SANITATION AND DETOXIFICATION OF ALPACA MEAT (VICUGNA PACOS) WITH SARCOCYSTOSIS BY PHYSICAL AND CHEMICAL METHODS OF HOME USE

Descripción del Articulo

Physical and chemical methods of home use techniques for sanitation and detoxification of alpaca meat infected with macrocysts of Sarcocystis aucheniae were evaluated. The physical treatments were boiling and baking at 80 °C for 5 minutes and freezing for 10, 15 and 20 days; and the chemical treatme...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Céspedes V., Cristhian, Vilca L., Miguel, Ramos D., Daphne, Sam T., Rosa, Lucas L., Juan
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2013
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/2591
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/2591
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:sanitation
detoxification
Sarcocystis aucheniae
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Saneamiento
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spelling SANITATION AND DETOXIFICATION OF ALPACA MEAT (VICUGNA PACOS) WITH SARCOCYSTOSIS BY PHYSICAL AND CHEMICAL METHODS OF HOME USESANEAMIENTO Y DETOXIFICACIÓN DE CARNE DE ALPACA (Vicugna pacos) CON SARCOCISTOSIS MEDIANTE TRATAMIENTOS FÍSICOS Y QUÍMICOS DE USO DOMÉSTICOCéspedes V., CristhianVilca L., MiguelRamos D., DaphneSam T., RosaLucas L., JuansanitationdetoxificationSarcocystis aucheniaemacrocystalpaca meatSaneamientodetoxificaciónSarcocystis aucheniaemacroquistescarne de alpacaPhysical and chemical methods of home use techniques for sanitation and detoxification of alpaca meat infected with macrocysts of Sarcocystis aucheniae were evaluated. The physical treatments were boiling and baking at 80 °C for 5 minutes and freezing for 10, 15 and 20 days; and the chemical treatments were salting for 15 and 30 days, and marinated for 24 hours. Dogs were fed with bouts of treated alpaca meat containing 180-200 macrocysts and the presence of oocysts were analyzed in faeces for 18 days. Besides, macrocysts lisates were injected to rabbits to evaluate the detoxifying effect of treatments on the protein content of the macrocysts. Only the physical treatments proved to be effective in sanitizing alpaca infected meat, whereas the toxin biological activity could not be altered.Se evaluaron métodos físicos y químicos de uso doméstico para el saneamiento y detoxificación de la carne de alpaca infectada con macroquistes de Sarcocystis aucheniae (Sa). Los tratamientos físicos fueron cocción y horneado a 80 °C por 5 minutos, y congelación por 10, 15 y 20 días; y los químicos fueron el marinado y salazón por 15 y 30 días, y marinado por 24 horas. Trozos de carne de alpaca con 180-200 macroquistes que recibieron uno de los tratamientos fueron administrados a perros, analizándose la presencia de ooquistes en heces durante 18 días. Asimismo, se prepararon lisados de macroquistes de Sa de las muestras tratadas y se inyectaron en conejos para determinar el efecto detoxificante de los tratamientos sobre el contenido proteínico de los macroquistes. Se logró sanear la carne infectada únicamente con los tratamientos físicos, en tanto que no se logró inhibir la actividad biológica tóxica de la proteína de los macroquistes.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2013-09-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/259110.15381/rivep.v24i3.2591Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol 24 No 3 (2013); 404-410Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 24 Núm. 3 (2013); 404-4101682-34191609-9117reponame:Revista UNMSM - Revista de Investigaciones Veterinarias del Perúinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/2591/2268Derechos de autor 2013 Cristhian Céspedes V., Miguel Vilca L., Daphne Ramos D., Rosa Sam T., Juan Lucas L.http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T18:07:01Zmail@mail.com -
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Se evaluaron métodos físicos y químicos de uso doméstico para el saneamiento y detoxificación de la carne de alpaca infectada con macroquistes de Sarcocystis aucheniae (Sa). Los tratamientos físicos fueron cocción y horneado a 80 °C por 5 minutos, y congelación por 10, 15 y 20 días; y los químicos fueron el marinado y salazón por 15 y 30 días, y marinado por 24 horas. Trozos de carne de alpaca con 180-200 macroquistes que recibieron uno de los tratamientos fueron administrados a perros, analizándose la presencia de ooquistes en heces durante 18 días. Asimismo, se prepararon lisados de macroquistes de Sa de las muestras tratadas y se inyectaron en conejos para determinar el efecto detoxificante de los tratamientos sobre el contenido proteínico de los macroquistes. Se logró sanear la carne infectada únicamente con los tratamientos físicos, en tanto que no se logró inhibir la actividad biológica tóxica de la proteína de los macroquistes.
description Physical and chemical methods of home use techniques for sanitation and detoxification of alpaca meat infected with macrocysts of Sarcocystis aucheniae were evaluated. The physical treatments were boiling and baking at 80 °C for 5 minutes and freezing for 10, 15 and 20 days; and the chemical treatments were salting for 15 and 30 days, and marinated for 24 hours. Dogs were fed with bouts of treated alpaca meat containing 180-200 macrocysts and the presence of oocysts were analyzed in faeces for 18 days. Besides, macrocysts lisates were injected to rabbits to evaluate the detoxifying effect of treatments on the protein content of the macrocysts. Only the physical treatments proved to be effective in sanitizing alpaca infected meat, whereas the toxin biological activity could not be altered.
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