Program Effectiveness “Ally Micuy” in improving the nutritional status of children under 36 months Chacas district, Ancash Region, Peru

Descripción del Articulo

Objective: To determine the effectiveness of the “Ally Micuy” in improving the nutritional status of childrenunder 36 months Chacas District, Ancash Region. Methods: The study design is pre experimental, populationand sample were 122 children. For data collection sheet was used monitoring the childr...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Brañes Hermitaño, Daisy Danitza, Chávez Gómez, Rosita Asunción, Miranda Flores, María Alina
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Peruana Unión
Repositorio:Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs2.revistas.upeu.edu.pe:article/131
Enlace del recurso:https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/131
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Nutritional status, food, program. Anemia, chronic malnutrition.
Estado nutricional, alimentación, anemia, desnutrición crónica.
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Efectividad del Programa “Ally Micuy” en la mejora del estado nutricional de las niñas y niños menores de 36 meses del distrito de Chacas, región Ancash, Perú
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dc.description.none.fl_txt_mv Objective: To determine the effectiveness of the “Ally Micuy” in improving the nutritional status of childrenunder 36 months Chacas District, Ancash Region. Methods: The study design is pre experimental, populationand sample were 122 children. For data collection sheet was used monitoring the children, which recordedanthropometric data (height / age), hemoglobin (g / dl according to high level) and knowledge of mothers. Inimplementing the “Ally Micuy” was searched comprehensively improve the quality of life of the participatingmothers through various individual and group activities. Results: Before 5% unknown Programme concernedabout food issues, this increased to 90% after the intervention, on the other hand the difference in hemoglobinvalues according to statistical analysis comparing means for related samples was in response before the programan average of 10.4 g / dl and postoperatively an average of 11.0 g / dl with a difference of 0,000 Sig. Regardingchronic malnutrition most significant age groups were 6-11 months with a difference of Sig = 0.008, 12-17months with a difference of Next 18-23 Months = 0.012 and a difference of Sig =. 000. Conclusions: TheProgram “Ally Micuy” is effective in improving the nutritional status because increased knowledge of mothers,the value of Hb and decreased the prevalence of chronic malnutrition.
Objetivo: Determinar la efectividad del Programa “Ally Micuy” en la mejora del estado nutricional de las niñas y niños menores de 36 meses del distrito de Chacas, región Ancash. Materiales y Métodos: El diseño de estudio es preexperimental, la población y muestra fueron de 122 niñas y niños. Para la recolección de datos se aplicó la ficha de seguimiento de niñas y niños, donde se registraron datos antropométricos (talla/edad), nivel de hemoglobina (g/dl de acuerdo al nivel de altura) y conocimiento de las madres. Al aplicar el Programa “Ally Micuy” se buscó mejorar integralmente la calidad de vida de las madres participantes, mediante diversas actividades individuales y grupales. Resultados: Antes del Programa el 5% desconocía temas referidos sobre la alimentación, este aumentó a un 90% después de la intervención, por otro lado la diferencia de los valores de Hemoglobina según el análisis estadístico de comparación de medias para muestras relacionadas tuvo como respuesta antes del programa una media de 10.4 de g/dl y después de la intervención una media de 11,0 g/dl con una diferencia de Sig.=. 000. Respecto a la desnutrición crónica los grupos etarios más significativos fueron de 6 -11 meses con una diferencia de Sig.= 0,008, 12-17 meses con una diferencia de Sig.= 0,012 y 18-23 meses con una diferencia de Sig.=. 000. Conclusiones: El Programa “Ally Micuy” es efectivo en la mejora del estado nutricional porque incrementó los conocimientos de las madres, el valor de Hb y disminuyó la prevalencia de la desnutrición crónica.
description Objective: To determine the effectiveness of the “Ally Micuy” in improving the nutritional status of childrenunder 36 months Chacas District, Ancash Region. Methods: The study design is pre experimental, populationand sample were 122 children. For data collection sheet was used monitoring the children, which recordedanthropometric data (height / age), hemoglobin (g / dl according to high level) and knowledge of mothers. Inimplementing the “Ally Micuy” was searched comprehensively improve the quality of life of the participatingmothers through various individual and group activities. Results: Before 5% unknown Programme concernedabout food issues, this increased to 90% after the intervention, on the other hand the difference in hemoglobinvalues according to statistical analysis comparing means for related samples was in response before the programan average of 10.4 g / dl and postoperatively an average of 11.0 g / dl with a difference of 0,000 Sig. Regardingchronic malnutrition most significant age groups were 6-11 months with a difference of Sig = 0.008, 12-17months with a difference of Next 18-23 Months = 0.012 and a difference of Sig =. 000. Conclusions: TheProgram “Ally Micuy” is effective in improving the nutritional status because increased knowledge of mothers,the value of Hb and decreased the prevalence of chronic malnutrition.
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