Antioxidant ability in diabetic rats. Role of vitamina E
Descripción del Articulo
The antioxiclant action of vitamin E was analyzed, the vitamin being administered to diabetic rats, and the changes in glicemia, glycosilated hemoglobin (HbA1c) lipid peroxidation, total antioxidant, albumin and total proteins were evaluated. Four groups of rats were employed: I control II control p...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2000 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revista UNMSM - Revista Peruana de Biología |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/6826 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/6826 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Diabetic vitamin E lipid oxidation hemoglobin glycosilation. Diabetes vitamina E lipoperoxidación hemoglobina glicosilada. |
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Antioxidant ability in diabetic rats. Role of vitamina ECapacidad antioxidante en ratas diabéticas rol de la vitamina EOré Valdivieso, R.Huerta, D.Diabeticvitamin Elipid oxidationhemoglobin glycosilation.Diabetesvitamina Elipoperoxidaciónhemoglobina glicosilada.The antioxiclant action of vitamin E was analyzed, the vitamin being administered to diabetic rats, and the changes in glicemia, glycosilated hemoglobin (HbA1c) lipid peroxidation, total antioxidant, albumin and total proteins were evaluated. Four groups of rats were employed: I control II control plus vit E, III diabetics by streptozotocin, IV diabetic plus vit E. After 8 weeks of treatment with insulin (4 U/Kg weight) diabetic animals dosed with vit E improved their glicemia and their HbA1c level decreased. In diabetic and control groups that received vit E lipid peroxidation decreased 25%, compared with those who didn't receive the supplement. These findings suggest that vit E tends to improve glicemia, decrease the HbA1c levels and total antioxidants in diabetic groups.En el presente estudio se analizó el rol antioxidante de la vitamina E, administrada a ratas diabéticas, evaluando los cambios en la glicemia, hemoglobina glicosilada (HbA1c), lipoperoxidación, antioxidantes totales, albúmina y proteínas totales. Se trabajó con 4 grupos de animales de experimentación: I Control, II control más vitamina E (25 mg/día), III Diabético inducidos con estreptozotocina (35 mg/kg) y IV Diabético más vitamina E. Después de 8 semanas de tratamiento, con insulina 4 U/kg de peso observamos que en animales diabéticos con suplemento vitamínico mejora la glicemia y disminuyen los niveles de HbA1c. En los grupos diabéticos y control que recibieron vitamina E disminuyen los niveles de lipoperoxidación en un 25%, comparados con los que no recibieron el suplemento. Nuestros resultados sugieren que la vitamina E tiende a mejorar la glicemia, disminuir la HbA1c y peroxidación lipídica y aumenta los antioxidantes totales en el grupo diabético.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicas2000-12-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/682610.15381/rpb.v7i2.6826Revista Peruana de Biología; Vol 7 No 2 (2000); 191 - 197Revista Peruana de Biología; Vol. 7 Núm. 2 (2000); 191 - 1971727-99331561-0837reponame:Revista UNMSM - Revista Peruana de Biologíainstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/6826/6041Derechos de autor 2000 R. Oré Valdivieso, D. Huertahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T17:48:26Zmail@mail.com - |
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The antioxiclant action of vitamin E was analyzed, the vitamin being administered to diabetic rats, and the changes in glicemia, glycosilated hemoglobin (HbA1c) lipid peroxidation, total antioxidant, albumin and total proteins were evaluated. Four groups of rats were employed: I control II control plus vit E, III diabetics by streptozotocin, IV diabetic plus vit E. After 8 weeks of treatment with insulin (4 U/Kg weight) diabetic animals dosed with vit E improved their glicemia and their HbA1c level decreased. In diabetic and control groups that received vit E lipid peroxidation decreased 25%, compared with those who didn't receive the supplement. These findings suggest that vit E tends to improve glicemia, decrease the HbA1c levels and total antioxidants in diabetic groups. En el presente estudio se analizó el rol antioxidante de la vitamina E, administrada a ratas diabéticas, evaluando los cambios en la glicemia, hemoglobina glicosilada (HbA1c), lipoperoxidación, antioxidantes totales, albúmina y proteínas totales. Se trabajó con 4 grupos de animales de experimentación: I Control, II control más vitamina E (25 mg/día), III Diabético inducidos con estreptozotocina (35 mg/kg) y IV Diabético más vitamina E. Después de 8 semanas de tratamiento, con insulina 4 U/kg de peso observamos que en animales diabéticos con suplemento vitamínico mejora la glicemia y disminuyen los niveles de HbA1c. En los grupos diabéticos y control que recibieron vitamina E disminuyen los niveles de lipoperoxidación en un 25%, comparados con los que no recibieron el suplemento. Nuestros resultados sugieren que la vitamina E tiende a mejorar la glicemia, disminuir la HbA1c y peroxidación lipídica y aumenta los antioxidantes totales en el grupo diabético. |
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The antioxiclant action of vitamin E was analyzed, the vitamin being administered to diabetic rats, and the changes in glicemia, glycosilated hemoglobin (HbA1c) lipid peroxidation, total antioxidant, albumin and total proteins were evaluated. Four groups of rats were employed: I control II control plus vit E, III diabetics by streptozotocin, IV diabetic plus vit E. After 8 weeks of treatment with insulin (4 U/Kg weight) diabetic animals dosed with vit E improved their glicemia and their HbA1c level decreased. In diabetic and control groups that received vit E lipid peroxidation decreased 25%, compared with those who didn't receive the supplement. These findings suggest that vit E tends to improve glicemia, decrease the HbA1c levels and total antioxidants in diabetic groups. |
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