Kinetic models applied to the growth of Saccharomyces boulardii

Descripción del Articulo

Predictive microbiology is an interesting tool that allows evaluating the behavior of biomass and metabolites in different culture media, providing multiple benefits, whether scientific or industrial, for these and other reasons the objective of this research was to evaluate applied sigmoidal kineti...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Chambi Rodriguez, Alex Danny, Torres Jimenez , Ana Mónica
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2021
Institución:Universidad Nacional del Altiplano
Repositorio:Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:huajsapata.unap.edu.pe:article/213
Enlace del recurso:https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/213
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Saccharomyces boulardii
microbiología predictiva
crecimiento microbiano
predictive microbiology
microbial growth
id 2313-2957_71e8298780d482487c96c50207849998
oai_identifier_str oai:huajsapata.unap.edu.pe:article/213
network_acronym_str 2313-2957
network_name_str Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research
dc.title.none.fl_str_mv Kinetic models applied to the growth of Saccharomyces boulardii
Modelos cinéticos sigmoidales aplicados al crecimiento de Saccharomyces boulardii
title Kinetic models applied to the growth of Saccharomyces boulardii
spellingShingle Kinetic models applied to the growth of Saccharomyces boulardii
Chambi Rodriguez, Alex Danny
Saccharomyces boulardii
microbiología predictiva
crecimiento microbiano
Saccharomyces boulardii
predictive microbiology
microbial growth
title_short Kinetic models applied to the growth of Saccharomyces boulardii
title_full Kinetic models applied to the growth of Saccharomyces boulardii
title_fullStr Kinetic models applied to the growth of Saccharomyces boulardii
title_full_unstemmed Kinetic models applied to the growth of Saccharomyces boulardii
title_sort Kinetic models applied to the growth of Saccharomyces boulardii
dc.creator.none.fl_str_mv Chambi Rodriguez, Alex Danny
Torres Jimenez , Ana Mónica
author Chambi Rodriguez, Alex Danny
author_facet Chambi Rodriguez, Alex Danny
Torres Jimenez , Ana Mónica
author_role author
author2 Torres Jimenez , Ana Mónica
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv Saccharomyces boulardii
microbiología predictiva
crecimiento microbiano
Saccharomyces boulardii
predictive microbiology
microbial growth
topic Saccharomyces boulardii
microbiología predictiva
crecimiento microbiano
Saccharomyces boulardii
predictive microbiology
microbial growth
dc.description.none.fl_txt_mv Predictive microbiology is an interesting tool that allows evaluating the behavior of biomass and metabolites in different culture media, providing multiple benefits, whether scientific or industrial, for these and other reasons the objective of this research was to evaluate applied sigmoidal kinetic models to the growth of Saccharomyces boulardii in milk. For this purpose, flasks were prepared with 200 mL of fresh cow's milk, previously sterilized at 121 ° C x 15 min, then the strains were inoculated at a temperature of 37 ° C and incubated at the same temperature under constant shaking of 20 revolutions per minute (rpm) in a water bath with shaking, for 7 h; To construct the curves and obtain the growth constants, colony-forming units were counted per milliliter (cfu / ml) at one-hour intervals, with a monocular microscope and Neubauer chamber. Also, the pH and titratable acidity expressed in lactic acid were measured. The data obtained were converted to a logarithmic scale to apply the sigmoidal equations of Gompertz, Logistic, Modified Logistic and Weibull. The results of the kinetic modeling gave us that the modified Logistics and Logistics models presented a better fit compared to the rest. Likewise, the Weibull model presented the lowest value of adjustment, on the other hand, in the analysis of the statistical criteria, all models except Weibull present similarity. Finally, each sigmoidal model allowed to evaluate the growth of Saccharomyces boulardii with each of its kinetic constants.
La microbiología predictiva es una interesante herramienta que permite evaluar el comportamiento de biomasa y metabolitos en diferentes medios de cultivo, proporcionándonos múltiples beneficios ya sean de carácter científico o industrial, por estas y otras razones el objetivo de la presente investigación fue evaluar modelos cinéticos sigmoidales aplicados al crecimiento de Saccharomyces boulardii en leche. Para tal efecto, se preparó matraces con 200 ml de leche fresca de vaca, previamente esterilizada a 121 °C x 15 min, luego las cepas fueron inoculadas a una temperatura de 37 °C e incubadas a la misma temperatura en agitación constante de 20 revoluciones por minuto (rpm) baño maría con agitación, por 7 h; para la construcción de las curvas y la obtención de las constantes de crecimiento se realizaron conteos de unidades formadoras de colonia por mililitro (ufc/ml) en intervalos de una hora, con un microscopio monocular y cámara de Neubauer. También se midió el pH y acidez titulable expresado en ácido láctico. Los datos obtenidos fueron convertidos a escala logarítmica para aplicar las ecuaciones sigmoidales de Gompertz, Logístico, Logístico modificado y Weibull. Los resultados del modelamiento cinético nos dieron que los modelos Logístico y Logístico modificado presentaron un mejor ajuste en comparación a los restantes. Asimismo, el modelo de Weibull presento el valor más bajo de ajuste, por otro, en el análisis de los criterios estadísticos todos los modelos excepto Weibull presentan similitud. Finalmente, cada modelo sigmoidal permitió evaluar el crecimiento de Saccharomyces boulardii con cada una de sus constantes cinéticos.
description Predictive microbiology is an interesting tool that allows evaluating the behavior of biomass and metabolites in different culture media, providing multiple benefits, whether scientific or industrial, for these and other reasons the objective of this research was to evaluate applied sigmoidal kinetic models to the growth of Saccharomyces boulardii in milk. For this purpose, flasks were prepared with 200 mL of fresh cow's milk, previously sterilized at 121 ° C x 15 min, then the strains were inoculated at a temperature of 37 ° C and incubated at the same temperature under constant shaking of 20 revolutions per minute (rpm) in a water bath with shaking, for 7 h; To construct the curves and obtain the growth constants, colony-forming units were counted per milliliter (cfu / ml) at one-hour intervals, with a monocular microscope and Neubauer chamber. Also, the pH and titratable acidity expressed in lactic acid were measured. The data obtained were converted to a logarithmic scale to apply the sigmoidal equations of Gompertz, Logistic, Modified Logistic and Weibull. The results of the kinetic modeling gave us that the modified Logistics and Logistics models presented a better fit compared to the rest. Likewise, the Weibull model presented the lowest value of adjustment, on the other hand, in the analysis of the statistical criteria, all models except Weibull present similarity. Finally, each sigmoidal model allowed to evaluate the growth of Saccharomyces boulardii with each of its kinetic constants.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-01-15
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/213
10.18271/ria.2021.213
url https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/213
identifier_str_mv 10.18271/ria.2021.213
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/213/187
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2021 Revista de Investigaciones Altoandinas
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2021 Revista de Investigaciones Altoandinas
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional del Altiplano de Puno
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional del Altiplano de Puno
dc.source.none.fl_str_mv Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 23 No. 1 (2021); 47-54
Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 23 Núm. 1 (2021); 47-54
2313-2957
2306-8582
reponame:Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research
instname:Universidad Nacional del Altiplano
instacron:UNAP
reponame_str Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research
collection Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Research
instname_str Universidad Nacional del Altiplano
instacron_str UNAP
institution UNAP
repository.name.fl_str_mv -
repository.mail.fl_str_mv mail@mail.com
_version_ 1691413308306882560
spelling Kinetic models applied to the growth of Saccharomyces boulardiiModelos cinéticos sigmoidales aplicados al crecimiento de Saccharomyces boulardii Chambi Rodriguez, Alex DannyTorres Jimenez , Ana MónicaSaccharomyces boulardiimicrobiología predictivacrecimiento microbianoSaccharomyces boulardiipredictive microbiologymicrobial growthPredictive microbiology is an interesting tool that allows evaluating the behavior of biomass and metabolites in different culture media, providing multiple benefits, whether scientific or industrial, for these and other reasons the objective of this research was to evaluate applied sigmoidal kinetic models to the growth of Saccharomyces boulardii in milk. For this purpose, flasks were prepared with 200 mL of fresh cow's milk, previously sterilized at 121 ° C x 15 min, then the strains were inoculated at a temperature of 37 ° C and incubated at the same temperature under constant shaking of 20 revolutions per minute (rpm) in a water bath with shaking, for 7 h; To construct the curves and obtain the growth constants, colony-forming units were counted per milliliter (cfu / ml) at one-hour intervals, with a monocular microscope and Neubauer chamber. Also, the pH and titratable acidity expressed in lactic acid were measured. The data obtained were converted to a logarithmic scale to apply the sigmoidal equations of Gompertz, Logistic, Modified Logistic and Weibull. The results of the kinetic modeling gave us that the modified Logistics and Logistics models presented a better fit compared to the rest. Likewise, the Weibull model presented the lowest value of adjustment, on the other hand, in the analysis of the statistical criteria, all models except Weibull present similarity. Finally, each sigmoidal model allowed to evaluate the growth of Saccharomyces boulardii with each of its kinetic constants.La microbiología predictiva es una interesante herramienta que permite evaluar el comportamiento de biomasa y metabolitos en diferentes medios de cultivo, proporcionándonos múltiples beneficios ya sean de carácter científico o industrial, por estas y otras razones el objetivo de la presente investigación fue evaluar modelos cinéticos sigmoidales aplicados al crecimiento de Saccharomyces boulardii en leche. Para tal efecto, se preparó matraces con 200 ml de leche fresca de vaca, previamente esterilizada a 121 °C x 15 min, luego las cepas fueron inoculadas a una temperatura de 37 °C e incubadas a la misma temperatura en agitación constante de 20 revoluciones por minuto (rpm) baño maría con agitación, por 7 h; para la construcción de las curvas y la obtención de las constantes de crecimiento se realizaron conteos de unidades formadoras de colonia por mililitro (ufc/ml) en intervalos de una hora, con un microscopio monocular y cámara de Neubauer. También se midió el pH y acidez titulable expresado en ácido láctico. Los datos obtenidos fueron convertidos a escala logarítmica para aplicar las ecuaciones sigmoidales de Gompertz, Logístico, Logístico modificado y Weibull. Los resultados del modelamiento cinético nos dieron que los modelos Logístico y Logístico modificado presentaron un mejor ajuste en comparación a los restantes. Asimismo, el modelo de Weibull presento el valor más bajo de ajuste, por otro, en el análisis de los criterios estadísticos todos los modelos excepto Weibull presentan similitud. Finalmente, cada modelo sigmoidal permitió evaluar el crecimiento de Saccharomyces boulardii con cada una de sus constantes cinéticos.Universidad Nacional del Altiplano de Puno2021-01-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/21310.18271/ria.2021.213Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 23 No. 1 (2021); 47-54Revista de Investigaciones Altoandinas; Vol. 23 Núm. 1 (2021); 47-542313-29572306-8582reponame:Revista UNAP - Revista de Investigaciones Altoandinas - Journal of High Andean Researchinstname:Universidad Nacional del Altiplanoinstacron:UNAPspahttps://huajsapata.unap.edu.pe/index.php/ria/article/view/213/187Derechos de autor 2021 Revista de Investigaciones Altoandinasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-02-11T15:30:11Zmail@mail.com -
score 13.871716
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).