Effect of dietary probiotic, prebiotic and their combination on the productive performance of guinea pigs (Cavia porcellus)
Descripción del Articulo
The present study evaluated the effect of the inclusion of probiotic, prebiotic and the combination of both (symbiotic) in the diet on the productive parameters of guinea pigs (Cavia porcellus). Fifty 3-day-old male guinea pigs were selected from a Prolific-Dairy maternal line developed in the IVITA...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/16071 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/16071 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | guinea pig; probiotic; prebiotic; symbiotic; El Mantaro cuy; probiótico; prebiótico; simbiótico; El Mantaro |
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Effect of dietary probiotic, prebiotic and their combination on the productive performance of guinea pigs (Cavia porcellus)Efecto de la inclusión de probiótico, prebiótico y simbiótico en la dieta sobre los parámetros productivos del cuy (Cavia porcellus)Valdizán G., CynthiaCarcelén C., FernandoAra G., MiguelBezada Q., SandraJiménez A., RonaldAscencio M., AnaGuevara V., Jorgeguinea pig; probiotic; prebiotic; symbiotic; El Mantarocuy; probiótico; prebiótico; simbiótico; El MantaroThe present study evaluated the effect of the inclusion of probiotic, prebiotic and the combination of both (symbiotic) in the diet on the productive parameters of guinea pigs (Cavia porcellus). Fifty 3-day-old male guinea pigs were selected from a Prolific-Dairy maternal line developed in the IVITA-El Mantaro Research Station (Peru) and randomly distributed in five treatments consisting of a basal diet of forages (rye-grass and red clover). supplemented with wheat bran (T5), plus probiotic (T1), prebiotic (T2), symbiotic (T3) and antibiotic growth-promoter (AGP) (T4). The probiotic was a mixture of six bacterial species isolated from the intestine and guinea pig faeces; the prebiotic was a commercial mannanoligosaccharide and the APC was Zn-bacitracin. The response to treatments was evaluated for 56 days in terms of body weight gain, feed intake and feed conversion ratio. No significant or consistent responses were observed as effect of the treatments. The lack of response to AGP and the good body weight gains obtained suggested that, under the conditions of the study, the intestinal microbial balance of the animals was appropriate.El presente estudio evaluó el efecto de la inclusión de probiótico, prebiótico y la combinación de ambos (simbiótico) en la dieta sobre los parámetros productivos del cuy (Cavia porcellus). Se seleccionaron 50 cuyes machos de 3 días de edad de una línea materna Prolífica-Lechera desarrollada en la Estación IVITA-El Mantaro (Perú) y fueron distribuidos aleatoriamente en cinco tratamientos consistentes en una dieta basal de forrajes (rye-grass y trébol rojo) complementada con afrechillo de trigo (T5), más probiótico (T1), prebiótico (T2), simbiótico (T3) y antibiótico promotor del crecimiento (APC) (T4). El probiótico fue un consorcio de seis especies bacterianas aisladas del intestino y heces de cuy; el prebiótico fue un mananoligosacárido comercial y el APC fue Zn-bacitracina. La respuesta a los tratamientos fue evaluada por 56 días en términos de ganancia de peso, consumo de alimento y conversión alimenticia. No se observaron respuestas significativas ni consistentes por efecto de los tratamientos. La falta de respuesta al APC y las buenas ganancias de peso obtenidas sugieren que, bajo las condiciones del estudio, el balance microbiano intestinal de los animales era apropiado.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2019-07-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1607110.15381/rivep.v30i2.16071Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol 30 No 2 (2019); 590-597Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 30 Núm. 2 (2019); 590-5971682-34191609-9117reponame:Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perúinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/16071/14060Derechos de autor 2019 Cynthia Valdizán G., Fernando Carcelén C., Miguel Ara G., Sandra Bezada Q., Ronald Jiménez A., Ana Ascencio M., Jorge Guevara V.http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T18:09:52Zmail@mail.com - |
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The present study evaluated the effect of the inclusion of probiotic, prebiotic and the combination of both (symbiotic) in the diet on the productive parameters of guinea pigs (Cavia porcellus). Fifty 3-day-old male guinea pigs were selected from a Prolific-Dairy maternal line developed in the IVITA-El Mantaro Research Station (Peru) and randomly distributed in five treatments consisting of a basal diet of forages (rye-grass and red clover). supplemented with wheat bran (T5), plus probiotic (T1), prebiotic (T2), symbiotic (T3) and antibiotic growth-promoter (AGP) (T4). The probiotic was a mixture of six bacterial species isolated from the intestine and guinea pig faeces; the prebiotic was a commercial mannanoligosaccharide and the APC was Zn-bacitracin. The response to treatments was evaluated for 56 days in terms of body weight gain, feed intake and feed conversion ratio. No significant or consistent responses were observed as effect of the treatments. The lack of response to AGP and the good body weight gains obtained suggested that, under the conditions of the study, the intestinal microbial balance of the animals was appropriate. El presente estudio evaluó el efecto de la inclusión de probiótico, prebiótico y la combinación de ambos (simbiótico) en la dieta sobre los parámetros productivos del cuy (Cavia porcellus). Se seleccionaron 50 cuyes machos de 3 días de edad de una línea materna Prolífica-Lechera desarrollada en la Estación IVITA-El Mantaro (Perú) y fueron distribuidos aleatoriamente en cinco tratamientos consistentes en una dieta basal de forrajes (rye-grass y trébol rojo) complementada con afrechillo de trigo (T5), más probiótico (T1), prebiótico (T2), simbiótico (T3) y antibiótico promotor del crecimiento (APC) (T4). El probiótico fue un consorcio de seis especies bacterianas aisladas del intestino y heces de cuy; el prebiótico fue un mananoligosacárido comercial y el APC fue Zn-bacitracina. La respuesta a los tratamientos fue evaluada por 56 días en términos de ganancia de peso, consumo de alimento y conversión alimenticia. No se observaron respuestas significativas ni consistentes por efecto de los tratamientos. La falta de respuesta al APC y las buenas ganancias de peso obtenidas sugieren que, bajo las condiciones del estudio, el balance microbiano intestinal de los animales era apropiado. |
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The present study evaluated the effect of the inclusion of probiotic, prebiotic and the combination of both (symbiotic) in the diet on the productive parameters of guinea pigs (Cavia porcellus). Fifty 3-day-old male guinea pigs were selected from a Prolific-Dairy maternal line developed in the IVITA-El Mantaro Research Station (Peru) and randomly distributed in five treatments consisting of a basal diet of forages (rye-grass and red clover). supplemented with wheat bran (T5), plus probiotic (T1), prebiotic (T2), symbiotic (T3) and antibiotic growth-promoter (AGP) (T4). The probiotic was a mixture of six bacterial species isolated from the intestine and guinea pig faeces; the prebiotic was a commercial mannanoligosaccharide and the APC was Zn-bacitracin. The response to treatments was evaluated for 56 days in terms of body weight gain, feed intake and feed conversion ratio. No significant or consistent responses were observed as effect of the treatments. The lack of response to AGP and the good body weight gains obtained suggested that, under the conditions of the study, the intestinal microbial balance of the animals was appropriate. |
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