Effect of four ecotypes of Lepidium peruvianum Chacón on the production of nitric oxide in vitro
Descripción del Articulo
The macrophages play an important role in the innate and adaptative response. Upon appropriate activation, macrophages released a variety of cytotoxic mediators like the Nitric Oxide (NO). The objective was to evaluate the production of NO for murine peritoneal macrophages cultivated with methanol e...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2006 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revista UNMSM - Revista Peruana de Biología |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/2342 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/2342 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
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Effect of four ecotypes of Lepidium peruvianum Chacón on the production of nitric oxide in vitroEfecto de cuatro ecotipos de Lepidium peruvianum Chacón sobre la producción de óxido nítrico in vitroAlzamora, LibertadAlvarez, EvelynTorres, DinaSolís, HildaColona, ErasmoQuispe, JennyChanco, MagdaLepidium peruvianumLepidium meyeniimaca ecotypesnitric oxideactivated macrophages.Lepidium peruvianumLepidium meyeniiecotipos de macaóxido nítricomacrófagos activadosThe macrophages play an important role in the innate and adaptative response. Upon appropriate activation, macrophages released a variety of cytotoxic mediators like the Nitric Oxide (NO). The objective was to evaluate the production of NO for murine peritoneal macrophages cultivated with methanol extracts (ME) of different ecotypes of Lepidium peruvianum Chacón (at present Lepidium meyenii Walp.) red, black, purple and white. The ME was prepared using maca powdered macerated in methanol (1:2) during 10 days. Peritoneal macrophages were obtained of mice 3 days after having injected them 1 ml of thioglycolate broth; they were cultivated for triplicate during 18 hrs at 37 °C in RPMI 1640 medium supplemented with 10% fetal calf serum. The dose of ME was of 800 μg/ml for ecotype, were considered controls without ME. The production of NO was assayed by nitrite accumulation in the supernatant culture and it was evidenced with Peter Griess’s reagent, the nitrite concentrations were calculated based on the standard curve elaborated with NaNO2 . The produced concentrations of nitrite were of 7,45; 6,79; 5,76; 5,61 and 6,81 mM for the ME purple, black, white, red ecotypes and control respectively, although with the purple ecotype it was superior (p> 0,05).Los macrófagos desempeñan un rol importante en la respuesta innata y adaptativa, durante su activación producen mediadores citotóxicos como Óxido Nítrico (NO). El objetivo fue evaluar la producción de NO por macrófagos peritoneales de ratón cultivados con extractos metanólicos (EM) de los ecotipos rojo, negro, morado y blanco de Lepidium peruvianum Chacón (también conocida como Lepidium meyenii Walp). Los EM se prepararon empleando maca pulverizada macerada en metanol (1:2) durante 10 días. Los macrófagos peritoneales se obtuvieron de ratones 3 días después de haberles inyectado 1 ml de Caldo Tioglicolato por vía intraperitoneal; se cultivaron por triplicado durante 18 h a 37 °C en medio RPMI 1640 suplementado con 10% de suero de bovino fetal. La dosis de EM fue de 800 μg/ml por ecotipo, se consideraron controles sin EM. La producción de NO se determinó por acumulación de nitrito en el medio y se evidenció con el reactivo de Peter Griess, las concentraciones de nitrito se calcularon en base a la curva estándar elaborada con NaNO2. Las concentraciones producidas de nitrito fueron de 7,45; 6,79; 5,76; 5,61 y 6,81 mM para los EM de los ecotipos morado, negro, blanco, rojo y control respectivamente. Los cuatro ecotipos indujeron la producción de NO, aunque con el ecotipo morado fue superior (p>0,05).Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicas2006-12-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/234210.15381/rpb.v13i3.2342Revista Peruana de Biología; Vol 13 No 3 (2006); 215-217Revista Peruana de Biología; Vol. 13 Núm. 3 (2006); 215-2171727-99331561-0837reponame:Revista UNMSM - Revista Peruana de Biologíainstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/2342/2043Derechos de autor 2006 Libertad Alzamora, Evelyn Alvarez, Dina Torres, Hilda Solís, Erasmo Colona, Jenny Quispe, Magda Chancohttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T17:47:13Zmail@mail.com - |
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The macrophages play an important role in the innate and adaptative response. Upon appropriate activation, macrophages released a variety of cytotoxic mediators like the Nitric Oxide (NO). The objective was to evaluate the production of NO for murine peritoneal macrophages cultivated with methanol extracts (ME) of different ecotypes of Lepidium peruvianum Chacón (at present Lepidium meyenii Walp.) red, black, purple and white. The ME was prepared using maca powdered macerated in methanol (1:2) during 10 days. Peritoneal macrophages were obtained of mice 3 days after having injected them 1 ml of thioglycolate broth; they were cultivated for triplicate during 18 hrs at 37 °C in RPMI 1640 medium supplemented with 10% fetal calf serum. The dose of ME was of 800 μg/ml for ecotype, were considered controls without ME. The production of NO was assayed by nitrite accumulation in the supernatant culture and it was evidenced with Peter Griess’s reagent, the nitrite concentrations were calculated based on the standard curve elaborated with NaNO2 . The produced concentrations of nitrite were of 7,45; 6,79; 5,76; 5,61 and 6,81 mM for the ME purple, black, white, red ecotypes and control respectively, although with the purple ecotype it was superior (p> 0,05). Los macrófagos desempeñan un rol importante en la respuesta innata y adaptativa, durante su activación producen mediadores citotóxicos como Óxido Nítrico (NO). El objetivo fue evaluar la producción de NO por macrófagos peritoneales de ratón cultivados con extractos metanólicos (EM) de los ecotipos rojo, negro, morado y blanco de Lepidium peruvianum Chacón (también conocida como Lepidium meyenii Walp). Los EM se prepararon empleando maca pulverizada macerada en metanol (1:2) durante 10 días. Los macrófagos peritoneales se obtuvieron de ratones 3 días después de haberles inyectado 1 ml de Caldo Tioglicolato por vía intraperitoneal; se cultivaron por triplicado durante 18 h a 37 °C en medio RPMI 1640 suplementado con 10% de suero de bovino fetal. La dosis de EM fue de 800 μg/ml por ecotipo, se consideraron controles sin EM. La producción de NO se determinó por acumulación de nitrito en el medio y se evidenció con el reactivo de Peter Griess, las concentraciones de nitrito se calcularon en base a la curva estándar elaborada con NaNO2. Las concentraciones producidas de nitrito fueron de 7,45; 6,79; 5,76; 5,61 y 6,81 mM para los EM de los ecotipos morado, negro, blanco, rojo y control respectivamente. Los cuatro ecotipos indujeron la producción de NO, aunque con el ecotipo morado fue superior (p>0,05). |
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Revista Peruana de Biología; Vol 13 No 3 (2006); 215-217 Revista Peruana de Biología; Vol. 13 Núm. 3 (2006); 215-217 1727-9933 1561-0837 reponame:Revista UNMSM - Revista Peruana de Biología instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
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