Optimizing a camu camu nectar (Myrciaria dubia) using response surface methodology

Descripción del Articulo

To optimize a formulation of camu camu (Myrciaria dubia) nectar, a Response surface methodology (RSM) was used. The variables were: sacarose and water and the response was the general acceptability. The methodology employed three stages: Screening and Path of Steepest Ascent with a 2k Factorial desi...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Bernabé Luza, Freddy
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2015
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revista UNMSM - Industrial Data
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/12100
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/12100
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:camu camu
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Se optimizó la formulación del néctar de camu – camu (Myrciaria dubia) empleando Metodología de Superficie de Respuesta (MRS). Las variables fueron: sacarosa y agua y la variable respuesta: la aceptación general. La metodología se llevó a cabo en tres etapas: Screening y Escalamiento con un Diseño Factorial de 2k más puntos centrales con 9 tratamientos y una Optimización final con un Diseño Compuesto Central de 13 tratamientos. Los niveles óptimos de las variables fueron: sacarosa (79,95 g) y agua (301,22 g). Se realizó un análisis sensorial y pruebas de estabilidad con un tiempo de 80 días de vida útil.
description To optimize a formulation of camu camu (Myrciaria dubia) nectar, a Response surface methodology (RSM) was used. The variables were: sacarose and water and the response was the general acceptability. The methodology employed three stages: Screening and Path of Steepest Ascent with a 2k Factorial design and centrals points with 9 treatments each one and a final optimization with a Central Composite Rotatable design with 13 treatments. The optimal levels of the variables were obtained: sacarose (79,95 g) and water (301,22 g). Sensory analysis and stability test with a time of shelf life of 80 days were performed.
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