Peruana Unión |
| Repositorio: | Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs2.revistas.upeu.edu.pe:article/74 |
| Enlace del recurso: | https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/74 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Protozoosis, Cryptosporidium, Isospora, Giardia, lettuce. Protozoosis, cryptosporidium, isospora, giardia, lechuga. |
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Nivel de contaminación enteroparasitaria de lechugas (Lactuca Sativa) irrigadas con aguas del Río Rímac para consumo humano en la zona de Carapongo. Palacios Morales, Félix Nicolás Protozoosis, Cryptosporidium, Isospora, Giardia, lettuce. Protozoosis, cryptosporidium, isospora, giardia, lechuga. |
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Objective: This study aimed to determine the enteroparasitosis pollution level from lettuce meant for human consumption irrigated with wastewater from the Rimac River in post-harvest season. Methodology: It were establishedthree study sites: Z-1 Cuncacucho hill curve; Z-2 the bridge area or the Carapongo market, 50 meters from the riverbank; and Z-3 around the bus stop The Portillo 50 meters away from the river bank. The lettuce samples (Lactucasativa) were taken in situ in the number of two lettuce heads from which it was used approximately 200 grams of basal leaves which were in direct contact with the soil and water during the irrigation period. The collection was donethrough the use of examination gloves, scalpels, simple tweezers and the samples were collected in polyethylenecrystal bags with security locks. The samples were processed by the direct method of observation and by the modified Ziehl Neelsen coloring technique. Results: The results showed that there were enteroparasitosis contaminationlevels in the lettuce leaves with the following parasites: blastocystis hominis (23.88%), balantidium coli (4.47%),entamoeba coli (1%), Cryptosporidium spp. (10.44%), Giardia lamblia. (8.95%), Ascaris lumbricoides (17.91%),Entamoeba hystolitica (19.40%), Isospora sp (2.98%), Toxocara sp (5.97%). Given these results, it is necessary totake control measures to improve the hygienic health quality for these foods. From the results found in this study it is recommended a continuous monitoring in the lettuce post-harvest procedure for being a horticultural product fordirect consumption. Conclusions: It was found the presence of species of enteroparasites in lettuce (Lactuca sativa)for human consumption irrigated with sewage water that comes from Rimac River in the Carapongo horticulturearea. The highest percentage of enteroparasites were Blastocystis hominis 29.91%, Entamoeba hystolitica 19.03%,Ascaris lumbricoides 17.84%, Cryptosporidium s 11.14% respectively. It was possible to assess the presence ofenteroparasites in various levels described as high, medium, regular and low by the WHO standards. Objetivo: El presente estudio tuvo como objetivo determinar el nivel de la contaminación enteroparasitaria de lechugas para consumo humano irrigadas con aguas servidas del río Rímac en poscosecha. Metodología: Se estableció tres zonas de estudio Z-1 curva del cerro Cuncacucho, Z-2 puente o mercado de Carapongo a 50 m de rivera del río y Z-3 paradero Portillo a 50 m de la ribera del río Las muestras de lechuga, (Lactuca sativa), fueron tomadas in situ en número de dos unidades, de las cuales se utilizaron aproximadamente 200g. de hojas basales que estuvieron en contacto directo con el suelo y las aguas durante el período de irrigación; la colecta se hizo mediante el uso de guantes de examen, bisturíes, pinzas simples y colectadas en bolsas cristal de polietileno con click de seguridad.Las muestras fueron procesadas por el método directo de observación y por la técnica de colo- ración de Ziehl Neelsen modificado. Resultados: Los resultados obtenidos demostraron un nivel de contaminación enteroparasitaria de lechugas, encontrándose los siguientes parásitos Blastocystis hominis (23.88%), Balantidium coli (4.47%), Entamoeba coli (1%) Crytosporidium spp. (10.44%), Giardia lamblia. (8.95%), Ascaris lumbricoides. (17.91%), entamoeba hystolitica (19.40%), Isospora sp (2.98%), toxocara sp (5.97%). Frente a estos resultados, es necesario que se tomen medidas de control para mejorar la calidad higiénica sanitaria de estos alimentos. Por los resultados hallados en el presente estudio se recomienda el monitoreo continuo en pos cosecha de lechuga como producto hortícola de consumo directo. Conclusiones: Se encontró la presencia de especies de enteroparásitos en las lechugas (Lactuca sativa) para consumo humano irrigadas con aguas servidas del río Rímac en la zona hortícola de Carapongo. El mayor porcentaje de enteroparásitos fueron Blastocystis hominis 29.91%, Entamoeba hystolitica 19.03%, Áscaris lumbricoides 17.84%, Cryptosporidium s11.14% respectivamente. Se ha podido evaluar la presen- cia de enteroparàsitos en varios niveles descritos como alto, medio, regular y bajo según los estándares de la OMS. |
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Objective: This study aimed to determine the enteroparasitosis pollution level from lettuce meant for human consumption irrigated with wastewater from the Rimac River in post-harvest season. Methodology: It were establishedthree study sites: Z-1 Cuncacucho hill curve; Z-2 the bridge area or the Carapongo market, 50 meters from the riverbank; and Z-3 around the bus stop The Portillo 50 meters away from the river bank. The lettuce samples (Lactucasativa) were taken in situ in the number of two lettuce heads from which it was used approximately 200 grams of basal leaves which were in direct contact with the soil and water during the irrigation period. The collection was donethrough the use of examination gloves, scalpels, simple tweezers and the samples were collected in polyethylenecrystal bags with security locks. The samples were processed by the direct method of observation and by the modified Ziehl Neelsen coloring technique. Results: The results showed that there were enteroparasitosis contaminationlevels in the lettuce leaves with the following parasites: blastocystis hominis (23.88%), balantidium coli (4.47%),entamoeba coli (1%), Cryptosporidium spp. (10.44%), Giardia lamblia. (8.95%), Ascaris lumbricoides (17.91%),Entamoeba hystolitica (19.40%), Isospora sp (2.98%), Toxocara sp (5.97%). Given these results, it is necessary totake control measures to improve the hygienic health quality for these foods. From the results found in this study it is recommended a continuous monitoring in the lettuce post-harvest procedure for being a horticultural product fordirect consumption. Conclusions: It was found the presence of species of enteroparasites in lettuce (Lactuca sativa)for human consumption irrigated with sewage water that comes from Rimac River in the Carapongo horticulturearea. The highest percentage of enteroparasites were Blastocystis hominis 29.91%, Entamoeba hystolitica 19.03%,Ascaris lumbricoides 17.84%, Cryptosporidium s 11.14% respectively. It was possible to assess the presence ofenteroparasites in various levels described as high, medium, regular and low by the WHO standards. |
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Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol 3 No 1 (2010): Revista Científica de Ciencias de la Salud Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 3 Núm. 1 (2010): Revista Científica de Ciencias de la Salud 2411-0094 2306-0603 10.17162/rccs.v3i1 reponame:Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud instname:Universidad Peruana Unión instacron:UPEU |
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The collection was donethrough the use of examination gloves, scalpels, simple tweezers and the samples were collected in polyethylenecrystal bags with security locks. The samples were processed by the direct method of observation and by the modified Ziehl Neelsen coloring technique. Results: The results showed that there were enteroparasitosis contaminationlevels in the lettuce leaves with the following parasites: blastocystis hominis (23.88%), balantidium coli (4.47%),entamoeba coli (1%), Cryptosporidium spp. (10.44%), Giardia lamblia. (8.95%), Ascaris lumbricoides (17.91%),Entamoeba hystolitica (19.40%), Isospora sp (2.98%), Toxocara sp (5.97%). Given these results, it is necessary totake control measures to improve the hygienic health quality for these foods. From the results found in this study it is recommended a continuous monitoring in the lettuce post-harvest procedure for being a horticultural product fordirect consumption. Conclusions: It was found the presence of species of enteroparasites in lettuce (Lactuca sativa)for human consumption irrigated with sewage water that comes from Rimac River in the Carapongo horticulturearea. The highest percentage of enteroparasites were Blastocystis hominis 29.91%, Entamoeba hystolitica 19.03%,Ascaris lumbricoides 17.84%, Cryptosporidium s 11.14% respectively. It was possible to assess the presence ofenteroparasites in various levels described as high, medium, regular and low by the WHO standards.Objetivo: El presente estudio tuvo como objetivo determinar el nivel de la contaminación enteroparasitaria de lechugas para consumo humano irrigadas con aguas servidas del río Rímac en poscosecha. Metodología: Se estableció tres zonas de estudio Z-1 curva del cerro Cuncacucho, Z-2 puente o mercado de Carapongo a 50 m de rivera del río y Z-3 paradero Portillo a 50 m de la ribera del río Las muestras de lechuga, (Lactuca sativa), fueron tomadas in situ en número de dos unidades, de las cuales se utilizaron aproximadamente 200g. de hojas basales que estuvieron en contacto directo con el suelo y las aguas durante el período de irrigación; la colecta se hizo mediante el uso de guantes de examen, bisturíes, pinzas simples y colectadas en bolsas cristal de polietileno con click de seguridad.Las muestras fueron procesadas por el método directo de observación y por la técnica de colo- ración de Ziehl Neelsen modificado. Resultados: Los resultados obtenidos demostraron un nivel de contaminación enteroparasitaria de lechugas, encontrándose los siguientes parásitos Blastocystis hominis (23.88%), Balantidium coli (4.47%), Entamoeba coli (1%) Crytosporidium spp. (10.44%), Giardia lamblia. (8.95%), Ascaris lumbricoides. (17.91%), entamoeba hystolitica (19.40%), Isospora sp (2.98%), toxocara sp (5.97%). Frente a estos resultados, es necesario que se tomen medidas de control para mejorar la calidad higiénica sanitaria de estos alimentos. Por los resultados hallados en el presente estudio se recomienda el monitoreo continuo en pos cosecha de lechuga como producto hortícola de consumo directo. Conclusiones: Se encontró la presencia de especies de enteroparásitos en las lechugas (Lactuca sativa) para consumo humano irrigadas con aguas servidas del río Rímac en la zona hortícola de Carapongo. El mayor porcentaje de enteroparásitos fueron Blastocystis hominis 29.91%, Entamoeba hystolitica 19.03%, Áscaris lumbricoides 17.84%, Cryptosporidium s11.14% respectivamente. 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